Margazin Architectum prava je poslastica za sve arhitekte; Foto: Wienerberger
Aktuelno, Promo

Preuzmite besplatno novi broj onlajn magazina Architectum

Ovaj stručni časopis obrađuje teme iz sveta arhitekture i građevine sa posebnim osvrtom na gradnju glinenim proizvodima. Pogledajte šta vas sve očekuje u najnovijem broju.

Ukoliko to već do sada niste znali, kompanija Wienerberger već nekoliko godina za redom objavljuje i uređuje međunarodni stručni magazin Architectum. Poseban fokus ove stručne publikacije jeste savremena opekarska arhitektura (brick architecture).

Sadržaj magazina prati najsavremenije trendove i novitete u arhitekturi. Priča o cigli, drugim glinenim proizvodima i šta sve oni mogu postati priča se kroz referentne projekte, različite tipologije, intervjue sa istaknutim arhitektama i fotografije vrhunskog kvaliteta.

Novi, 34. broj magazina Architectum obrađuje četiri istaknute teme. To su: (1) krov i fasada, (2) održivost materijala, (3) renoviranje i (4) Brick Award. Na 40 stranica prikazano je 13 istaknutih objekata savremene evropske arhitekture.

Na 40 stranica prikazano je 13 istaknutih objekata savremene evropske arhitekture.

U uvodu, Heimo Scheuch, generalni direktor kompanije Wienerberger, govori o značaju održivosti; Foto: Architectum

Da li ste već pročitali na Gradnji?

Krov i fasada

U ovoj tematskoj celini su predstavljena posebna rešenja u građenju, bilo da je projekat u fokusu porodični dom, višestambeni ili objekat javne namene. Centar interesovanja je na inovacijama, pomeranju granica i pionirskim radovima iz oblasti fasadnog inženjerstva i krovnih pokrivača.

Svoje istaknuto mesto u ovom broju magazina našla je i Samoodrživa koliba u Samoboru s fasadom od biber crepa. Arhitekti iz biroa Urbane Ideje svom klijentu predložili su kuću zidanu od Porotherm blokova u prepoznatljivom obliku tradicionalne kolibe sa kosim krovom nagiba 45 stepeni, pokrivenim Wienerberger Plan 30 Natur crepom.

Pored ljupke vikendice iz Hrvatske, u novom broju magazina prikazani su stambeno-poslovni kompleks u norveškom gradu Asker, porodična vila u Litvaniji i razigrani mega kompleks od 15 zgrada u Roterdamu.

Svoje istaknuto mesto u ovom broju magazina našla je i Samoodrživa koliba u Samoboru s fasadom od biber crepa.

Ova kuća u prirodi ima priključak na struju, ali ne i za vodu i kanalizaciju; Foto: Urbane Ideje

Održivost materijala

Kao jedan od glavnih izazova sa kojima se susreće moderno društvo, predstavlja i pronalaženje kako održivih materijala tako i  proizvodnja iz obnovljivih i ekoloških izvora energije.

Zato je jedan od glavnih fokusa novog broja magazina Architectum upravo i problem prilagođavanja arhitektonske prakse novim profesionalnim izazovima, odnosno razmatranje i implementacija novih tehničkih rešenja.

U uvodu, Heimo Scheuch, generalni direktor kompanije Wienerberger, posebnu pažnju skreće na pitanje održivosti u oblastima arhitekture i građevinske industrije. Dalje, kroz više istaknutih primera širom Evrope pokazuju se različiti načini primene ideje održivosti u praksi.

Stambeno-poslovni kompleks gradu Asker skreće pažnju na pun potencijal primene opeke; Foto: Architectum

Renoviranje

U ovom delu magazina možete pronaći odgovore na pitanje na koje sve načine glineni građevinski materijali mogu da doprinesu renoviranju i uređenju, kao i očuvanju postojećih objekata. Ideje, kao i prikazi uspešno realizovanih obnova samo su neki od pristupa na temu renoviranja.

Naročito se ističe renoviranje stare zgrade u Danskoj iz 1885. godine, gde je u saradnji sa lokalnim arhitektama kompanija Wienerberger izradila preko 500 cigli različitih oblika.

Tu je i renoviranje stare zgrade u Hanoveru, a čiji krov je dobio sasvim novi izgled i funkcionalnost. U postojećim gabaritima integrisan je novi sadržaj, dok je karakter istorijskog objekta ostao isti.

Brick Award 2022

Duže od jedne decenije kompanija Wienerberger organizuje internacionalnu dodelu nagrade za izuzetna arhitektonska rešenja na kojima je korišćena opeka.

Brick Award je prvi put uručena 2004. godine kako bi se ukazalo na značaj prirodnog materijala od opeke i kako bi se istakli objekti koji su tradicionalni materijal iskoristili na izuzetan, uzbudljiv i moderan način.

Projekti koji se prijavljuju za nagradu mogu biti iz bilo kog dela sveta. Takođe, dodela nagrade je nezavisna i projekti sa materijalom od opeke bilo koje kompanije mogu konkurisati.

Dodela nagrade Brick Award 2022 najavljena je za proleće ove godine.

Maga kompleks od 15 objekata u Roterdamu nominovan je za Brick Award; Foto: Architectum

Kako do vašeg primerka

Bilo da ste arhitekta na početku karijere ili vodeći projektant u velikom birou, magazin Architectum poslužiće vam kao dobar izvor inspiracija.

Prelom časopisa je besprekoran, tekst se lako čita, a sadržaj je stručno relevantan.

Kako je reč o online stručnom izdanju, nove i stare brojeve magazina možete preuzeti u PDF formatu sa sajta wienerberger.rs.

Sa sajta wienerberger.rs možete preuzeti sve prethodne brojeve magazina Architectum

Autor je izdvojio za vas:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *