Građevinarstvo, Izdvojeno

Prefabrikovana kuća koja se sama napaja električnom energijom

Da prefabrikovana gradnja ne mora da pati od uniformnosti govori i ovaj primer kuće pod imenom El Refugio Inteligente.

Ova kuća je zamišljena kao vikendica – tačnije, veoma moderna vikendica. Zaobljeni oblici, drvo kao obloga, inovativni materijali krase ovu prefabrikovanu kuću dopadljivog izgleda. Ipak, njen moderan oblik i zanimljiva fasada nije sve što ona pruža. Akcenat španskog arhitektonskog studija NOEM bio je na energetskoj efikasnosti zbog čega ova kuća troši minimalne količine električne energije.

prefabrikovana-kuca-noem-02

Orijentacija kuće jug-jugoistok, čime se maksimizuje termalni potencijal sunca tokom zime, samo je mali deo onoga što ova kuća pruža u pogledu energetski pasivnosti. Drveni paneli nude odličnu izolaciju a trostruki prozori minimalan gubitak toplote. Naravno, krov je potpuno pokriven solarnim panelima a posebna pažnja posvećena je reciklaži vode.

prefabrikovana-kuca-noem-03

Glavni udeo u pasivnosti kuće daje geotermalna pumpa koja ne samo da zagreva vodu u kući već i onu u bazenu. Time je račun za električnu energiju smanjen na nulu.

prefabrikovana-kuca-noem-15

Španski studio NOEM je inače dobio svoje ime po skraćenici reči No Emission.

prefabrikovana-kuca-noem-12

Kuća El Refugio Inteligente se sastavlja u fabrici a potom se transportuje do mesta ugradnje. Na licu mesta se montira dizalicama i za tu operaciju potreban je samo jedan radni dan. Naravno, temelji moraju biti pripremljeni unapred.

prefabrikovana-kuca-noem-13

Pogledajte i video-prilog o kući:

prefabrikovana-kuca-noem-04 prefabrikovana-kuca-noem-05 prefabrikovana-kuca-noem-06 prefabrikovana-kuca-noem-07 prefabrikovana-kuca-noem-08 prefabrikovana-kuca-noem-09 prefabrikovana-kuca-noem-10 prefabrikovana-kuca-noem-11

Foto: Meritxell Arjalaguer

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *