Tulip je zgrada u Londonu koju potpisuje biro Foster + Partners
Arhitektura

Fosterova kula u obliku lale od 305 metara niče pored londonskog Krastavca

London dobija novi urbani reper u vidu kule nazvane Tulip, koja bi prema rečima arhitekata trebalo da postane “nova javna kulturna atrakcija”.

Novi spektakularni objekat trebalo bi da bude izgrađen u neposrednoj blizini zgrade The Gherkin, čuvene zgrade u obliku krastavca, koja je takođe delo firme Foster + Partners.

Tulip, koja je naziv dobila po svojoj formi u obliku cveta lale, biće kula od 305 metara koja će prvenstveno služiti u obrazovne svrhe. Planirano je da kroz program grupe J. Safra, koja je i investitor objekta, na godišnjem nivou prođe 20.000 dece iz državnih škola.

Dva vertikalna zelena zida koja će povećati zelenilo na ovoj lokaciji za 8,5 puta.

Deca će prilikom boravka u zgradi, između ostalog uživati i u panoramskom pogledu na London s visine od 305 metara, piše ArchDaily.

Dvospratni ulazni paviljon planiran je u odnosu na postojeću prizemnu zonu Gherkina, te će nova javna krovna terasa, šoping zona i 284 mesta za parkiranje bicikla dodatno aktivirati ovu gradsku zonu.

Neposredno uz paviljon izgradiće se park s dva vertikalna zelena zida koja će povećati zelenilo na ovoj lokaciji za 8,5 puta.

Samo za najhrabrije

Planirana je izgradnja galerija postavljenih uz fasadu, visećih mostova kao i staklenih liftova koje će najhrabrije posetioce voziti po fasadi sve do visine od 300 metara odakle će se pružati spektakularan pogled na London.

Stakleni liftovi će najhrabrije posetioce voziti po fasadi sve do visine od 300 metara.

Barovi i restorani na samom vrhu zgrade obezbediće panoramski pogled na grad.

“Tulip je nastao u skladu s duhom Londona, kao progresivnog i naprednog grada. Nova zgrada pružiće žiteljima Londona i njegovim posetiocima, novo mesto za kulturu i druženje.” – rekao je arhitekta Norman Foster.

Održivost na prvom mestu

Prema predstavljenom projektu zgrada Tulip trebalo bi da dobije visoku BREEAM ocenu zahvaljujući uvođenju velikog javnog prostora, 284 mesta za bicikle, kao i vertikalnim baštama i sistemima koji garantuju smanjenje ugljenika za 42% i uštedu vode za 48%.

Ukoliko se dobije građevinska dozvola, izgradnja kule Tulip trebalo bi da počne 2020. godine, a kraj radova se predviđa za 2025. godinu.

Rendering: Foster + Partners

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *