Izdvojeno, Zelena gradnja

Nemačka gradi najveće pasivno naselje na svetu

Solarno napajano naselje od 162 stambene jedinice biće opremljeno održivim sistema uključujući vertikalne i krovne bašte.

Po projektu biroa Frey Architekten u Nemačkoj se podiže najveće pasivno naselje na svetu od 6.100 m2 pod imenom Heidelberg Village. Pored funkcionalnosti i kvaliteta života u budućim stanovima, arhitekte su na prvo mesto stavile energetsku efikasnost. Zbog naprednih pasivnih sistema za štednju energije, ovo naselje praktično samo zadovoljava svoje energetske potrebe.

Heidelberg-Village-by-Frey-Architekten-2

Svaka zgrada će na krovu imati bašte u kojima će stanari moći da uzgajaju povrće.

 

Solarni paneli, geotermalna energija i savremeni ventilacioni sistemi omogućiće naselju visoku energetsku efikasnost. Svaka zgrada će na krovu imati bašte u kojima će stanari moći da uzgajaju povrće, a pored njih tu su i vertitalne zelene površine koje smanjuju osunčanost i doprinose boljem kvalitetu vazduha, piše Inhabitat.

Heidelberg-Village-by-Frey-Architekten-stan1

Frey je projektovao Heidelberg Village po pet osnovih principa: ekologija, dostupnost, integracija, inovacija i profitabilnost. Cilj je da se napravi naselje po meri čoveka uz očuvanje životne sredine.

Heidelberg-Village-Passive-Housing-Complex-3

Svaki dan se na gradilištu služi ručak za radnike na koji mogu da dođu i budući stanari.

 

Frey je osmislio zanimljiv program kojim žele da spoje radnike sa budućim stanovnicima ovog naselja. Naime, svaki dan se na gradilištu služi ručak za radnike na koji mogu da dođu i budući stanari. Na ovaj način, Frey se nada da će podstaći veći osećaj zajedništva.

Heidelberg-Village-by-Frey-Architekten-stan2

Heidelberg Village bi trebao da bude završen u 2017. godini.

Pogledajte i ovo ekološko naselje koje se gradi na padinama Fruške gore.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *