Arhitektura

Modna kuća Fendi uselila se u rekonstruisanu Musolinijevu zgradu

Novo sedište italijanske modne kuće Fendi od sada je u zgradi koja je trebala da bude centrala Musolinijevog rimskog carstva.

Po narudžbini Musolinija iz 1943.godine, ovaj šestospratni objekat projektovale su arhitekte Giovanni Guerrini, Ernesto Bruno La Padula i Mario Romano. Međutim, zbog učestvovanja u Drugom svetskom ratu, Musolini nikad nije iskoristio ovaj objekat u planirane svrhe. Nova upravna zgrada Fendija, smeštena u čuvenoj Palati italijanske civilizacije u Rimu, renovirana je pod nadzorom arhitekte Marca Costanzija.

Fendi u Musolinijevoj zgradi 01

Kako je zgrada zatečena u lošem stanju, bilo je potrebno osamnaest meseci za renoviranje, koje je prema navodima sajta Dezeen koštao milione. Kompanija Fendi, navodno je zakupila ovaj objekat na petnaest godina, a cena mesečne zakupnine iznosi 240.000 evra.

Fendi u Musolinijevoj zgradi 04

Objekat kvadratne forme, izveden u travertino mermeru, karakteriše mreža od 6×9 lučnih otvora, za koju postoji nagađanje da predstavlja vezu sa brojem slova u imenu i prezimenu Benito Mussolinija. Simbolika se takođe javlja i kod 28 statua u prizemlju za koje se smatra da predstavljaju različite industrije koje su u to vreme postojale u Italiji.

Fendi u Musolinijevoj zgradi 05

U unutrašnjosti, prostor je gotovo potpuno renoviran, ali u skladu s očuvanjem što više postojećih elemenata enterijera. Sačuvani su prvobitni podovi kao i mermerno stepenište koje prostoru daju posebnu ambijentalnost.

Fendi u Musolinijevoj zgradi 02

U zoni prizemlja organizovana je stalna izložbena postavka, i na ovaj način ovaj deo objekat biće po prvi put u istoriji korišćen kao prostor koji je otvoren za javnost.

Fendi u Musolinijevoj zgradi 03

Otvaranje novog upravnog objekat Fendija poklapa se sa devedesetogodišnjicom ove modne kuće, ali i sa pedesetogodišnjicom saradnje s nemačkim dizajnerom Karl Lagerfeldom.

Foto: Alessia Pierdomenico

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *