Knez Mihailova u Beogradu Emilijana Josimovića
Fakta iz ad akta, Urbanizam

Danas je Svetski dan urbanističkog planiranja. Kakva je prava svrha te „sumnjive veštine“?

Svetski dan urbanističkog planiranja (World Town Planning Day) danas, 8. novembra, proslavlja se u preko 30 zemalja i ima za cilj promociju urbanističkog planiranja i podizanje svesti profesionalaca i javnosti o važnosti razvoja gradova.

Inicijator Svetskog dana urbanizma bio je urbanista i profesor Univerziteta u Buenos Airesu, Carlos Maria della Paolera (1890-1960) prvi južnoamerikanac koji je diplomirao na Institutu za urbanizam – Univerziteta u Parizu. Paolera je svoju bitku za izučavanje urbanističkog planiranja kao posebne discipline u Argentini, započeo još davne 1929. godine kada je postao jedan od inicijatora za formiranje prve katedre za urbanizam na Univerzitetu u Buenos Airesu.

Autor je brojnih tekstova iz oblasti urbanističkog planiranja i tvorac prvog simbola za Svetski dan urbanizma. Simbol je usvojen na Međunarodnom kongresu urbanizma 1934. godine koji se održao u Argentini, godinu dana nakon IV Međunarodnog kongresa moderne arhitekture u Atini (Congres internationaux d’ architecture modern – CIAM IV) koji je za temu imao Funkcionalni grad. Iako su Ujedinjene Nacije odmah uvrstile 8. novembar za Svetski dan urbanističkog planiranja, zvanično se obeležava od 1949. godine.

Simbol urbanizma; Тrilogijа prirodnih elemenata bitnih za život: sunce (žuto), vegetacija (zeleno) i vazduh (plavo) – ravnotežа između prirodnog okruženja i ljudi

U Srbiji se za prvog srpskog urbanistu smatra autor Plana varoši u šancu, Emilijan Josimović.

U Srbiji se za prvi urbanistički plan Beograda navodi Plan varoši u šancu (Objašnjenje predloga za regulisanje onoga dela varoši Beograda što leži u šancu, rađen u periodu 1864 – 1867.), a za prvog srpskog urbanistu smatra se autor ovog plana, Emilijan Josimović.

Za dodeljivanje počasne titule “prvi srpski urbanista” nameće se kao krivac profesor Arhitektonskog fakulteta Branko Maksimović, autor publikacije „Emilijan Josimović – prvi srpski urbanist“ izdate od strane Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije 1967. godine na stogodišnjicu od prvog plana za Beograd.

Nije slučajno da baš dr Branko Maksimović objavi pomenutu publikaciju. Danas neopravdano skrajnut, borac za afirmaciju teorije urbanističkog planiranja – dr Branko Maksimović, prvi je arhitekta u Jugoslaviji sa stečenim naučnim zvanjem doktora tehničkih nauka. Zvanje je dobio odbranivši disertaciju pod nazivom „Urbanizam u Srbiji“ kod arhitekte Vurnika na Ljubljanskom univerzitetu.

Emilijan Josimović; Foto: Wikipedia, 011.info

Sumnjive veštine

I Emilijan i Branko delili su pored ljubavi prema urbs-u još jednu strast, a to je ljubav prema muzici. Emilijan Josimović je jedan od osnivača Beogradskog pevačkog društva, a Branko Maksimović je bio redovni gost koncerata pijanistkinje Ruže Vinaver, kako navodi „u momentima učmalosti umetničkog života u Beogradu“, za vreme Prvog svetskog rata.

Ko su ljudi zaduženi za urbs danas? Imamo li definiciju onih koji nam oblikuju gradove? Svakako, ne radi se o pojedincima. Ante Marinović-Uzelac navodi da je urbanista „stručnjak-specijalist“ i da „samo naoružan strpljenjem može imati uspeha u svom delovanju, koje često ostaje nevidljivo, stoga i nepriznato jer je njegov naručilac Društvo, a ne više Vladar“. Da li je Bogdan Bogdanović bio bliži definicijom? Svakako, obojica su se složili da je posao nezahvalan.

Interpol kada bi pohapsio sve urbaniste!
Iz teksta Bogdana Bogdanovića, Majstori sumnjive veštine (1981)

“Urbanizam! Kakva je prava svrha te sumnjive veštine? Urbanisti! Šta oni u stvari rade? Mnogo crtaju, mnogo misle. Tačnije rečeno, misli ko ume da misli, a za takvog koji to ume, posao koji radi je uglavnom je nezahvalan a možda i sasvim uzaludan. Pada mi na pamet: šta bi bilo, recimo, kada bi Interpol najednom pohapsio sve urbaniste sveta? Ništa ne bi bilo, verujte mi – sve bi bilo isto. Gradovi bi čudovišno rasli kao što rastu, petlje bi se zapetljavale, erozija tradicionalne gradske kulture nastavila bi se istim tempom, ni brže, ni sporije, a o eroziji ljudskih sudbina da i ne raspravljamo.”

Svakako danas, ukoliko šetate Knez Mihailovom ulicom, nemojte zaboraviti da otpozdravite Emilijanu, on je ipak trasirao omiljeno šetalište Beograđana, a i taj plan izdao je o svom trošku.

Spomenik Emilijanu Josimoviću, Knez Mihailova, Beograd

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *