Ne morate ih prazniti čak ni zimi, nije im potrebno pokrivanje radi zaštite, niti bilo kakvo dodatno hemijsko čišćenje
Izdvojeno, Zelena gradnja

Biodizajn bazeni bez betona i armature gotovi za 10 dana

Napravite pravu plažu u vašem dvorištu koju će obožavati i deca ali i kućni ljubimci. 

Da li biste voleli u vašem dvorištu bazen koji najviše podseća na prirodni vodenu površinu? Osim što je proces izgradnje značajno jednostavniji i brži za izgradnju, Biodesign bazeni su još po mnogo čemu inovativni u odnosu na klasične bazene. Oni omogućavaju prirodan dizajn, različite nijanse peska i šljunka koji pružaju doživljaj privatne plaže pogodne za decu, dok regije za plivanje mogu zadovoljiti potrebe svih plivača. Moguće je čak napraviti mesta za podvodno sedenje i sunčanje.

Biodesign bazeni se od klasičnih najviše razlikuju po tome što se se za izgradnju ne koristi armirani betoni već se oblikom prilagođava okolini. „Nema armature, betona, opterećenja zemljišta… Biodizajn bazeni jednostavno ulegnu i ušuškaju se u zemljište“ – kaže Neša Marković iz Vito Interni za naš portal koji pravi MyLago Biodesign bazene. Naš sagovornik naglašava da ovi bazeni ne spadaju ni u biobazene koji koriste prirodni ciklus prilikom filtracije.

Bazen omogućava lak ulazak deci i kućnim ljubimcima

Biodesign tehnologija se zasniva na značaju zaštite životne sredine i ovi bazeni su u svakom aspektu ekološki.

Zahvaljujući lakoći kojom se mogu oblikovati i modelirati, projektuju se i grade prema individualnim potrebama korisnika i okruženja, maksimizirajući tako njihovu funkcionalnost i iskorišćenost. Osim oblika, korisnik bira izgled okolnih i podvodnih plaža, poziciju i površinu regija za plivanje, sedenje, ležanje, integraciju monolita, stepenica, obloga od prirodnog kamena različitih boja, i sve to bez značajne varijacije u ceni. Drugim rečima, Biodesign bazene možete dizajnirati i uređivati kao i svako drugo okruženje u svom domu.

Biodesign tehnologija se zasniva na značaju zaštite životne sredine i ovi bazeni su u svakom aspektu ekološki. Materijali su dizajnirani specifično za potrebe izgradnje Biodesign bazena, hemijski stabilni i sertifikovani zarad garancije kvaliteta, izdržljivosti i bezbednosti za korisnike.

Malo opterećenje tla

Proces izgradnje Biodesign bazena u potpunosti isključuje betonske radove, a pritom garantuje potpunu stabilnost regije iskopa. To je podržano činjenicom da težina finaliziranog i punog Biodesign bazena teži značajno manje nego ukupna težina iskopanog tla.

Tradicionalni betonski bazen se projektuje kako bi izdržao težinu sopstvene strukture (oko 600kg po m2) kao i potisak i težinu vode koju sadrži (dubina od 140cm odgovara potisku od 1400 kg po m2). Težina ovako rigidne strukture potiskuje zemljanu površinu na kojoj cela konstrukcija leži.

Biodesign bazen nosi vrlo ograničeno strukturalno opterećenje (samo 70kg po m2) i ne podleže nikakvom opterećenju težine vode koju sadrži. Potisak i težina vode se u potpunosti prenose na zemlju koja se zahvaljujući elastičnosti (+300%) vodonepropusne inovativne obloge može slobodno kretati bez ikakvog oštećenja strukture bazena i okolnog tla.

Razlika između tradicionalnih i biodizajn bazena jeste u opterećenju tla. Foto: Gradnja.rs

Brza izgradnja bazena

Izgradnju Biodesign bazena u celosti izvodi tim stručnih i sertifikovanih Biodesign tehničara, što znači da tokom izgradnje nije potrebno angažovati dodatne podizvođače.

