Stara kuća od blata u istorijskom delu Sane u Jemenu; Foto: Rod Waddington via Flickr (CC BY-2.0)
Materijali

Povratak blata na velika vrata: Održivo rešenje za objekte budućnosti

Osim što pomaže u borbi protiv visokih temperatura i smanjuje globalni ugljenični otisak, tradicionalni materijal ima i brojne druge dokazane kvalitete.

Iako su mnogobrojni objekti u Sani, glavnom gradu Jemena, stari hiljadama godina, oni su prema rečima Salme Samar Damluji, suosnivačice Daw’an Mud Brick Architecture Foundation, i dalje „užasno savremeni“.

Damluji kaže da je lako uočiti zašto ove zgrade od blata nisu izgubile na svojoj privlačnosti i da je to zahvaljujući činjenici da su dobro izolovane, održive i izuzetno prilagodljive za savremenu upotrebu. Kako je izjavila za BBC – „to je arhitektura budućnosti“.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Blato može biti održivo rešenje za objekte budućnosti; Foto: Marmoset Toolbag

Blato u borbi protiv visokih temperatura

Najveći jemenski grad Sana može se pohvaliti mnoštvom zadivljujućih objekata koji se nalaze pod zaštitom Uneska, na lokacijama raštrkanim po starom delu grada.

Uočljivo je da na ovim objektima kao građevinski materijal korišćeno blato, koje može biti održivo rešenje za objekte budućnosti, piše Archinect.

Ovaj materijal jedan je od alata koji se koristi kako bi se vodila borba protiv visokih temperatura i smanjio globalni ugljenični otisak, od kog se svega 5% može pripisati svim afričkim zemljama, kojih ima ukupno 54.

Primer primene blata kao građevinskog materijala na objektima u Zapadnoj Africi; Foto: Jaime Herraiz

Sposobnost blata da zaobiđe potrebu za klimatizacijom na planeti koja se zagreva ogromna je prednost.

BBC-jeva emisija „Future Planet“ navela je dizajn rukama izgrađene škole METI u Bangladešu, koji potpisuje austrijska arhitektkinja Ana Heringer, kao savremeni primer uspešnog izazova i primene blata na projektu.

Kako Heringer navodi, sposobnost blata da zaobiđe potrebu za klimatizacijom na planeti koja se zagreva ogromna je prednost, zajedno sa svojim dokazanim akustičnim kvalitetima, otpornošću na poplave i sposobnošću da apsorbuje vlagu i samim tim poboljša kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru.

„Divan je osećaj dodirnuti zemlju. Ne trebaju vam nikakvi alati da biste gradili – samo koristite ruke“, istakla je Ana Heringer.

Škola od blata u Bangladešu izgrađena je bez upotrebe mašina; Foto: © Kurt Hoerbst

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *