Ova vikendica na Kopaoniku sastoji se od dve nezavisne jedinice
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Na Kopaoniku niče polumontažna vikendica u obliku valjka

Ova vikendica osmišljena na takav način da se može sagraditi pomoću materijala dostupnih na lokalnom stovarištu i to sve po ceni od 500 evra/m2.

Arhitektura vikendica i kuća za odmor jedna je od trenutno najpopularnijih tema. Na ovu činjenicu upućuju i 5 tekstova koji su dominirali u oktobru na portalu Gradnja. Međutim, u oblikovanju porodičnih kuća i vikendica većinom preovladavaju motivi tradicionalne arhitekture i kuće sa dvovodnim krovom. Smelih iskoraka (uglavnom) nema.

Na veliku sreću, suprotno aktuelnim trendovima, BizNet kao naručilac projekta od arhitekata iz Studija Metar zahtevao je baš nesvakidašnju vikendicu, kružne osnove i ravnog krova. Ovaj ekscentrični zahtev opredelio je arhitekturu vikendice na Kopaoniku u svakom smislu i pogledu – od gabarita, do detalja i materijalizacije fasade.

Od samog početka, klijent je insistirao na kružnoj osnovi

Vikendica je značajno manjeg volumena od maksimuma koji lokacijski uslovi to dozvoljavaju.

Na ovu činjenicu upućuju i sami autori. „Jedini decidni zahtev klijenta na samom početku bio je da objekat bude projektovan u sistemu geodezijske kupole. Međutim, nakon analiza lokacije, uspeli smo da prepoznamo šta je to što je klijentu kod kupole bilo interesantno i da to pretočimo u cilindričnu formu objekta“ – ističe Nikola Stevanović iz Studija Metar.

Nesvakidašnji zahtevi

Pored kružne osnove, klijente je imao niz drugih nesvakidašnjih zahteva. Specifičnost objekta se ogleda u originalnoj formi gornje smeštajne jedinice. S druge strane, vikendica je značajno manjeg volumena od maksimuma koji lokacijski uslovi to dozvoljavaju. Naime, ova jedinica za odmor i rekreaciju ima 120 m2 površine, mada na pogled deluje kao značajno manji objekat. Prema važećoj planskoj regulativi, objekat je mogao biti spratnosti Su+Pr+1+Pk. Međutim, klijent je zahtevao viši standard kvalitete i da spratnost bude Su+Pr, kako se vikendica ne bi isticala svojom visinom i gabaritom, već skladno i organski uklopila u ambijent.

Svojim gabaritom vikendica se nenametljivo uklapa u postojeći ambijent

Nenametljivost je došla iz potrebe da se okruženje uvaži, da se objektom u što manjoj meri remeti vizura planine.

„Ono što čini okosnicu projektnog zadatka je da objekat mora u što većoj meri da koristi lokalne materijale (ali na savremen način), da ispunjava programske zahteve i da je nenametljiv ako ga posmatramo sa prilazne saobraćajnice“ – dodaje Nikola. Upravo ta nenametljivost došla je iz potrebe da se okruženje uvaži, da se objektom u što manjoj meri remeti vizura planine.

Solidna osnova i montažna nadogradnja

„Kroz razvoj projektnog zadatka došli smo do toga da treba projektovati objekat koji sadrži dve nezavisne celine predviđene za privremeni boravak. To je i ispunjeno razdvajanjem po vertikali i uvođenjem stepeništa po obodu objekta“ – zaključuje arhitekta Stevanović. Ta dvostrukost u nameni propraćena je kroz arhitekturu i konstrukciju.

U organizaciji i izvođenju vikendice predviđena je primena dva načina građenja – montažni i zidani. Prizemlje je projektovano kao prefabrikovana drvena konstrukcija koja se montira na postament. Suteren je osmišljen kao klasični zidani sistem koji se izvodi na licu mesta.

Dve celine – dva sistema građenja

U organizaciji i izvođenju vikendice predviđena je primena dva načina građenja – montažni i zidani.

Ideja je bila da bilo koja firma koja se bavi izgradnjom montažnih objekata može da izvede prizemlje objekta. Na ovaj način, klijentu se omogućava potencijalno širok izbor domaćih izvođača montažnih kuća. S druge strane, u zanatskom smislu, suteren može da izvede bilo koja malo bolje opremljena ekipa i to pomoću materijala dostupnih na lokalnim stovarištima.

Prizemlje se sastoji od drvenog skeletnog sistema, dok je ispuna od kamene vune koja ima ulogu termičke i zvučne izolacije. U prizemnom delu predviđena je terasa, tri prostorije za boravak, ali i parking na otvorenom za dva automobila. S druge strane, suteren je prostraniji i sa značajno boljom organizacijom, bolje dimenzionisanim sobama i većim prozorskim otvorima. Korisnicima su na raspolaganju dve spavaće sobe, dnevni boravak sa kuhinjom, prostrano kupatilo, ostava i terasa sa usmerenim pogledom na predeo – što je idealna osnova za porodicu s malom decom.

Prizemlje sprata je kružnog oblika
Prizemlje sprata je kružnog oblika
Suteren je nezavisna namenska celina
Suteren je nezavisna namenska celina

Prizemlje je obloženo drvenim vertikalnim elementima, dok je za suteren izabrana kontaktna fasada i lomljeni kamen.

Kao i sam objekat, fasada je tretirana dvojako. Prizemlje je obloženo drvenim vertikalnim elementima koji su deo ventilisane fasade, dok je za suteren izabrana kontaktna fasada i lomljeni kamen. Kamen za oblaganje će se koristiti na delovima fasada koje su u direktnom kontaktu sa tlom, a kako bi se postigla tražena izdržljivost ali i rustičnost kontaktne zone.

Arhitektura s karakterom

Vikendica za odmor na Kopaoniku specifična je, pre svega, po svom oblikovanju i  ekonomskoj održivosti. Autentičnost objekta proizilazi iz želje klijenta da kroz skladan dizajn stvori originalno korisničko iskustvo boravka u prirodi i to sve kroz objekat nenametljivih razmera, skladno uklopljenog u topografiju predela.

Uzimajući sve navedeno u obzir, za arhitektonsku struku ohrabrujuća je činjenica da postoje klijenti koji za sebe žele originalna rešenja. Kako su kuće i vikendice objekti malog formata a potražnja za njima sve veća i veća, nadamo se da će ovako uspešnih arhitektonskih eksperimenata u budućnosti biti sve više i više.

I, na kraju, dolazimo do odgovora na ključno pitanje: da li montažna ili zidana kuća? Arhitekte iz Studija Metar odlučili su se za treći put – da iskoriste najbolje od oba sistema.

Autentičnost projekta propraćeno je i kroz enterijer

Faktografija:

  • naziv objekta: Vikendica za odmor
  • mesto: Kopaonik
  • investitor: BizNet doo
  • autori projekta: Nikola Stevanović (Studio Metar, Mart Architecture)
  • godina projektovanja: 2019.
  • godina izgradnje: planirana izgradnja u toku 2021.
  • površina: 120 m2
  • spratnost: Su + Pr
  • fotografija/renderi: Studio Metar
  • vrednost investicije: 60.000 evra (500 evra/m2)

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

8 komentara

  1. Bojan

    Na Kopaoniku kuća na kojoj se vrata otvaraju na spolja. Odlično.

    1. Dragan Marković

      Ne znam na koja vrata misiš? Ako pogledaš osnovu prizemlja, videćeš da se vrata otvaraju na unutra. Drvene „šalukatre“ se otvaraju na spolja.

  2. miki

    jako smešno i tragično kojom brzinom srbi i posle 100 godina ponovo kao i što su u moderni srljaju sada u futurizam ,bez ideje ,bez konteksta ,a tek stila! strašno, tužno!

    1. KMA

      Miki,

      Ako je u svemu ovome nešto tragično, strašno i tužno, onda je to Vas nivo komunikacije i komentar na račun svojih kolega arhitekata ( ako ste uopšte kolega ). Pričate o kontekstu a vidim da hvalite projekat BW Galerije koji je potpuno van bilo kakvog konteksta i plana razvoja ovog grada koji su odavno smislile generacije mnogo pametnijih i kvalitetnijih arhitekata i urbanista od svih nas danas. Nadam se da ste dobili barem jedan sendvič od predpostavljenih za pohvalu tog projekta. Sto se tiče ovog rada nasih kolega, koje sticajem okolnosti znam posto smo ista generacija, mogu samo da kazem da su to jako vredni i hrabri maldi ljudi koji su probali da izađu iz klasičnog okvira planinske kuce sto je za svaku pohvalu. Da li se meni dopada projekat i da li bih mozda ovom zadatku tako pristupio….verovatno ne ali to nije tema. Tema je Vas stvarno nekolegijalan komentar. Na kraju, ajde Vi posaljite ovom portalu neki Vas rad, bilo bi nam neizmerno zadovoljstvo da ga malo prokomentarisemo ako uopst prođe stručnu selekciju portala. I takođe mislim da bi urednistvo portala moglo da reaguje na potpuno nestručne i nekonstruktivne komentare posto je ovo stručni portal a ne drustvena mreza

      1. Igor Conić

        A ovo sa sendvicima je bas kolegijalno?

        1. KMA

          Postovani Igore,
          Mislim da kao urednik ovog portala imate zakasnelu reakciju sto se komentarisanja kolegijalnosti tice. Sendvici nisu stvar kolegijalnosti i struke nego politike….tako da ne bi komentarisao dalje…pozdrav

          1. Igor Conić

            Znaci svi inženjeri koji su radili na njoj su u stvari političari. Okej.

  3. KMA

    Ja sada stvarno pokusavam da shvatim svu sirinu vaseg razmisljanja ali nikako ne mogu da shvatim kako ste dosli do tog zakljucka? Ja ni pomislio na to nisam. Nije mi jasno zasto skrecete temu i napadate mene uz odbranu BW-a a ne coveka koga treba zaista da upozorite na neprikladne komentare koje ostavlja po ovom portalu. “ Sendvic“ je metafora….pobogu …nije bukvalno znacenje. Ja stvarno mislim da je ovo objava projekta mojih kolega koje postujem a ne mesto da se objasnjavamo oko bw galerije…Samo mi je stvarno bilo jako krivo da neko blati rad ljudi kao i svih nas koji nesto radimo i pokusavamo u ovom uzasnom vremenu da radimo i stvaramo i opstanemo… I ovaj Vas portal je stvarno za pohvalu u smislu da se vidi i prezentuje rad i arhitektura a ne da se zluradim komentarima sputavaju kolege…. nadam se da razumete. Srdacan pozdrav

Ostavite odgovor

Obavezna polja *