Arhitektura, Izdvojeno

Kalatravino rešenje za veliki broj biciklista u Cirihu

Poznati arhitekta rešava novom avantgardnom zgradom problem parkiranja bicikala u švajcarskom gradu.

Santjago Kalatrava predstavio je projekat nove poslovne zgrade u Cirihu. Ova petospratnica će se integrisati u stanicu Stadelhofen – prepoznatljivu zgradu koju je takođe projektovao ovaj poznati arhitekta 1990. godine. Poenta projekta je da se putnici na biciklima što bolje povežu i time trg oslobodi dvotočkaša.

kalatrava-cirih-07

Ova poslovna zgrada 21. veka u srcu Ciriha uzajamno deluje sa ulicom poboljšavajući vezu pešaka i biciklista sa stanicom.

– izvjavio je Santjago Kalatrava.

kalatrava-cirih-01

Investitor posla je osiguravajuća kuća AXA, koja gradi ovu zgradu kako bi se povećao tranzitni kapacitet kroz Cirih. Preko 80.000 putnika prođe dnevno kroz stanicu Stadelhofen, a mnogi od njih su na biciklu što je prouzrokovalo da trg ispred stanice bude prepun dvotočkaša. Kalatravin projekat napravljen je tako da reši ovaj problem pa će pod zemljom biti izgrađeno oko 1.000 mesta za parkiranje bicikala, piše ArchDaily.

kalatrava-cirih-02

Stanica Stadelhofen, otvorena 1990. godine, prva je stanica u rapid-transit sistemu železnice koja je napravljena u Švajcarskoj. U međuvremenu je postala sedma najprometnija švajcarska stanica kao i jedna od osam železničkih stanica koje je projektovao Santjago Kalatrava.

kalatrava-cirih-05

Situacija objekta

kalatrava-cirih-06

Maketa objekta

kalatrava-cirih-04

Pogledajte i kako izgleda Kalatravin muzej sutrašnjice u Riju.

Foto: © Calatrava Valls SA

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *