Vikendica je uklopljena u postojeći teren sa minimalnom intervencijom u parteru; Render: Revolution Architects
Domaći projekti, Izdvojeno

Crep na fasadi vikendice na Kosmaju za maksimalno uklapanje s prirodom

Sa prostranom verandom i 193 kvadrata raznovrsnog sadržaja ova kuća za odmor pruža korisnicima mogućnost potpunog uživanja u prirodi.

Kao planina blizu Beograda, na svega 45 km vožnje od gradskog centra, Kosmaj je gotovo preko noći postao poželjno mesto za odmor i rekreaciju. Pored velikih stambenih kompleksa kao što su K4, Renew Concept, Kosmajski Vrtovi i mnogi drugi, ova planina postala je epicentar izgradnje kuća i vikendica.

Istaknuti primer savremene prakse svakako je Pametna kuća na Kosmaju, čiji je autor arhitekta Dejan Todorović. No, ona nije jedina. Kao deo aktuelnog građevinskog trenda, Jugoslav Jugović i Marijana Milošević, projektanti iz beogradskog studija Revolution Architects, osmislili su vikendicu koja elemente tradicionalne arhitekture spaja u jedan savremeni izraz i atraktivnu pojavnost.

Klijent je pred arhitekte postavio zadatak da osmisle vikendicu srednje veličine koja bi vremenom postala mesto za stalni boravak. Dakle, od samog početka zahtevao se dvojni karakter objekta. U pogledu programa i sadržaja, trebalo je zadovoljiti potrebe privremenog i dugotrajnog stanovanja. Osim toga, bilo je neophodno predvideti dovoljno mesta za proslave, druženja i održavanje prostranog dvorišta.

Klijent je želeo vikendicu srednje veličine u kojoj može i da se stanuje.

Najveća želja klijenta bila je povezivanje s prirodom – da se oformi ambijent koji je u neposrednoj vezi sa predelom. Upravo iz tog razloga je veći deo šume zatečene na parceli zadržan, a prostorni kapaciteti vertikalno raspoređeni na tri nivoa – kako bi što više prostora ostalo pod dvorištem i travom.

S druge strane, naglašena veranda (koja kao da lebdi nad terenom) predstavlja proširenje dnevnog boravka i idealno mesto za sedenje, rad i druženje na otvorenom, uz komfor očuvanja privatnosti. Kao takva, ona ovoj kući daje poseban kvalitet i šarm.

Atraktivna fasada rezultat je spoj savremenih i tradicionalnih elemenata; Foto: Revolution Architects

Da li ste već pogledali na našem portalu?

Prilagođavanje brdovitom terenu

Najveći izazov u oblikovanju i organizaciji vikendice bilo je njeno prilagođavanje brdovitom terenu karakterističnom za ovaj deo Šumadije. Naime, kuća se nalazi na strmom placu – što je zahtevalo puno prilagođavanja, kopanje dubokog temelja i izradu betonskog potpornog zida.

„Glavna specifičnost ove vikendica je uklapanje u postojeći teren sa minimalnom intervencijom u parteru. Pored toga, tu je i višestruko otvaranje objekta ka neposrednom okruženju u želji da se korisnik što više sjedini sa prirodom“ – ističe arhitekta Jugoslav Jugović iz biroa Revolution Architects.

Veći deo šume zatečene na parceli je zadržan; Render: Revolution Architects

Glavna specifičnost ove vikendica je uklapanje u postojeći teren sa minimalnom intervencijom u parteru.

U cilju realizacije zahteva da arhitektura vikendice bude atraktivna, projektanti su se odlučili za nesvakidašnji pristup. Glavni oblikovni motiv ležu u interpretaciji skandinavske kuće sa dvovodnim krovom kojoj su pridodati elementi tradicionalne šumadijske kuće – trem, odžak i krovne badže.

Slično kao i kod projekta transformacije starog ambara u Donjoj Trnavi, rezultat kombinovanog projektantskog pristupa jeste dizajn miks i hibridni spoj lokalnog i internacionalnog stila, tradicionalnog i savremenog oblikovanja.

Fasada od crepa

Objekat je po svojoj poziciji izdvojen i pažljivo ušuškan u šumu, tako da nema direktan kontakt sa komšijama i susednim objektima. Iako fizički izdvojen, arhitekte su iz neposrednog okruženja preuzele prirodne materijale i uklopile ih na zanimljiv način.

Materijalizacija fasade je kombinovana. Podrumski postament i kalkanski zid na severnoj strani su popločani prirodnim kamenom koji se direktno lepi na temoizolacione ploče. Kalkanski zid na južnoj strani je (zbog što manjeg pregrevanje) bele boje i rešen u sistemu demit fasade.

Bočni zidovi i krov su ventilisani i pokriveni Tondach crepom antracit sive boje, koji proizvodi kompanija Wienerberger. Na verandi su postavljeni drveni kompakt paneli u prirodnoj boji i teksturi. Antracit sive boje su prozori i vrata, a fasadna aluminijumska stolarija je marke Alumil. Sličan oblikovni pristup (samo manje atraktivan) ima i samoodrživa koliba u Samoboru sa fasadom od biber crepa.

Objekat je u skeletnom sistemu, od armirano-betonskih konstruktivnih elemenata – sa ispunskim zidovima od glinenog bloka i termomizolacijom od kamene vune.

Na verandi su postavljeni drveni kompakt paneli u prirodnoj boji i teksturi; Render: Revolution Architects

Pročitajte i ovo ukoliko planirate da gradite kuću:

193 kvadrata raznovrsnog sadržaja

Složenost objekta ne ogleda se samo u njegovom oblikovanju i kombinovanoj materijalizaciji fasade, već i u slojevitoj programskoj strukturi i arhitektonskoj organizaciji prostora. Objekat se sastoji od podruma, prizemlja i potkrovlja, a koji su međusobno povezani stepeništem.

U podrumskim prostorijama se nalazi ostava za alate i mašine, letnja kuhinja, kotlarnica i vinski podrum. U ovaj deo vikendice se može ući i direktno iz dvorišta – što je posebna pogodnost naročito tokom letnjih meseci.

Na nivou prizemlja predviđa se dnevna zona aktivnosti organizova po principu otvorenog plana. U dnevni boravak se ulazi po sredini, a u njen sastav ulaze kuhinja sa kuhinjskim ostrvom, trpezarija i dnevni boravak koji je orijentisan ka prostranoj verandi sa otvorenim kaminom.

Bočni zidovi i krov su ventilisani i pokriveni Tondach crepom antracit sive boje; Render: Revolution Architects

Najveći kvalitet ove vikendice je veranda sa otvorenim kaminom.

Tu su još i soba za goste sa kupatilom i vešernica koja je suptilno sakrivena u plakarima pravljenim po meri. Prizemlju se pristupa sa dve strane: preko isturenog trema koji se nadovezuje na ulazni hodnik ili preko otvorene verande koja je u direktnoj vezi sa dnevnim boravkom. Naime, trostrana orijentacija dnevnog boravka i veliki stakleni portali pružaju direktnu vezu spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora.

U potkrovlju je predviđena biblioteka sa prostorom za rad, još jedno kupatilo i glavna spavaća soba sa pripadajućim garderoberom. Tri naglašene krovne badže prostorijama u potkrovlju daju više volumena i više prirodnog svetla.

Crtež: Revolution Architects
Crtež: Revolution Architects
Crtež: Revolution Architects
Crtež: Revolution Architects

 

Dizajn miks

Obimna izgradnja stambenih naselja, porodičnih kuća i vikendica u neposrednoj blizini velikih gradova jedan je o najaktuelnijih građevinskih trendova današnjice. Broj ovih objekata strmoglavo raste, preteći da zauvek naruši prirodni planinski ambijent.

Dok jedni rešenje ove situacije vide u tipskim projektima kuća i regulaciji individualne gradnje u pogledu volumena i oblikovanja, drugi teže originalnosti autorskog pečata i izraza.

Vikendica na Kosmaju sa fasadom od crepa jedan je od onih projekata koji se ne zalažu za međusobnu isključivost tradicionalnog i modernog, već kroz kombinovani miks teži da iskoristi najbolje od oba sveta.

Faktografija

  • naziv objekta: Kuća za odmor
  • mesto: Kosmaj (Popović)
  • investitor: Privatni
  • autori projekta: Revolution Architects
  • autorski tim: Jugoslav Jugović i Marijana Milošević
  • godina projektovanja: 2021.
  • površina: 193 m2
  • spratnost: podrum, prizemlje i potkrovlje
  • renderi: Revolution Architects

Planirate da gradite kuću? Obavezno pogledajte:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *