Nameštaj i oprema

Koliko koštaju plakari pravljeni po meri

Na cenu ormana najviše utiče materijal, unutrašnjost garderobera i tip odabranih okova.

Ukoliko želite da pravite američki plakar po meri, a niste sigurni koliko to košta – na pravom ste mestu! Jasno je da su gotovi garderoberi iz salona nameštaja jeftiniji jer se pravi industrijski i u standardnim dimenzijama, ali pravo pitanje je šta sve utiče na formiranje konačne cene za plakare rađene po dimenzijama vaših prostorija. Krenimo redom!

Materijal za frontove i korpuse

Plakari se najčešće prave od univera i MDF-a. Korpusi, to jest, unutrašnjost ormana se uvek izvodi od univera dok frontovi mogu biti i od MDF-a, ogledala ili u kombinaciji ovih materijala. Najjeftiniji su oni plakari izvedeni u celosti od univera dok su oni sa frontovima od ogledala ili od MDF skuplji.

Plakar sa kliznim vratiama izveden u kombinaciji ogledala i furniranog MDF-a u boji prirodnog hrasta

Ukoliko su frontovi od ogledala ili od MDF-a (medijapana), koji može biti bojeni ili furnirani, cena je veća za oko 20% u odnosu na univer.

Ormani sa klinznim vratima su nešto skuplji zbog potrebnog mehanizma

Unutrašnjost plakara

Veliku ulogu u konačnoj ceni plakara imaju i unutrašnje podele. Cena nije ista ukoliko se u unutrašnjosti nalaze štangle za kačenje, police ili ladice. Najjeftiniji plakari su oni koji u svojoj unutrašnjosti imaju štangle za kačenje stvari, dok su oni sa ladicama i policama na izvlačenje najskuplji.

Najpovoljniji ormani su izvedeni u belom univeru sa unutrašnjosti sa kačenjem čija cena je oko 90 evra/m2

Vrsta okova i mehanizama

Učešće u ceni takođe ima i vrsta okova. Odabir jeftinih pa samim tim i nekvalitetnijih okova značajno će oboriti cenu ali i kvalitet plakara pa na ovo trebate obratiti pažnju kada ugovarate izradu plakara po meri. Od kvalitetnijih okova na našem tržištu mogu se naći proizvodi kompanija Blum i Hafele.

Naravno, plakari se razlikuju po načinu otvaranja. Ukoliko izaberete plakar sa kliznim vratima to će biti skuplje rešenje nego ono sa vratima koja se otvaraju na šarke.

Ladice i police u unutrašnjosti ormara mogu plakaru značajno podići cenu

Koliko to na kraju košta

Cena američkih plakara se računa po metru kvadratnog fronta. To znači da za je, na primer, zid širine dva i visine 2,5 metara potreban plakar površine 5 metara kvadratnih.

Plakar koji se izrađuje po meri od univera i sa otvaranjem na šarke košta oko 120 evra/m2 što za naš orman iz primera znači oko 600 evra. Ukoliko plakar ima i klizna vrata, cena je nešto veća zbog mehanizma i kreće se oko 135 evra/m2.

Garderober izveden od univera boje tamnog oraha sa ugrađenom rasvetom

Najskuplje i najjeftinije rešenje

Najeftiniji je plakar je onaj od belog univera sa otvaranjem na šarke i sa štanglama za kačenje garderobe. On košta 90 evra po kvadratu. Najskuplji su klizni plakari od MDF-a, sa ladicama i najkvalitetnim okovom čija cena dostiže i 200 evra/m2.

Ukoliko tražite stolare koji će vam napraviti nameštaj po meri, pronađite ih ovde.

Foto: Izvedeni projekti enterijera studija za unutrašnji dizajn Gradnja.rs

Korisni linkovi na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. t

    Dal ste vi citavi da orman od belog univera sa kliznim vratima, 2.5m visine i 2.0 metra sirine, i 40 cm dubine kosta 600e??? Losa vam je matematika! Univer za ovo sa sve policama iznutra kosta 18000 din u materijalu. Dodajte okove i rad i to je vama 600e?

  2. Maja

    Univer može biti skuplji od mdf. Zavisi od dezena.

  3. Neso

    Evo ja sam sada pravio za sebe sam radio sve , ispada mi 50€ po kvadratu, i to sa obicnim okovom i iverica koja je bila na akciji oko 7€ ,dosta ide za kantovanje i za secenje naplacuju tako da to je ta cena i za ruke jedno 30€ to vam je 80€ pokvadratu.Tako da gledao sam u formaideale na popustu ispada 40€ po kv. Nije neki kvalitet ali za te pare je dobar samo sto nije po meri koja vama odgovara.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *