Foto: Hansmeyer/Dillenburger
Građevinarstvo

Za samo 900 sati biće izgrađen betonski toranj od 30 metara i to bez oplate. I nije u Kini.

Najviša 3D štampana struktura na svetu biće izgrađena u jednom švajcarskom selu dok će robot u isto vreme postavljati i armaturu.

Primenom tehnike 3D štampanja betona, na tehnološkom univerzitetu ETH u Cirihu početkom aprila krenula je izgradnja 30 metara visokog tornja pod imenom Tor Alva, koji su osmislile arhitekte Mihael Hansmajer i Benjamin Dilenburger.

Do sada je završeno više od trećine od ukupno 32 strukturalna stuba objekta, čije ime u prevodu znači Beli toranj, a kada bude završena u selu Mulenjs u švajcarskim Alpima nešto kasnije ove godine, ova građevina će postati „najviša 3D štampana struktura na svetu“.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Struktura će biti postavljena na objekat nekadašnje kovačnice; Foto: Hansmeyer/Dillenburger

32 stuba u obliku slova Y

Projekat švajcarskih arhitekata ima za cilj promociju potencijala 3D štampanja betonskih struktura, kao i predstavljanje načina na koji tehnologija može pomoći u minimalizovanju količine materijala korišćenih u građevinarstvu, istovremeno nudeći novu slobodu dizajna, objasnio je Hansmajer za Dezeen.

Tor Alva biće smešten na postojećoj zgradi koja je nekada korišćena kao kovačnica, a čitavu višespratnu strukturu nosiće 3D štampani Y stubovi. Stubovi su štampani korišćenjem procesa ekstruzije betona koje je razvio tim za digitalne građevinske tehnologije (DBT) na ETH Cirih, a prilikom kog se beton armira čelikom.

Prema rečima autora, ovo je prvi put da je metoda štampanja korišćena za strukturne komponente.

3D štampani beton tima sa ETH-a integriše armaturu tokom robotskog procesa štampanja; Foto: Hansmeyer/Dillenburger

Naš robot postavlja armaturu tokom štampanja betona

Kako dalje objašnjava arhitekta, jedan od izazova je bio stvoriti stubove koji bi bili tankozidni i šuplji kako bi se smanjila potrošnja materijala dok se istovremeno održava strukturna čvrstoća.

„Takvi tankozidni betonski elementi su do sada uglavnom korišćeni kao trup ili šuplja baza koja se dalje ispunjava betonom i armaturom. Naš robot postavlja armaturu tokom štampanja betona“, ističe Hansmajer.

Dodaje da integrisana armatura, zajedno sa sistemom naknadnog prednaprezanja, daje stubovima neophodnu čvrstoću, koja omogućava kreiranje struktura i do 30 metara visine.

Integrisana armatura, zajedno sa sistemom naknadnog napinjanja, daje stubovima neophodnu čvrstoću; Foto: Hansmeyer/Dillenburger

Beton se koristi samo tamo gde je strukturno potreban, slično optimizovanim strukturama koje možemo videti u prirodi.

Arhitekte su takođe naglasile i da 3D štampanje eliminiše potrebu za oplatom i omogućava preciznu primenu materijala baš tamo gde je potrebno, minimalizujući otpad.

Ovaj sistem takođe omogućava kreiranje kompleksnih geometrija i personalizovanih komponenti, kao i geometrijske površinske šablone koji su pružili dekorativnost strukturi Tor Alve.

„Beton se koristi samo tamo gde je strukturno potreban, slično optimizovanim strukturama koje možemo videti u prirodi. Ovo štedi i masu i materijal“, kaže arhitekta.

Sistem omogućava kreiranje kompleksnih geometrija i personalizovanih komponenti; Foto: Hansmeyer/Dillenburger

Mogućnost rasklapanja i ponovnog montiranja

Čak 32 Y stuba koja čine toranj štampani su sa geometrijskim teksturiranim površinama.

Stubovi će biti međusobno povezani bez lepkova, korišćenjem šrafova i kablova, kako bi se obezbedilo da se struktura po potrebi rasklopiti i ponovo montira na drugom mestu.

Autori projekta su arhitekte Mihael Hansmajer i Benjamin Dilenburger; Vizuelizacija: Hansmeyer/Dillenburger

Očekivano vreme štampanja iznosi 900 sati, a očekuje se da će objekat biti u potpunosti završen tokom leta.

Spiralno stepenište će povezivati sve etaže i voditi do kupolastog prostora na poslednjem spratu, iz kog se pruža panoramski pogled na okolni pejzaž.

Kada bude izgrađen, Tor Alva će ugostiti muzičke nastupe i pozorišne predstave i delovati poput svetionika koji privlači posetioce u istorijsko alpsko selo Mulenjs.

Što se tiče očekivanog vremena štampanja Belog tornja, ono iznosi 900 sati, a očekuje se da će objekat biti u potpunosti završen tokom predstojećeg leta.

3D vizuelizacija budućeg tornja u Alpima; Vizuelizacija: Hansmeyer/Dillenburger

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *