15 godina prisustva kompanije Xella u Srbiji
Građevinarstvo, Promo

Brend koji traje – 15 godina poslovanja kompanije Xella u Srbiji

Kompanija Xella posluje deceniju i po na srpskom tržištu. Do sada, kompanija je uložila preko 25 miliona evra u unapređenje proizvodnje i proširenje proizvodnog asortimana. Kao sinonim za kvalitet, Xella nastavlja skoro jedan vek dugu tradiciju proizvodnje materijala od porobetona, istovremeno pružajući vrhunsku tehničku podršku u svim fazama razvoja projekta. Međutim, iako smo svi čuli za Ytong, ove činjenice o poslovanju kompanije Xella u Srbiji sigurno niste znali.  

Kompanija Xella Srbija deo je duge i bogate tradicije, koja traje skoro čitav vek. Naime, nastanak Ytong termobloka datira još iz 1923. godine, kada je švedski naučnik Johan Aksel Eriskon osmislio novi materijal za brzu, laku i ekološku gradnju. Velika ekonomska kriza 30-tih godina prošlog veka primorala je istraživače u Evropi na pronalaženje materijala koji bi zadovoljio sve veće potrebe u građevinarstvu, a u isto vreme smanjio zavisnost evropskih država od uvoza i seče šuma.

Centrala kompanije Xella u Duizburgu

Do sada, kompanija je uložila preko 25 miliona evra u unapređenje proizvodnje i proširenje proizvodnog asortimana.

Očekivanja su bila velika. Novi materijal morao je biti ekološki prihvatljiv i neškodljiv za okolinu, prijatan za okolinu, sa dobrom toplotnom i zvučnom izolacijom, te otporan na zemljotres, a u isto vreme trajan, čvrst i negoriv. Konačno rešenje problema bio je porobeton, materijal koji je po karakteristikama bio je sličan drvetu, ali napredniji i lakši za ugradnju.

Potencijali novog materijala brzo su prepoznati. Prva industrijska linija za proizvodnju porobetona započela je u švedskom gradu Yxhult. Kombinacijom naziva grada i švedskog naziva za beton (betong) nastala je najstarija robna marka među građevinskim materijalima na svetu – Ytong.

Industrijska proizvodnja porobetona započela je 1928. godine, a traje i danas. Sada, sa 96 pogona u 20 zemalja i organizovanom prodajom u više od 30 zemalja, Xella je jedan od svetskih lidera u građevinskoj industriji. Nastavljajući više decenija dugu tradiciju, kompanija Xella u Srbiji proizvodi materijale od porobetona u svojoj fabrici u Vreocima skoro deceniju i po. No, veliki uspesi započinju malim koracima. Sve je počelo pre tačno 15 godina.

15 godina poslovanja na srpskom tržištu

Priča o poslovanju kompanije Xella u Srbiji počinje 2005. godine, nakon uspešne privatizacije preduzeća Kolubara Gasbeton, čime započinje preporod ovog industrijskog giganta. U prvoj godini, u rekonstrukciju proizvodnih pogona u Vreocima (nadomak Lazarevca) uloženo je preko 12 miliona evra direktnih investicija. Sredstva investirana u kupovinu nove opreme i mašina, podizanja standarda bezbednosti na radu, proširivanje kapaciteta proizvodnje i izvoza doprinela su i stabilizaciji lokalne ekonomije.

U drugoj fazi investicionog ciklusa uloženo je još 13 miliona evra u osavremenjavanje, automatizaciju i dodatno podizanje kvaliteta proizvodnje, što je ukupne investicije dovelo do iznosa od preko 25 miliona evra. Kao deo nemačke kompanije Xella Group, koja ima organizovanu prodaju u više od 30 zemalja širom sveta, Xella u Srbiji nastavlja sa investicionim ulaganjima, plasirajući na domaće tržište proizvode i usluge vrhunskog kvaliteta.

Fabrika u Vreocima jedan je od najvećih proizvodnih pogona u ovom delu Evrope.

Od 2006. godine pa do danas, kompanija Xella u Srbiji proizvodi i prodaje premium građevinski materijal za zidarske radove, pod nazivom Ytong. Fabrika u Vreocima jedan je od najvećih proizvodnih pogona u ovom delu Evrope. Pored Termobloka, kao najpoznatijeg proizvoda, Ytong asortiman obuhvata i zidne ploče i blokove, fonoblokove, sistemske elemente, praškaste materijale i alate za izvođenje i ugradnju.

Proizvodni pogon u Vreocima

Kao rezultat praćenja realnih potreba tržišta i zakonske regulative, prodajni asortiman proširen je na brendove Silka i Multipor – odnosno područje termičke i zvučne izolacije. Ova unapređenja prodaje i proizvodnje dovela su kompaniju Xella na poziciju sistemskog proizvođača i dobavljača građevinskog materijala, koji je u stanju da na kvalitetan način odgovori svim pozicijama i zahtevima u izvođenju i gradnji. Ono što izdvaja navedene elemente na tržištu jesu, pre svega, njihove superiorne performanse.

Silka je kalcijum-silikatni blok sa jedinstvenim karakteristikama, koji obezbeđuje protivpožarnost (i do 120 minuta), nosivost (i do 30 MPa) i odličnu zvučnu izolaciju (i do 58 decibela). Idealan je za izradu pregradnih zidova poslovnih i stambenih prostora, gde postoje povećani zahtevi za kvalitetnom zvučnom izolacijom.

Građevinski i izolacioni materijali, robnih marki Ytong, Silka i Multipor kvalitet potvrđuju brojnim međunarodnim priznanjima i atestima.

Mulitpor su mineralne termo-izolacione ploče A1 klase negorivosti namenjene izolaciji svih vrsta objekata. Pored toga što se može koristiti na klasičan način – za spoljašnju izolaciju objekata svih namena, Multipor je jedinstveni materijal na tržištu koji se može koristiti i za toplotnu izolaciju spoljašnjih zidova sa unutrašnje strane, bez rizika pojave algi i gljivice.

Građevinski i izolacioni materijali, robnih marki Ytong, Silka i Multipor kvalitet potvrđuju brojnim međunarodnim priznanjima i atestima, a ono što nas posebno izdvaja jeste činjenica da se tehnologija proizvodnje koja je istovetna u Nemačkoj primenjuje i u Srbiji. Ukratko, sve je standardizovano prema najvišem evropskom modelu i ispraćeno strogim kontrolama kvaliteta” – ističe Ljubiša Vukadinović, direktor prodaje.

Pored profesionalne i stručne javnosti, prednosti Xella proizvoda prepoznale su i najveće investicione kuće u zemlji. Xella materijali korišćeni na preko 300 referentnih projekata, među kojima se izdvajaju Bellvile, A-Blok, Blok 32, BW Vista i BW Parkview, Delta City i Ada Mall.

Ada Mall napravljen je sa Xella rešenjima

YTONG blok – građevinski brend veka

U međuvremenu, za svoj doprinos, inovacije i zalaganje kompanija Xella Group dobila je brojne međunarodne nagrade. Kao najprestižnije priznanje, Ytong blok je 2013. godine proglašen za najbolji brend 20. veka u kategoriji građevinskih materijala. Istovremeno, Ytong blok je uvršten u Top 100 brendova 20. veka.

Iako se superiornost Ytong blokova ogleda u njihovoj višestrukoj funkcionalnosti, treba naglasiti vrhunske termo-izlolacione osobine, odnosno sposobnost materijala da skoro ne akumulira toplotu. Zbog značajnih ušteda u troškovima grejanja i hlađenja (čak i do 50%), Ytong objekti su dugoročno isplativiji od objekata koji su zidani klasičnom opekom.

Ytong je idealan blok za zidanje nisko-energetskih objekata, koji omogućavaju laku i brzu ugradnju, uz minimalan otpad na gradilištu i vrhunske uštede u investiciji. Iz tog razloga, Ytong blok je izbor broj jedan u Nemačkoj u kategoriji svih građevinskih materijala, kada je neophodna niska toplotna provodljivost i visoka ekološka održivost. Na srpsko tržište Ytong blok donosi dostupnost građevinskog materijala koji je 100% ekološki, daje mogućnost za zidanje nisko-energetskih objekata, uz poboljšanu preciznost, brzinu i druge uštede u toku samog procesa gradnje – što ga čini idealnim izborom za sve objekte u novogradnji, ali i objekte koji se renoviraju.

Lider u digitalizaciji industrije građevinskih materijala

Kao kompanija sa dugom tradicijom, Xella u Srbiji uspešno odgovara na sve zahteve savremenog tržišta. Cunami tehnoloških inovacija ostavio je snažan uticaj i na građevinsku industrijuprimoravajući celokupno tržište na radikalnu transformaciju.

Kompanija Xella prepoznala je značaj nadolazećih promena, te je pokrenula projekat blue.sprint kojim uvodi industriju građevinskih materijala u digitalno doba. „Ova inicijativa podstiče korišćenje novih tehnologija, BIM-a i virtualne stvarnosti u građevinskoj industriji“ – ističe Dragan Lazić, regionalni direktor kompanije Xella za jugoistočnu Evropu. Pored navedenog, Xella ima bogatu internet biblioteku sa preko 480 BIM Objekata – čime je postala jedan od retkih proizvođača građevinskih materijala u Srbiji koji aktivno učestvuje u BIM implementaciji.

Istovremeno, digitalizacija je dovela do toga da kupci žele biti informisani do detalja, dok inženjeri zahtevaju direktan kontakt sa proizvođačem. Zato kompanija Xella u Srbiji ima stručan tim arhitekata i inženjera, koji su u mogućnosti da klijentima pruže potpunu tehničku podršku i pomoć u svim fazama životnog ciklusa projekta. U želji da građevinsku industriju u Srbiji podigne na viši nivo, Xella poziva sve zainteresovane projektante, investitore i izvođače, koji žele da unaprede svoje poslovanje, da je kontaktiraju radi tehničke podrške u projektovanju, izvođenju i BIM implementaciji.

Xella Blue Sprint

Cilkuralna ekonomija i sveobuhvatna održivost

Pored digitalizacije, briga o ekologiji utkana je u sve aspekte Xella poslovanja. Jedna od najbitnijih misija kompanije Xella u Srbiji jeste da u svim aspektima svog poslovanja bude društveno odgovorna, ali i da vodi računa o ekologiji, održivosti i zaštiti prirodne sredine.

U središtu održivosti leže objedinjeni ekonomski i ekološki interesi. Već sada, kompanija Xella u Srbiji ispunjava stroge zahteve Evropske Unije da se 70% građevinskog materijala reciklira. Takođe, za proizvodnju materijala kompanija Xella koristi isključivo prirodne materijale, a osnovne sirovine (pesak, kreč, cement, gips) nabavlja od kompanija koje imaju visok nivo društvene i ekološke odgovornosti.

Već sada, kompanija Xella u Srbij ispunjava stroge zahteve Evropske Unije da se 70% građevinskog materijala reciklira.

Sledeća, ali ne i manje značajna komponenta sveobuhvatne održivosti jeste smanjenje emisije ugljen dioksida (CO2). Pored upotrebe postojećih industrijskih objekata, za proizvodnju kompanija Xella u Srbiji najvećim delom koristi vodenu paru iz susedne termoelektrane kao primarni izvor energije. Ovakvom proizvodnom tehnologijom znatno se smanjuje upotreba energetskih resursa, dok se trošenje prirodnih sirovina svodi na neophodni minimum. Priroda se štiti, a ušteđeni novac ulaže se u razvoj poslovanja, edukaciju mladog i talentovanog kadra, te obrazovanje tržišta.

Uzimajući u obzir da je delatnost ove kompanije proizvodnja energetski efikasnih i ekoloških materijala za gradnju, članstvo Xella Srbije u Savetu za zelenu gradnju Srbije je u potpunosti u skladu sa misijom kompanije – ušteda energije i očuvanje prirodne sredine. To, s druge strane, zahteva kontinuirane investicije i razvijanje svesti o važnosti ulaganja u održivu proizvodnju i društveno odgovorno poslovanje.

Društveno odgovorno poslovanje

Ako je kompanija Xella u Srbiji na domaće tržište donela nešto novo, onda je zasigurno svojim primerom podigla standarde u građevinskoj industriji po pitanju kvaliteta izgradnje i poslovne kulture. To govori duga lista referentnih objekata, kao što su: Kula Beograd, GTC poslovna zgrada, Hotel Falkensteiner, Hotel Mona, Hotel Hilton, Kineska ambasada, Klinički centar, Palata Pravde, Tržni centar Ada Mall, Tržni centar Inđija, Tržni centar Promenada, Tržni centar Galeria, novu zgradu Radio-televizije Vojvodine, Tehnološki park u Novom Sadu, Stadion u Bačkoj Topoli, i mnogi drugi. Tokom izgradnje svih ovih objekata, korišćeni su Xella proizvodi, čime je brendovima kao što su Ytong, Silka i Multipor pruženo veliko poverenje.

Klinički centar Srbije
Klinički centar Srbije
Sirriuce Office
Sirriuce Office
TC Promenada
TC Promenada
Fruške terme
Fruške terme

Xella Triumph je nagradni konkurs za najbolju ideju i nabolje izvedeni objekat izgrađen Xella materijalima.

S druge strane, kompanija Xella u Srbiji već dugi niz godina učestvuje na stručnim skupovima i konferencijama, organizuje seminare, webinare i radionice, a sve u cilju obrazovanja tržišta i širenja svesti o značaju održive i ekološke gradnje. Kao dodatak tome, pod sloganom „Ideje koje menjaju svet“, kompanija je pokrenula i Xella Triumph – Nagradni konkurs za najbolju ideju i nabolje izvedeni objekat izgrađen Xella materijalima. Prošle godine, Grand Prix osvojio je 1×2 STUDIO za Stambeni objekat za izbeglice i raseljena lica u opštini Ub.

Xella Triumph

Brend koji traje decenijama

Danas, 15 godina nakon dolaska na srpsko tržište, kompanija Xella nastavlja sa rastom, unapređenjem proizvodnje i proširenjem prodajnog asortimana. Sve to je rezultat kontinualnog ulaganja u razvoj, prilagođavanjem potrebama tržišta i osluškivanjem realnih zahteva kupaca.

I to nije kraj, jer Xella ima spremene projekte za dodatne investicije od preko 3 miliona evra u godinama koje nam predstoje. No, pored izvanrednog komercijalnog uspeha, ekološka održivost, visok kvalitet gotovog proizvoda, konstantna tehnička podrška, briga za zaposlene i dalje ostaju prioriteti poslovanja kompanije Xella u Srbiji.

Deceniju i po, kompanija Xella transformiše sliku industrije građevinskih materijala u Srbiji na pozitivan način. Tokom tog vremena, kompanija je u potpunosti odgovorila na sve zahteve tržišta, investitora i inženjera, nastavljajući da se prilagođava izazovima digitalizacije građevinske industrije i BIM implementacije. Kontinuirani rast kompanije Xella u Srbiji i lokalne ekonomije, zajedno sa njom, i dalje se nastavlja.

Faktografija:

  • 2,5x brže zidanje pomoću Ytong blokova,
  • do 7% veća Neto korisna površina pomoću Xella sistemskih rešenja,
  • ukupno 15 godina postojanja kompanije Xella u Srbiji,
  • preko 300 referentnih objekata u zemlji i regionu,
  • preko 3.000 izgrađenih porodičnih kuća u Srbiji,
  • preko 5.000.000 m2 izgrađenih u sektoru novogradnje,
  • preko 25.000.000 evra direktnih investicija,
  • razgranata distributerska mreža na teritoriji Srbije i Crne Gore.

Dve rečiXella Srbija. Priča se nastavlja.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *