Arhitektura

Kalatrava otkrio projekat za London težak milijardu funti

Ovaj megalomanski projekat na Temzi predviđa i izgradnju tri kule koje zajedno formiraju oblik nalik kruni.

Proslavljeni Santjago Kalatrava prezentovao je projekat novog komercijalnog kompleksa u Greenwich Peninsuli u istočnom Londonu koji će se prostirati na 130.000 kvadratnih metara i naslanjaće se na poznatu O2 Arenu. Projekatom vrednim milijadu funti uključena je i izgradnja nove metro stanice, teatra, bioskopa, koncertne dvorane, a sve njih krunisaće tri kule u obliku (čega drugog nego) krune.

Zimska bašta visoka 25 metara će biti prva koja će poželeti dobrodošlicu svim putnicima koji izađu na novoj metro stanici.

 

Iako Kalatrava nije potvrdio da mu je inspiracija za kreiranje oblika kule bio znak vladarskog dostojanstva toliko prepoznatljiv u britanskoj monarhiji, više je nego jasno da ova tri objekta zajedno izgledaju kao kruna.

Ovaj kompleks je inače samo jedan deo velikog razvojnog plana za Greenwich Peninsula kojeg finansira Knight Dragon. Plan težak 8,4 milijarde funti ima za cilj revitalizaciju celog ovog kraja britanske prestonice, a u projektu će učestvovati i druge velike arhitektonske kompanije kao što su SOM, Marks Barfield, DSDHA, Alison Brooks i Duggan Morris. Cilj je da se napravi 15.720 novih domova kao i prateći sadržaj za sve ljude koji će ovde živeti.

Kompeks predviđa i izgradnju nove pasarele

Novu kapiju ovog dela Londona činiće zimska bašta visoka 25 metara i ona će prva poželeti dobrodošlicu svim putnicima koji izađu na novoj metro stanici. Pasarela će ih dalje voditi ka kompleksu kojeg će, pored tri kule, činiti i 800 domova od kojih su 200 za one sa manjim primanjima.

Iako je budžet postavljen na milijardu funti, svi se već pitaju koliko će izgradnja ovakvog velikog kompleksa zaista na kraju koštati. Kalatrava zna da promaši budžet i rokove, a najsvežiji primer je metro stanica Oculus u Njujorku koja je koštala duplo više nego što je planirano. Umesto projektovanih dve milijarde, konačna cifra bila je četiri milijarde dolara sa honorarom za Kalatravu u iznosu od 82 miliona evra.

Korisni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *