Aktuelno, Dešavanja

Zgrada UŠĆE Shopping Centra postaje zelena

Zgrada UŠĆE Shopping Centra zvanično je ušla u proces dobijanja LEED sertifikata za zelenu zgradu, koji dodeljuje Savet zelene gradnje SAD, kao jedan od sedam objekata u Srbiji koji su na putu dobijanja ovog prestižnog sertifikata.

UŠĆE će biti prvi šoping centar i prvi izgradjeni objekat u čitavom regionu koji je ušao u proces dobijanja sertifikata po kriterijumima propisanim od strane najveće svetske organizacije za zelenu gradnju.

Kroz usvajanje LEED protokola UŠĆE SC će prihvatiti univerzalni sistem, razvijen za sertifikaciju zgrada koje su projektovane, izvedene i vođene na održiv i efikasan način. UŠĆE je već počelo sa primenom mera koje se odnose na povećanje efikasnosti u potrošnji vode, korišćenje energije na najbolji mogući način iz obnovljivih izvora, korišćenje prirodnih, obnovljivih i reciklirajućih materijala, kao i na povećanje kvaliteta uslova boravka u samom centru.

UŠĆE Shopping Center projektovan je, građen i održava se tako da pruži komfor svim klijentima i posetiocima, ali i da, koliko god da je to moguće, ne ugrožava životnu sredinu.
U centru se primenjuju mere ključne za tzv. zelenu gradnju, počev od integralnog pristupa tokom projektovanja, korišćenja zdravih materijala i savremenih sistema kontrole kvaliteta vazduha, nastojanja da se troše minimalne količine vode i ulože napori za maksimalnu energetsku efikasnost, kao i da se sprovodi efikasan proces reciklaže otpada.

„Ovaj projekat, zajedno sa brojnim drugim koje je UŠĆE sprovelo u toku dve godine svog postojanja, potvrđuje posvećenost očuvanju životne sredine i društveno odgovornom poslovanju, koji su sastavni deo svakodnevne prakse članova našeg tima. Na ovaj način, pored toga što je najposećeniji, UŠĆE će postati i jedini „zeleni“ šoping centar u regionu,“ izjavila je Vanja Kovačev, PR UŠĆE Shopping Centra.

„Veliko nam je zadovoljstvo što je UŠĆE postalo deo projekta iza koga stoji najveća i najprestižnija organizacija koje se bavi tzv. zelenom gradnjom. Radeći na čitavom procesu, samo velikim trudom kroz integrisano projektovanje i koordinaciju, moguće je stvoriti i održavati zgradu „harmoničnu“ u svim oblastima,” izjavila je Marija Golubović, predsednica Saveta zelene gradnje Srbije. „Zahvaljujući ovakvim projektima Republika Srbija će u narednim godinama postati lider u regionu po razvoju zelene gradnje”, dodala je Golubović.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *