Krov inspirisan projektom Otona Jugoveca.
Zelena gradnja

Nabijača sa zelenim krovom koja odaje počast radu slovenačkog arhitekte

Smeštena u slovenačkom ravničarskom predelu Dobrava, ova neobična kuća okružena šumom potpuno će se stopiti s okolnim pejzažem.

Turske arhitekte Merve Nur Baser, Asli Erdem i Fatma Zeyneb Onsiper, osmislili su kuću čiji se koncept razvija iz tradicionalnih stambenih objekata sa kosim krovovima u okolini Dobrave gde je stvarao i slovenački arhitekta Oton Jugovec.

Naime, njegov prepoznatljiv plutajući krov s početka sedamdesetih godina prošlog veka, poslužio je kao početna tačka u razvoju ideje. Reinterpretirajući ovu prepoznatljivu formu krova na nov način, uz eksperimentisanje sa tehnikom nabijene zemlje i mogućnostima koje ona nudi, nastala je ova neobična kuća sa zelenim krovom.

Nadstrešnica štiti zidove od kiše i snega jer su napravljeni od naboja.

Kao primarna karakteristika krova, kao omaž radu slovenačkog arhitekte, izdvaja se to što je on u potpunosti prekriven zelenilom. Međutim, krov ima i jednu vrlo važnu funkciju. Naime, on poput nadstrešnice štiti zidove od kiše i snega jer su napravljeni od naboja, kažu arhitekte za Designboom.

Konstruktivni sklop

U pokušaju da spoje tradicionalne i moderne tehnike arhitekte su testirali eksperimentalne oblike i materijale, upravljajući se holističkim pristupom gradnje.

Predviđeno je da ploča kuće, kao i temelji, budu izvedeni od betona. Hrastovina bi se koristila za izgradnju okolnog trema i nameštaja, dok bi zidovi bili izvedeni korišćenjem drvenih okvira, koji bi se ispunili nabijenom zemljom.

Krov koji je prepušten na južnoj strani gde su predviđeni veliki prozori, koristi se i kao element za zasenčenje unutrašnjeg prostora, tako da zimi propušta, a leti blokira sunčeve zrake. Na severnoj strani kuće su mali fasadni otvori, kako bi se smanjili toplotni gubici.

Enterijersko rešenje

Dnevni boravak je okrenut prema zapadu i zahvaljujući velikim prozorima ima uokviren pogled na okolnu šumu. U zalasku sunca može se uživati kako iz dnevne, tako i iz spavaće zone, a krovni prozori omogućavaju pogled na zvezdano nebo tokom noći iz kreveta. Dnevni boravak je dizajniran što je jednostavnije moguće kako bi se korisnicima pružila fleksibilnost.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *