Zgrada koja se suptilno „razmotava“. Vizualizacije: KFP
Arhitektura

Nova najviša zgrada u Tel Avivu biće spiralna kula koja se razmotava

Eliptična zgrada visoka 340 metara, najviša u izraelskoj prestonici, trebalo bi da uspostavi dinamičan novi identitet u skupu savršeno kockastih, kružnih i trouglastih kula.

Projekat ovog solitera potpisuju arhitekte iz kompanije KFP, kojoj će pri izvođenju projekta pomoći firme MZA i Azrieli Group. Kako piše ArchDaily, zgrada je osmišljena u formi spirale sa staklenom fasadom koja izgleda kao debeli sloj omotača koji se postepeno odmotava od prvog sprata gde se nalazi šoping centar koji će zauzeti površinu od 15.000 kvadrata. Tako se stiče utisak kao da se zgrada razmotava.

Grandiozna spirala u odnosu na njen „dosadni“ komšiluk. Vizualizacije: KFP

Zgrada je osmišljena u formi spirale sa staklenom fasadom koja izgleda kao debeli sloj omotača koji se postepeno odmotava.

U središnjem delu zgrade visoke 340 metara naći će se veliki kancelarijski prostor koji će zauzeti najveći broj spratova (i oko 65.000 m²), dok je na vrhu planiran hotel (od 15.000 m²). Na određenom broju spratova, pri vrhu, naći će se i luksuzni stanovi ukupne površine 17.000 m².

Zanimljivo rešenje fasade diskretno se spaja sa linijama poda na svakom nivou, čime se jasno definiše raspodela prostora u zgradu. Zamišljeno je da prostor između omotača i fasade bude ispunjen zelenilom.

Podnožje zgrade zauzeće glamurozni šoping centar. Vizualizacije: KFP

Očekuje se da će zgrada ovako kompleksnog dizajna kroz par godina postati pravi epicentar urbanih dešavanja u Tel Avivu.

Kompanija KFP projektovala trenutno najviše zgrade u brojnim svetskim gradovima, a to su Pariz (projekat Tour First), Seul (Lotte World Tower), Peking (CITIC Tower) i Šenzen (Ping An Finance Centre).

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *