Višeporodični stambeni objekat sa 20 stanova u Ubu
Domaći projekti, Izdvojeno

Stambeni objekat za izbeglice i raseljena lica u Ubu / 1x2Studio

Objekat svedene i čiste prizmatične forme, svoj arhitektonski izraz zadržava unutar volumena, u vidu lođa i organizacijom različitih prozorskih otvora.

Regionalni stambeni program (RSP) predstavlja zajedničku inicijativu Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Cilj Programa je davanje sveobuhvatnog doprinosa rešavanju problema dugotrajnog raseljavanja najosetljivijih izbeglih i raseljenih lica, nastalih nakon sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu od 1991 – 1995. godine, uključujući interno raseljena lica u Crnoj Gori od 1999. godine, pružajući im trajna i održiva rešenja za stambeno zbrinjavanje.

Jedan takav višeporodični stambeni objekat za izbeglice i raseljena lica izgrađen je u gradu Ub po projektu 1x2Studio iz Beograda na čelu sa mr Zoranom Abadićem, koji nam je poznat između ostalog i po zgradi Prekršajnog suda u Pančevu.

Svoj arhitektonski izraz zadržava unutar volumena, u vidu lođa i organizacijom različitih prozorskih otvora.

U vertikalnom planu arhitektonski sklop se gradi na način da se stambene jedinice iste strukture i organizacije naslanjaju jedna na drugu, dok se u horizontalnom planu u odnosu na moguću horizontalnu regulaciju na parceli, gradi na način da se sklop formira u vidu dvotrakta sa hodnikom za pristup stambenim jedinicama u centralnoj podužnoj osi hodnika.

Volumen sklopa je na takav način formiran kao kompaktan, unutar kojeg su stambene jedinice jednostrano orijentisane po dužoj strani volumena, osim stambenih jedinica koje se organizuju na dodiru frontalnih i bočnih strana volumena.

Objekat je svedene i čiste prizmatične forme. Svoj arhitektonski izraz zadržava unutar volumena, u vidu lođa i organizacijom različitih prozorskih otvora koji se u odnosu na strukturu i površinu stana formiraju u različitim dimenzijama.

Stambene jedinice

U skladu sa Projektnim zadatkom i zahtevanom strukturom stanova, postoji ukupno 20 stambenih jedinica. Plan prizemlja čine 5 stambenih jedinica i 1 zajednička prostorija. Plan prvog drugog i trećeg sprata čine isključivo stambene jedinice, ostvarene u ukupnom broju redom ukupno 5 na prvom, 5 na drugom i 5 na trećem spratu.

Osnove

Komunikacija

Spoljašnja horizontalna komunikacija na parceli ostvarena je u vidu prilazne saobraćajnice za kolski i pešački pristup na parcelu i u vidu trotoara u nastavku prilazne saobraćajnice za pristup prilaznoj rampi ulaza u objekat.

Unutrašnje horizontalne komunikacije ostvarene su u vidu vetrobrana, ulaznog hola sa stepeništem i hodnicima za pristup stambenim jedinicama. Dimenzije svih horizontalnih komunikacija su u skladu sa propisanim za objekte namenjene višeporodičnom stanovanju.

Situacija

Konstrukcija objekta i materijali

Konstrukcija objekta je armirano-betonski skeletni sistem, sa krovnom konstrukcijom u sistemu ravnog / krova u nagibu, spoljašnjih fasadnih zidova od porobetonskog bloka 30 cm, unutrašnjih pregradnih zidova između stambenih jedinica i stambenih jedinica i hodnika od porobetonskog bloka 25 cm i unutrašnjih pregradnih zidova unutar stambenih jedinica od porobetonskih blokova 7,5 -10 – 12 cm. Svi instalacioni kanali predviđeni su u skladu sa propisanim normativima koji se odnose na dimnjačke i ventilacione kanale za stambene jedinice.

Dimenzije svih fasadnih otvora su u sistemu modula širine 70 i visine 210 cm. Materijalizacija, završna obrada i boja horizontalnih i vertikalnih građevinskih elemenata omotača, prostorija i komunikacija u skladu sa Projektnim zadatkom.

Faktografija:

 • OBJEKAT : Višeporodični stambeni objekat za izbeglice i raseljena lica . UB . Srbija
 • PROJEKAT: Regionalni stamebni program (RHP) za potrebe izbeglica i raseljenih lica na teritoriji RS
 • POTPROJEKAT: SRB5
 • NARUČILAC:  Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd
 • INVESTITOR:  Republika Srbija, Grad / Opština Ub
 • GLAVNI DONATOR: Evropska unija / Donatorska sredstva kojima upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.
 • KORISNIK:   Grad / Opština Ub, Srbija / Izbeglice i raseljena lica
 • INTERVENCIJA:  Izgradnja
 • PROGRAM: Višeporodični stambeni objekat sa 20 stanova
 • LOKACIJA: Republika Srbija / Grad / Opština Ub 14210 / K.P. br. 84/38 / K.O. Ub
 • POVRŠINA OBJEKTA: bruto 1.226, 00 / neto 1.013, 00 m²
 • SPRATNOST: P+3
 • PERIOD PROJEKTOVANJA:  04/2017 – 12/2017
 • PROJEKTANT:  1X2STUDIO Beograd (IR) / Elkoms d.o.o. Beograd (PGD+PZI)
 • GLAVNI PROJEKTANT: mr Zoran Abadić
 • PERIOD IZGRADNJE:  08/2018 – 07/2019
 • IZVOĐAČ: Građevinar d.o.o. Ub / Greda d.o.o. Valjevo
 • STATUS: Realizovan / Useljen / U upotrebi
 • AUTORI: mr Zoran Abadić, d.i.a. (Glavni projektant) , Jelena Bogosavljević, m.i.a. (Projektant)
 • FOTOGRAFIJE I TEKST: 1X2Studio
 • COPYRIGHT: © 2019 I 1X2Studio

Sve fotografije:

Višeporodični stambeni objekat sa 20 stanova u Ubu
Višeporodični stambeni objekat sa 20 stanova u Ubu

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

 1. miki

  ovako zatvori izgledaju i to za one najokorelije u usa!fale samo rešetke za potpun doživljaj! gde će vam kolege inženjeri duša sa ovakvim radovima?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *