Kesko House su niskoenergetske kuće; Foto: Kesko House
Građevinarstvo, Izdvojeno

7 domaćih proizvođača montažnih kuća sa cenama i rokovima izgradnje

ČLANAK SA AŽURIRANIM CENAMA ZA 2023. GODINU POGLEDAJTE OVDE.

Krenuli biste u izgradnju montažne kuće ali imate bezbroj nedoumica? Evo odgovora na nekoliko najvažnijih pitanja od proizvođača montažnih kuća iz Srbije.

Pravljenje kuće je velika životna odluka, a upuštanje u ovu avanturu svakako je lakše kada znate šta ćete tačno i s kim graditi. Nakon što ste se upoznali o prednostima i manama montažnih kuća, a zatim i uslovima za dobijanje kredita za izgradnju montažne kuće kod domaćih banaka, ukoliko je vaš konačni izbor za novi dom ili vikendicu pao baš ovaj tip objekta, sledeći korak je angažovanje proizvođača. Ali koga tačno izabrati?

Kontaktirali smo 20 domaćih proizvođača montažnih kuća, a od njih sedam smo dobili odgovore na pitanja od čega je prave, koliko koštaju po metru kvadratnom – i šta spada u tu cenu – kao i koji je rok izrade.

Korisni linkovi:

1. Iva kuće

Iva kuće od čamovine; Foto: Iva Kuće

Od čega se prave: Montažne kuće se prave od čamovog drveta. Zidni elementi se rade prema projektu i statici kao i krovna konstrukcija. Zidni element se sastoji od drvenog rama 5×10, sa obe strane oblaže se OSB pločom od 10mm. Unutar zida postavlja se mineralna vuna od 100mm i PVC folija kao parna brana. Modularni zidni elementi su standardnih dimenzija 120 x 260, 60x 260, a u zavisnosti od potreba oni mogu biti i drugih dimenzija. Na primer, visina od 3-3,2 metra i slično. Krovni nosači se rade od prosušene čamove daske od 24mm. Takozvani binderi su rešetkasti krovni nosači. Od ostalih materijala tu su po želji stiropori za fasadu, crep ili lim, PVC-alu-drvena stolarija itd.

Koliko košta: Cene zavise od faze koja se radi. Moguće je dogovoriti izradu sive faze, ključ u ruke bez temelja ili ključ u ruke sa izgradnjom temelja.

Cena za sivu fazu iznosi 200 evra po kvadratu i podrazumeva komplet kuću završenu spolja što znači izradu zidova i krovne konstrukcije, izolacije, fasadu, moleraj, PVC stolariju sa roletnama i komarnicima u beloj boji, opšivka streha od aluminijumske lamperije, oluci, pokrivka crepom, kao i sobna vrata.

Ključ u ruke bez izgradnje temelja iznosi od 250 do 300 evra po m2. U cenu ulazi sve iz sive faze i još podovi, voda, kanalizacija, elektroinstalacije, pločice i sanitarije.

Ključ u ruke sa izgradnjom temelja iznosi od 320 do 350 evra po m2. Ukoliko se radi i grejanje, cena se uvećava za 30 evra po m2. Ova faza izgradnje podrazumeva izgradnju temelja i kuću ključ u ruke sa svim radovima.

Rok izrade: do 12 dana za sivu fazu, do 30 dana za ključ u ruke.

 

2. Montažne kuće DIA

Ove kuće su energetske klase A+ što ih svrstava u niskoenergetske objekte; Foto: Kesko House

Od čega se prave: Drvena (montažna) kuća pravi se od posebno izabranog (KVH) drveta u panelnom sistemu zida dužine do 12 metara.

Koliko košta: Cena kreće od 320 e/m2, uz doplatu od 120 e/m2 za ključ u ruke. Za kuću energetske klase A+, što je svrstava u niskoenergetske kuće (potrošnja 3 Kw/h po m2 godišnje), cena je 700 e/m2 neto površine za ključ u ruke.

Rok izrade: Rok izgradnje je tri meseca.

 

3. Estetik lines

Ove montažne kuće se prave od drvene konstrukcije; Foto: Estetik lines

Od čega se prave: Temelj za montažnu kuću ne mora da bude masivan već se izrađuje u zavisnosti od terena, kao klasičan trakasti temelj ili plivajuća ploča.

Montažna kuća se pravi od drvene konstrukcije. Sa spoljašnje strane oblaže se OSB pločama preko kojih se izrađuje demit fasada, a sa unutrašnje strane se postavlja mineralna vuna, zatim se oblaže folijom i gipsanim pločama.

Krov je takođe od drvene konstrukcije i može biti pokriven crepom, tegolom ili limom.

Završni radovi se ne razlikuju od čvrste gradnje, što se odnosi na izradu kupatila, moleraj, struju, vodu, podove i sobna vrata. Sve je na izboru kupca i radi se u dogovoru sa kupcem.

Koliko košta: Cena za ključ u ruke sa temeljima je 370 evra po m2. Uključuje sve gore nabrojano.

Rok izrade:

 

4. GIKONT

Gikont montažne kuće prave od armiranog betona; Foto: Gikont

Od čega se prave: Naše kuće su armiranobetonske sa dodatkom termoizolacije (npr. stiropor) u sendvič zidovima i podnim i međuspratnim pločama. Osnova je montažna armiranobetonska konstrukcija u merama po želji kupca. Ova je skoro trajna konstrukcija sa minimalnim eksploatacionim periodom od 100 godina. Konstrukcija je čvršća i trajnija od klasično zidanih kuća. Glatki zidovi se ne malterišu. Instalacije provučene bez štemanja.

Na raspolaganju su 6 klasa kuća + pasivne kuće.

Koliko košta: Cenu po m2 određuje kupac svojim izborom energetske klase i kvaliteta završno zanatskih radova, jer je AB konstrukcija najvažnija i skoro najjeftinija i njena cena je razultat proračuna koji radi izvođač.

Srednja 3. do 4. klasa kuće od 100 m2, na ravnom terenu, u krugu Beograda bi bila oko 33.000 evra, (useljivo stanje). Uključen i trakasti klasični temelj.

Rok izrade: Temelji za kuću od 100 m2 završimo za 3-4 dana, a montažu prethodno proizvedene AB konstrukcije za 2 dana. Krovna konstrukcija, dimnjak, fasadna stolarija i limarija za narednih 4 do 5 dana.

Svi ostali završno zanatski radovi se urade brzo i paralelno, odnosno za 15ak radnih dana kada se koriste suvi postupci i suve podne podloge. Ako se radi cementna košuljica, ona se mora sušiti bar dvadesetak dana.

Naravno, investitor mora imati obezbeđena avansna sredstva za planirane nabavke svih elemenata završno zanatskih radova na vreme da bi se ispoštovao plan.

 

5. Anđelković gradnja

Konstrukciju čine armiranobetonski paneli; Foto: Anđelković gradnja

Od čega se prave: Konstrukciju objekta čine armirano-betonski paneli pripremljeni u pogonu koji se dopremaju na gradilište, postavljaju, dodatno armiraju i spajaju u skladu sa projektno-tehničkom dokumentacijom. Postavljeni elementi se pune betonom čineći monolitnu armirano-betonsku konstrukciju.

Koliko košta: Cena zavisi od više faktora (spratnost, oblik, površina kuće, materijali u završnim radovima…). Sama betonska konstrukcija je oko 150 evra po m2 bruto površine objekta. Kompletno završen objekat (ključ u ruke) košta između 320-420 evra po m2.

Rok izrade: Rok izrade takođe zavisi od gore navedenog. Izrada temelja, krova i završni radovi (sem malterisanja) se rade kao kod klasičnog zidanog sistema i za njih je potrebno isto toliko vremena. Postavljanje i punjenje armirano betonskih prefabrikovanih panela traje brzo, jedan sprat veličine oko 100 m2 može da se izmontira za dan ili dva.

 

6. E-kuća

Montažna kuća izvedena u Nemačkoj; Foto: E-kuća

Od čega se prave: Glavni materijal za izradu montažnih kuća je drvo. Mi koristimo KVH građu, (dugačka je 13 metara, četvorostrano obrađena, zaštićena od insekata i suva od 15-18%), koju kupujemo u Austriji i Nemačkoj. Osim građe, pločasti materijali su jako bitni u proizvodnji kuća. Najčešće koristimo OSB table od 15mm, a sve više se ugrađuju ploče na cementnoj bazi, jer su vatrootporne (60 min). Koriste se posebna vezivna sredstva za spajanje drvo-drvo, ploče-drvo. Klemerice-limovi  moraju da budu dovoljno dugačke i da se pucaju na određenom rastojanju, jer veza ploče za drvo je veoma bitna za statiku objekta. Između greda se rupe popunjavaju izolacionim materijalom, vunom i ona treba da bude u tablama.

Koliko košta: Cene kuća za Srbiju se kreću od 280 evra/m2 (kompletna spoljna gotovost: crep Bramac, PVC Schuco prozori, fasada, oluci…). Unutra kompletno završen gips, a izolacija u spoljašnjem zidu iznosi 250 mm, u krovu 200 mm.

Što se tiče cene za unutrašnje radove, one variraju. Zavisi od toga kakve podove želite, koju klasu pločica, kakvo želite grejanje…). Cena korektnih završnih radova se kreću oko 90 evra/m2. Temelj nije uključen u cenu.

Rok izrade: Rok za izgradnju kuće kreće se od 45-60 dana.

Više o ovim kućama iz Čačka pročitajte ovde.

 

7. Montažne kuće Bošković

Od čega se prave: U ovoj montažnoj kući spoljni zidovi debljine 26cm sastoje se od čvrste drvene konstrukcije (5×12 cm) obložene sa spoljne strane OSB pločama (10 mm), sa termo izolacijom od mineralne vune (10 cm) između konstrukcije i parnom branom. Sa spoljne strane vrši se ugradnja dodatne izolacije od 17 gramskog stiropora (10cm) sa svim potrebnim materijalom za demit fasadu (lepak, mrežica, glet masa, završni sloj u beloj boji). Sa unutrašnje strane se postavljaju Knauf gipskartonske ploče (12,5 mm) sa bandažiranjem spojeva i završnim bojenjem u (belo).

Pregradni zidovi debljine 14cm sastoje se od čvrste drvene konstrukcije (5x10cm) sa termo izolacijom od mineralne vune (10 cm). S jedne strane se vrši oblaganje OSB pločama (9mm) i Knauf gipskartonskim pločama (12,5 mm) sa bandažiranjem spojeva i završnim bojenjem u belo.

Krovna konstrukcija sastoji se od čvrste drvene krovne konstrukcije (rešetka krova) (5×10 cm), na razmaku u svemu prema statičkom proračunu. Između konstrukcije se postavlja izolacija od mineralne vune (20 cm) ispod koje se postavlja parna brana (PE folija), a sa gornje strane specijalna vodonepropusna folija. Sa donje strane konstrukcija se oblaže Knauf gipskartonskim pločama (12,5 mm), a sa gornje strane se postavljaju letve-kontra letve i krovni pokrivač – falcovani crep.

Svi drveni elementi se premazuju sredstvima za zaštitu, sredstvima za zaštitu od gljivica, insekata i drugih štetočina. Ugrađuju se Schidel dimnjaci od gotovih dimnjačkih elemenata.

Ugrađuje se spoljašnja kvalitetna petokomorna PVC stolarija sa roletnama. Unutrašnja stolarija – Kraft master. Ugrađuju se domaće keramičke pločice – Kanjiža-Kikinda- u boji i dezenu po izboru investitora (1000din m2). Ugrađuje se laminat prve klase po dezenu investitora (1000din m2). Elektroinstalacije se izrađuje prema propisima i standardima.

Ugrađuje se domaća sanitarija (kada, lavabo, umivaonik, WC šolja) u vrednosti 400 evra.

Limarija obuhvata ceo objekat što se tiče krova i opšiva oluka.

Koliko košta: Cena bez temelja je 390, cena sa temeljem je 450, a cena sa podnim grejanjem je 480 evra m2.

Rok izrade:

 

Bonus: Montažne kuće Lastavica

Montažna kuća Lastavila Mila pravi se lakih pocinkovanih čeličnih profila; Foto: Lastavica

Od čega se prave: Prefabrikovane kuće LASTAVICA prave se od lakih pocinkovanih čeličnih profila proizvedenih u milimetarskoj tačnosti na kompjuterski kontrolisanim mašinama. Konstrukcija kuće je nezapaljiva, velike čvrstoće, male mase (četiri puta laksa od drvene) izuzetne trajnosti i stabilnosti. Objekti izrađeni Lastavica tehnologijom imaju protivpožarne karakteristike najviših klasa, što ih čini pogodnih za primenu gradnje porodičnih kuća. Sistem odlikuje mala specifična masa i velika specifična čvrstoća konstrukcije, pa je sisitem nudi izuzetnu otpornosti na zemljotrese.

Lastavica sistem gradnje daje mogućnost gradnje objekata najviše energetske klase jer pored spoljne fasadne izolacije, sami zidovi su ispunjeni mineralnom termoizolacijom od 100mm. Konstrukcija kuće se u svemu proizvodi prema Evropskom standardu za metalne konstrukcije u gradjevinarstvu EN1090.

Lastavica sistem gradnje obezbedjuje gradnju kuća do tri etaže. Inženjerski tim razvio je i hibridni sistem gradnje višespratnica, gde se kod zgrada sa više od 3 etaže koristi noseća konstrukcija od prefabrikovanih betonskih elemenata, a unutrašnji i spoljni zidovi se rade Lastavica tehnologijom od čeličnih profila, čime se postiže velika brzina gradnje i ekonomska efikasnost.

Koliko košta: Lastavica sistem obezbeđuje više nivoa prefabrikacije. Osnovni nivo je isporuka profila za samostalno sastavljanje izvođačima koji tarifiramo sa 80 evra/m2, isporuka sastavljenih panela od lakih čeličnih profila je 120 evra/m2, isporuka prefabrikovanih panela i ugradnja na formiranoj temeljnoj stopi, popularno nazvanoj „siva faza“ kosta od 250 evra/m2, dok kompletan sistem ključ u ruke staje od 400 evra/m2.

Rok izrade: Od trenutka poručivanja do završetka tipskih modela može proći od 2-4 nedelje.

Odabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

46 komentara

 1. Sale EU Norm

  „Čvrsta krovna konstrukcija od 10×5 grede“ su ustvari taluske a ne grede

 2. Deki

  Dobar dan..Dali radite kuce na područiju Austrije ,,Beč,,

 3. Dragan Markovich

  Poštovani Dejane, možete kontaktirati firmu E-kuća.
  E-kuća proizvodi i montira kuće u celoj Evropi.
  Kontakt telefon +381 65 888 98 89.
  Vrlo su traženi po Nemačkoj, Švajcerskoj i Skandinaviji.
  Zato ih bolje pozovite što pre i zakažite svoj termin sastanka.

  1. Mirko

   Kakvi bi bili uslovi za delovanje u Republici Irskoj, ima potraznje..Da li bi se mogla napraviti neka saradnja? Pozdrav, Mirko Bekic

  2. Andrea Manolic

   Poštovani
   E-kuca se ne javlja na taj broj.
   Imate li koji drugi kontakt?
   Lp

 4. Korespodent

  Jedina ovde firma koja nije ‘FEJK’ jeste E-kuća iz Mrčajevaca

  1. Igor Conić

   Bar su nam odgovorili na mejl…

 5. djura mutavi

  Izgleda da vi fino reklamirate e kucu 😀

 6. Dragan Markovich

  Da, da. Reklamiramo ih značajno. Mada su oni aktivniji na stranom tržištu. Do skoro, tema montažnih kuća nije bila toliko aktuelna. Svakako ćemo pojačati on-line prisustvo i drugih proizvođača i brendova. Verujem da zaslužuju jaču medijsku pažnju.

 7. Anđela Aleksić

  Veoma nam je drago da je tema montažnih kuća izazvala ovako veliko interesovanje, te bih želela da vam nagovestim da je u pripremim nastavak priče o montažnim kućama.

  1. RUZICA ZLOJUTRO KUZELE

   Da li postoji neki proizvodjac montaznih kuca koji bi kreditirao penzionere, jer su liseni svakog kredita, osim otplate preko PIO?

 8. Mirko

  Interesuje me da li bi iko radio trziste Republike Irske ( EU) ? Postoji interesovanje , da li je moguca saradnja?

 9. posmatrač

  LKV. rade u Norveškoj najlepše moderne kuće.

  i još nešto kuća na plivajućoj ploči?!

 10. Veljko

  Firma: Ecogreenhouse iz Kraljeva redi kuce po celoj evropi

 11. Saša

  Proverite i Easy Building Eco Kuće iz Pančeva meni su sagradili kuću i super sam zadovoljan

 12. Renata Martinelli

  Dobar dan zovem se gđa.Martinelli Renata živim i radim u Italiji blizu Belluno .Interesira me da li radite montažne kuće u Italiji ?Imamo projekt kuće e svog arhitekta?Koliko bi me došla kuća sa dva apartmana po metru kvadru sve od temelja?Hvala.pozdrav

 13. Bojan Oblak

  Zanima me prizemna kuca cc100m2 postavljena u Sloveniji

 14. Josip Bezjak

  Postoji mogucnost pravit vasu kucu u hrvatska u Vrsima

 15. Milorad

  Nebih ja bacao novce na ove kartonske kuce

 16. Ava

  U cemu je prednost montaznih u odnosu na zidane, ako se izuzme cinjenica brze gradnje ?

  1. Dragan

   Prednost montazne kuce,osim ove koju ste naveli,brze gradnje,sto slozicete se nije mala prednost su i sledece,daleko zdravije okruzenje u odnosu na zidane objekte,jer priroda i sastav materijala koji se koriste su taki da je isparavanje vlage u MK daleko krace i u manjem obimu nego kod zidanih objekata.
   Energetski su daleko bolje MK jer za istu debljinu zida daju daleko bolju(30%)energetiku
   S obzirom na predhodno ukoliko zelite istu energetiku sa zidanim objektom zidovi ce vam biti tanji pa cete na iste spoljne gabarite dobiti oko 3% prostora
   Daleko bolja protivpotresna otpornos
   Cena je cca 10% jeftinija od zidanog objekta
   Ukoliko se MK uradi po svim propisima trajnost je bar koliko i zidane kuce ako ne i duza.

 17. Dragana

  Dobar dan, dali znate koji izvođači montaznih kuca hoce da prihvate gradnju na kredit? Posto oni pisu da moze ali kad dode do ponude onda kazu njima neodgovara kredit. Hvala

 18. nadja ješovnik

  pozdravljeni
  zanima me fiksna cena najnižje kuča ključ u ruke.kontaktirajte me.

  prisrčna hvala

 19. Duje

  Jeli tko od navedenih radi i izvodi radove na hrvatskom tržištu

 20. ZAKLINA

  Koliko bi koštalo montažna kuca od 150 kvadrata u sivoj i u ključ u ruke? Cekam hitan odgovor! Pozdrav iz Velike Plane!

 21. ZORAN ĐURIČIĆ

  DA LI BISTE GRADILI KUĆE U ŠVEDSKOJ MI RADIMO TEMELJ 10KVM 150KVM I 200KVM I KOJA ODPILIKE CENA PO METRU U Švedskog poz Zoran Đuričić 00381611821072 tel i Viber

 22. Darko

  Iva kuca me za im.
  Jel mogu da dobijem broj tel?

 23. IVAN SLIŠKO

  Zravo mene zanima koliko dođe Kuča od 100m2 na ključ da je napravite u Sloveniji. Ljep pozdrav.

 24. Marina

  Zanima me da li pravite kuce samo po vasem planu ili ja kao kupac mogu da donesem svoj plan kuce kako zelim i da porucim kod vas izgradnju?

 25. Maja

  Zanima me prizemna kuca cc100m2

 26. Sanja

  Poštovani,
  Interesira me koja tvrtka gradi u Hrvatskoj, koji su uvjeti i po kojoj cijeni za sivu fazu i „ključ u ruke“.

 27. Sanja

  Poštovani,

  zamoliću Vas da mi kažete da li su cene gradnje iz teksta validne, i u koliko nisu koji je sada odnos?

  Srdačan pozdrav!

 28. Dušan Milovanović

  Postovani, zanima nas prva “Iva kuca” koliko ima kvadrata i koja je cena kljuc u ruke

 29. Zeljko

  Dobar dan zanima me siva faza kuce oko 120m2 od tvrdog materijala ili kako vec se zove ciglenih blokova jedna obicna gradja na Fruskoj Gori i dsali se moze razgovarati o vise detalja oko gradnje .

  Koja cena sive gradnje bi bila zadovoljavajuca da bi mogi da se dogovorimo oko gradnje ja bih uradio temelje ,a vi da uradite zidove krov oluke stolariju struju vodu i spoljasnju izolaciju sve u sivoj fazi interesuje me cena

  pozz.Zeljko

 30. Pejovic Bozo

  Zanima me koliko bi me dosla jedna
  MK u Crnoj Gori kljuc u ruke. Imam plac uDobroti. Kotor , Crna Gora. Odgovarala bi mi kvadratura cirka 45 kvadrata.

 31. Dragan S

  Dali mogu dobiti kontakt za ove montazne objekte od armiranog betona da bih potvrdio dali su cene validne

 32. Bane

  Radite kuce za u Svedskoj i Hrvatskoj i molim vise Info. Cijena
  Lijep pozdrav Bane Azemi

 33. Duka

  Ovo su stare cene,neverovatno da ne azurirate cene,pa sta onda radite uopste.Kome je ovaj clanak koristan uopste

 34. Jurica baucic...omiš

  Zanima me jeli izvozite kuce u hrvatsku….koliko to poskupljuje cjenu

 35. Josip Kumburić

  Interesira me vikendica 30-35m2 koliko se cijene uvećava za postavljanje u Hr, Vinkovcima.
  Ako imate neki gotov projekt rado bih pogledao.
  Pozz

 36. Lalićić

  Poštovani

  Može li se pola na otplatu za klič u ruke , i kako to ide
  Pozdrav
  Lalićič Dževat
  Nederland

 37. JASNA

  Imate li vi katalog kuća koje proizvodite i gde da nađem taj sajt sa kvadraturom i cenom određene kuće?

 38. Alija Cindrak

  Postovanje! Dali radite u Crnoj Gori ( Bar) kljuc u ruke vas temelj ,

 39. robert pandža

  POštovani

  Zanima me objekt , kao studentski dom , prizeman ukupno 130 m2
  Molim info o izvođaču i cijenama
  Hrvatska
  Zahvaljujem unaprijed

Ostavite odgovor

Obavezna polja *