Proces izgradnje se sastoji od četiri faze:

  1. oblikovanje iskopa
  2. polaganje zaštitnog geotekstila
  3. polaganje elastične hidroizolacione EPDM obloge
  4. polaganje višestrukih slojeva strukturnih obloga od prirodnog kamena resine i vezivne mreže.

Ovaj patentirani sistem i neinvanzivna tehnologija omogućavaju da se bazen površine 40m2 realizuje u roku od samo desetak radnih dana, po principu “ključ u ruke”.

4 faze izgradnje biodizajn bazena

Bazen površine 40m2 može da se realizuje u roku od samo desetak radnih dana, po principu “ključ u ruke”.

Biodesign bazeni su zaštićeni Microban SilverShield antibakterijskom tehnologijom zasnovanom na svojstvima jona srebra čija efikasnost eliminacije bakterija dostiže čak 99% i u potpunosti blokira metabolizam Escherichia coli i Staphylococcus aureus. Ova tehnologija onemogućuje taloženje algi pa samim tim nema potrebe dodavati hemiju za njihovo sprečavanje.

Sistem za samopročišćavanje i filtraciju se sastoji od pumpe za recirkulaciju vode, hlorinatora na bazi rastvora soli (opciono i himalajske soli za potpuni spa ugođaj), kontrole pH vrednosti i kombinacije različitih filtera za zadržavanje suvišnih čestica.

Ne mora se prazniti zimi

Jedno od najinventivnijih rešenja Biodesign tehnologije jeste overflow sistem koji se sastoji od integrisanog rezervoara i rešetke kojima se u potpunosti eliminiše potreba za instalaciju cevi sa visinskim padom vode, a vredi pomenuti i sedmo-mlazni skimmer sistem koji značajno smanjuje troškove i vreme instalacije u odnosu skimmer sistem klasičnih bazena.

Biodesign bazeni su samoodrživi i funkcionisu kao prava prirodna vodena oaza. Ne morate ih prazniti čak ni zimi, nije im potrebno pokrivanje radi zaštite, niti bilo kakvo dodatno hemijsko čišćenje. Prema tome, harmoničnost kojom se uklapaju u pejzaž nije ograničena samo na estetski aspekt.

Biodesign bazeni su samoodrživi i funkcionisu kao prava prirodna vodena oaza.

Kupanje bez ivica

Biodesign bazeni su apsolutno pogodni za kupanje, a samo iskustvo je daleko bolje od kupanja u klasičnim bazenima, jer umesto oslanjanja na grube i oštre ivice, u ovakvim bazenima možete uživati na obodu prave plaže. To ih ujedno čini i veoma pogodnim za decu, a i za kućne ljubimce.

Dimenzije Biodesign bazena suštinski nemaju ograničenja pa mogu varirati od par desetina čak do nekoliko hiljada kvadratnih metara, pa prema tome može varirati maksimalna dubina na središnjim zonama bazena, počevši od 110cm kod manjih bazena pa više.

Umesto oslanjanja na grube i oštre ivice, u Biodesign bazenu možete uživati na obodu prave plaže

A koliko to sve košta?

Na osnovu ogromnog potencijala u dizajnu i materijalima formira se cena bazena sa izgradnjom. Može se birati oblik bazena, površina, dubina, kompletna estetika nadzemnih i/ili podvodnih stena, organizacija dela obale predviđenu za spa deo sa mlaznicama, mesta za sedenje u bazenu, poziciju gejzira na dnu bazena, rasveta kao i stepen automatizacije i upravljanje mobilnim telefonima.

Okvirna cena izgradnje bazena sa osnovnom opremom koji odgovara standardnom bazenu od 5x10m, od oko 30m2 „ogledala“ vodene površine i 30cm obale po obodu je oko 25.000 evra.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. miki

    potpuno genijalno!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *