Arhitektura

Rekonstrukcija kuće u Jafi: Harmonija stilova i tekstura

Rekonstrukcije objekata verovatno su najpodložnije pokretanju diskusija i stvaranju oprečnih mišljenja. Pogledajte zašto je ovaj primer interesantan.

Ideja svakoga ko stupa u proces rekonstrukcije, bar se nadamo, jeste da produži vek trajanja određenog objekta i da starini da novi sjaj. Međutim, neretko, rekonstrukcije mogu dovesti do neželjenog izgleda, koji je verovatno posledica neadekvatnog i nestudioznog pristupa radu. Ipak, kod ove prelepe rekonstruisane kuće u izraelskom gradu Jafi to nije slučaj.

jaffa house 01

U ovoj rekonstrukciji otišlo se korak dalje, odnosno objekat je doživeo delimičnu transformaciju, adaptirajući se potrebama savremenog čoveka. Ova kuća sada je u segmentima minimalistički i moderno uređena. I pored toga, kritike ovog objekta veoma su pozitivne. Kuća je sačuvala stari sjaj.

jaffa house

Glavna ideja obnove bila je da se originalni izgled zidova i tavanica što bolje restaurira i da oni ostanu vidni i dalje prepoznatljivi kao osnovni stil kuće. Minimalistički stil, koji je korišćen u savremenom delu uređenja deluje skladno uklopljen u stari izgled objekta. Njegova svedenost podseća u nekom obliku na astetski izgled pređašnjeg objekta.

jaffa house04

Zamisao projektnog studija Pitsou Kedem bila je da se uzimajući najbolje od starog i novog i kombinovanjem stilova stvori novi funkcionalan i zanimljiv prostor. U nekim zonama kontrast između starog i novog se pojačava, ali ipak kao da savršeno zajedno vlada ovim prostorom.

jaffa house05

Spoljašnjost kuće svojim teksturama i materijalima oslikava duh prošlosti. Savremeniji materijali korišćeni su više u enterijeru i tako omogućili udobnost življenja modernom čoveku. Uprkos razlikama dva vremenska perioda koji vladaju ovim prostorom, kao i različitosti stilova, uspostavljena je harmonija i balans.

jaffa house10

jaffa house06

jaffa house09

Pristupiti objektu s poštovanjem i razumeti ga – to su preduslovi za uspeh procesa restauracije.

Foto: Amit Geron

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *