Objekat je u potrebnoj meri transparentan na način da reflektuje ruralni pejzaž ambijenta svog okruženja na periferiji grada
Domaći projekti, Izdvojeno

Zgrada Prekršajnog suda u Pančevu / 1X2STUDIO

Predstavljamo vam projekat koji se našao među sedam odabranih projekata iz Srbije za prestižnu EU Mies arhitektonsku nagradu za 2019. godinu.

Nacionalnom strategijom reforme pravosuđa kao pravosudni organ koji je delatnost vršio u stambenoj zgradi u centralnoj zoni grada Pančeva više od dvadeset godina, Prekršajni sud Pančevo predviđen je za izmeštanje na granicu njegove periferije. Time su se omogućili uslovi za projektovanje i izgradnju novog objekta Prekrašajnog suda u Pančevu površine skoro 1.000 kvadratnih metara čiji projekat potpisuje 1X2STUDIO, odnosno, arhitekte Zoran Abadić i Jelena Bogosavljević.

Objekat je povučen s pozicije regulacione linije nekadašnjeg objekta Stara fabrika obuće na čijem mestu se danas nalazi.

U odnosu na karakterističnu poziciju parcele, dvema stranicama koje grade ugao uz evropski međunarodni put E70 i saobraćajnicu za prilaz i pristup porodičnim kućama, dvema uz porodičnu kuću i sportski teren škole u susedstvu, objekat je povučen sa pozicije regulacione i građevinske linije nekadašnjeg objekta Stara fabrika obuće na čijem mestu se danas nalazi.

Povlačenjem su se stekli uslovi za jednovremeno projektovanje bezbedne i komforne zone za pristup objektu i sagledavanje njegove arhitekture karakteristične za pravosudni objekat. U tom sledu, istovremeno je usidren i odignut od tla, oblikovan kao kompaktan, pravilan i karakteran volumen ustrojene i svedene strukture koji je u potrebnoj meri transparentan na način da reflektuje ruralni pejzaž ambijenta svog okruženja na periferiji grada.

Unutrašnji sadržaj

Programsko-prostorni kapacitet ostvaren je za 47+5 zaposlenih lica na 57 sistematizovanih radnih mesta organizovanih u okviru 20 radnih (6 za organizacione jedinice i 14 za sudska odeljenja) i dodatnih 12 prostorija u funkciji službeničkog, korisničkog, tehnološkog i higijenskog standarda.

Objekat je spratnosti P + 1 (prizemlje i sprat), dimenzija 32,72×15,84×8,10 m. Radne prostorije organizacionih jedinica sudska uprava, sudska pisarnica, računovodstvo i administrativno – tehnička služba (kabineti, kancelarije i biroi) organizovane su u prizemlјu, sudskih odelјenja (kabineti i kabineti – sudnice) na spratu. Pomoćne, prostorije službeničkog, korisničkog, tehnološkog i higijenskog standarda organizovane su u prizemlјu i na spratu.

Radne i prostorije korisničkog standarda su u nizu, pomoćne, prostorije službeničkog, tehnološkog i higijenskog standarda su na krajevima niza radnih i prostorija korisničkog standarda s obe strane centralnog hola – hodnika, jedne naspram drugih.

Zgrada Prekrašajnog suda u Pančevu našla se na među sedam odabranih projekata iz Srbije za prestižnu EU Mies arhitektonsku nagradu za 2019. godinu. Pogledajte koji su još objekti nominovani.

Faktografija:

 • OBJEKAT Zgrada pravosudnog organa – Prekršajni sud Pančevo
 • LOKACIJA Republika Srbija / Autonomna pokrajina Vojvodina / Grad Pančevo
 • ADRESA Stevana Šupljikca bb
 • INVESTITOR Republika Srbija – Ministarstvo pravde
 • KORISNIK Pravosudni organ – Prekršajni sud u Pančevu
 • PROGRAM Nacionalna strategija reforme pravosuđa
 • AUTORI docent mr Zoran Abadić, d.i.a. i asistent Jelena Bogosavljević, m.i.a.
 • PROJEKTANT 1X2STUDIO Beograd
 • ODGOVORNI PROJEKTANT mr Zoran Abadić
 • PROJEKAT 2016.
 • REALIZACIJA 2018.
 • POVRŠINA PARCELE 1.191,00 m²
 • POVRŠINA OBJEKTA bruto 1.043, 17 / neto 897, 52 m²
 • FOTOGRAFIJE 1X2STUDIO

 

Kad ste već ovde…

– Kako će izgledati centar Novog Sada: Pobednička rešenja konkursa za jezgro grada
– Kako će izgledati novi zatvor u Pančevu
– Naša studentkinja u Italiji predstavila predlog rekonstrukcije devastiranog dvorca u Beočinu

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. arhi

  Rešetke? Prigodno.

 2. Rankoa

  odlicno izgleda! konacno nesto moderno

 3. Steva

  Modernisticko smece. Ono sto su srusili da bi ovo podigli je imalo vrednost, a ovo degenerisano smece nema nikakvu; stavise, steti.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *