Dom zdravlja na Limanu pred useljenje; Foto: Igor Conić
Domaći projekti, Izdvojeno

Ovako izgleda rekonstruisan Dom zdravlja na Limanu

Obišli smo radove na rekonstrukciji najvećeg Doma zdravlja u Srbiji i prenosimo vam naše utiske pred samo useljenje. 

Dom zdravlja na Limanu u Novom Sadu, sa površinom od 9.294 kvadratnih metara, najveći je objekat primarne zdravstvene zaštite u Srbiji. Projektovao ga je sedamdesetih godina prošlog veka arhitekta Slavko Odavić, dobitnik Tabakovićeve nagrade 2004. godine, koji potpisuje i projekat Doma zdravlja u Zmaj Ognjena Vuka, porođajni blok Klinike za ginekologiju i akušerstvo i zgradu Poliklinike u Novom Sadu. Za realizaciju Doma zdravlja na Novom naselju 1986. godine dobio je Oktobarsku nagradu Novog Sada.

Ovaj Dom zdravlja u Novom Sadu je 2005. godine dograđen za jedan sprat, međutim opsežna rekonstrukcija objekta i zamena kompletne instalacije i opreme čekala je sve do današnjih dana.

Obnovljeni Dom zdravlja na Limanu; Foto: Igor Conić

Na fasadi su Swisspearl ploče u dva tona koje su zadržale osnovnu ideju arhitekte Odavića ali su objektu dale savremenu notu.

Rekonstrukcija je započeta pred pandemiju, februara 2020. godine kao projekat koji finansira Kancelarije za Javne nabavke dok je Grad Novi Sad finansirao nameštaj, opremu kao i dekorativno osvetljenje.

Projekat rekonstrukcije uradio je novosadski biro DBA na čelu sa arhitektom Đorđom Bajilom koji je bio naš sagovornik u obilasku radova na Domu zdravlja.

Naglašavanje lifta sa istim materijalom kao što je i fasada; Foto: Igor Conić

Fasada i dekorativna rasveta

Prilikom rekonstrukcije, forma prepoznatljivog objekta na Limanu kompletno je zadržana. Na postojeću konstrukciju dodato je 10 cm kamene vune, postavljena je nova stolarija Schüco uz zadržavanje postojećeg rastera. Kao završni sloj fasade, primenjene su Swisspearl ploče u dva tona koje su zadržale osnovnu ideju arhitekte Odavića ali su objektu dale savremenu notu.

Na fasadu je postavljena dekorativna rasveta. “Ovo je nastavak tradicije da se fasada osvetli različitim bojama kako bi se građani pozivali na prevenciju bolesti što jedna od osnovnih funkcija primarne zdravstvene zaštite.”, kaže arhitekta Đorđe Bajilo. Nekada se fasada osvetljavala reflektorima u različitim bojama, a sada će fasada biti osvetljena LED linijskom rasvetom koja će se paliti noću.

Swisspearl fasada u dva tona; Foto: Igor Conić

Isto ali sve novo

U unutrašnjosti Doma zdravlja je sve isto, ali potpuno novo. Generalni utisak je kao da ste ste u novogradnju, odnosno u objekat koji je izgrađen ispočetka. Pod nogama su nas dočekali vinil podovi od Tarketta u sivkastom tonu, dok je postojeći kameni pod na stepeništu zadržan, ali je revitalizovan poliranjem baš kao i rukohvati.

Pultovi od Kerrocka u različitim nijansama; Foto: Igor Conić

Klupe su urađene od masiva od hrastovog drveta, dok su leđa od vinila koji se pojavljuje i na podovima.

Enterijerom preovlađuju svetli, sivkasti tonovi dok su odelenja dobila različite kolorite kako bi se korisnici lakše snalazili u prostoru. Završna obrada prijemnih pultova urađena je od otpornog Kerrocka u različitih nijansama pa je tako, na primer, odelenje Ginekologija u roze nijansama.

Sve klupe u Domu zdravlja su nove i urađene su od masiva od hrastovog drveta, dok su leđa napravljena od istog onog vinila koji se primenjen i na podovima.

Klupe su izvedene od punog drveta; Foto: Igor Conić

Jedan od izazova bio je smeštanje dodatne instalacije prema potrebama savremene medicinske ustanove.

Opsežni radovi na rekonstrukciji objekata podrazumevali su širok spektar radova. Tako je sva unutrašnja vrata izveo novosadski Lamex, sanitarije su brenda Geberit, slavine je isporučio Grohe, dok je sva elektrogalanterija je od kompanije Schneider Electric.

Što se tiče rasvete, primenjena je Philipsova kolekcija rasvetnih tela namenjena za medicinske uslove. Slično je i za unutrašnje zidove koji su prefarbani Baumit bojama prilagođenim medicinskim ustanovama.

Jedan od izazova u projektovanju i izvođenju bilo je smeštanje dodatne instalacije prema potrebama savremene medicinske ustanove. Mala visina u enterijeru rezultat je postojeće konstrukcije i spuštanja plafona u koji je smeštena sva nove instalacija.

Kolorit za razigravanje enterijera; Foto: Igor Conić

Obnovljena garaža

Dom zdravlja na Limanu poseduje i garažu koja je takođe potpuno rekonstruisana. Na plafone garaže postavljene su CLT Thermal lamele od Knauf Insulationa koje su premazane protivpožarnim premazom, kao i novi Velux CFP prozori za ravne krovove. Pod garaže urađen je od epoksida.

Garaža sa izolovanom tavanicom i epoksi podom; Foto: Igor Conić

Sledeći na redu

Otvaranje Doma zdravlja na Limanu očekuje se tokom jeseni. Ostalo je da se u narednim danima objekat opremi nameštajem i medicinskom opremom.

Odmah nakon puštanja u rad, trebalo bi počne rekonstrukcija Doma zdravlja na Novom Naselju od 4.500 m2, a potom i Dom zdravlja Bulevar kod Dunavskog parka koji 2023. godine proslavlja sto godina rada.

Spreman za useljenje; Foto: Igor Conić

Fotografije s gradilišta

Grafičke podloge

Situacija s osnovom prizemlja
Situacija s osnovom prizemlja
Osnova prvog sprata 1/2
Osnova prvog sprata 1/2
Osnova prvog sprata 2/2
Osnova prvog sprata 2/2
Presek
Presek
Presek
Presek
Presek
Presek
Fasade
Fasade
Fasade
Fasade

Faktografija

 • naziv objekta: Dom zdravlja Liman
 • investitor: Dom Zdravlja „Novi Sad“
 • finansijer: Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije
 • finansijer za spoljno dekorativno osvetljenje: Gradska uprava za imovinu i imovinske poslove Grada Novog Sada
 • lokacija: Bulevar cara Lazara 77, BR. KAT. PARCELE 3931/10 K.O. NOVI SAD II
 • autor rekonstrukcije: Đorđe Bajilo
 • autor izvornog projekta: Slavko Odavić
 • projektni tim: Tatjana Kaurin
 • površina parcele: 2.342 m2
 • površina objekta: 9.294,22 m² (bruto izgrađena)
 • konstrukcija: Branka Simanić
 • hidrotehnika: Dragana Kozomara i Božana Zarić
 • termotehnika: Rade Obradović
 • elektrotehnika: Danko Erić
 • dizajn enterijera: Đorđe Bajilo, Tatjana Kaurin, Michaela Balaž
 • godina projektovanja: 2018.
 • godina rekonstrukcije: 2021.
 • izvođač: Bobar Beška doo Novi Sad
 • nadzor: DBA doo Novi Sad
Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. miki

  meni je ovo odlično urađeno, šteta što malo slika unutrašnjosti ima ,više je akcenat na novoj fasadi. konačno da su se vratila stakla na šaltere za južno evropsko- mediteranski mentalni sklop, falim te bože ! još ako se i u beograd vrati eto sreće čoveče!

 2. arhitekta

  ovo je ozbiljno

 3. Glisha

  Ovo izgleda odlično, jedina zamerka mi je na preterano i pomalo neukusno noćno dekorativno osvetljenje fasade, ali to je izgleda postao trend kod nas u zadnje vreme.

 4. JA 65+

  Da li je osoba koja je projektivala klupe u cekaonici razmišljala o tome da tu treba da sede oni koji su bolesni? I prethodne su bile neudobne a i ove ne deluju udobnije. Posebno sto ih je sigurno malo pa se opet ceka satima na red kod izabranog lekara stojećki. Bolesnicima ništa ne znače puno drvo u pultovi u nijansama njima sugurno mnogo vise znači da ne čekaju dugo da uđu kod lekara i da imaju mesto da sednu u čekaonici.

 5. Jelena

  Bravo👏👏otkad je bilo vreme da nam se srede domovi zdravlja i bolnice.
  Trebalo bi se malo pozabaviti i sredjivanjem porodilišta

 6. Novosadjanka

  Fenomenalno! Ovo je ponos Novog Sada, ponos svih nas. Nadam se da ce i drugi objekti ubrzo biti sredjeni. U najgorem stanju su Rumenacka i Bulevar kod mosta. Svaka cast svima koji su na bilo koji nacin ucestvovali u realnizaciji. Potrebno je zaposliti osobu koja ce kontrolisati kvalitet odrzavanja higijene objekta. Bila bi prava greota da se ovo zapusti kao sve sto se zapusti po javnim objektima.

 7. Kruna

  Bravoooo👏👏👏

Ostavite odgovor

Obavezna polja *