Foto: Pixabay.com
Materijali

Švedski naučnici uspeli da iscede električnu energiju iz drveta

Modifikovani prirodni proces koji se svakako odvija u biljkama možda će nam uskoro omogućiti da napunimo baterije naših laptopova.  

Švedski inženjeri došli su do novog načina za prikupljanje električne energije, tako da tehnologija koristi postojeće prirodne procese koji se već odvijaju tokom sušenja drveta, ali se na određeni način pojačava kako bi se prikupila energija koja bi mogla da pokrene LED diode ili druge male uređaje.

Istraživanje nanoinženjera sa Kraljevskog instituta za tehnologiju (KTH) bilo je usredsređeno na redosled događaja koji se odvijaju kada drvo postane vlažno i zatim počne da se suši. Proces poznat kao transpiracija dešava se u svim biljkama, dok se voda kreće kroz nju, a zatim isparava, te proizvodi male količine bioelektriciteta.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ponovni inženjering ćelijskih zidova

Prethodni napori da se ova energija „uhvati“ i iskoristi bili su neuspešni, ali autori studije veruju da su problem rešili ponovnim inženjeringom ćelijskih zidova drveta.

Naime, sa novim tretmanom koji uključuje natrijum hidroksid, tim je bio u mogućnosti da stvori visoko porozne verzije sa većom površinom i propusnošću ćelijskog zida za vodu.

Ovo je dovelo do većeg površinskog naboja i transporta vode kroz materijal, što povećava njegovu sposobnost da generiše električnu energiju. Ovo je dalje moglo biti pojačano finim podešavanjem pH nivoa drveta.

Modifikovani materijal i njegova prirodna verzija; Foto: Jonas Garemark

Ako bismo želeli da napajamo laptop, trebao bi nam otprilike jedan kvadratni metar drveta debljine oko jedan centimetar i oko dve litre vode.

„Uporedili smo poroznu strukturu običnog drveta sa materijalom koji smo poboljšali u pogledu površine, poroznosti, površinskog naboja i transporta vode. Naša merenja su pokazala deset puta veću proizvodnju električne energije u odnosu na ovaj proces kod prirodnog drveta“, rekla je za New Atlas Juanan Li sa KTH-a.

U svom trenutnom preoblikovanom stanju „adaptirano“ drvo može da isporuči jedan volt i izlaznu snagu od 1,35 mikrovati po kvadratnom centimetru. Na ovom nivou može da opstane dva do tri sata i izdrži deset ciklusa vode, a zatim performanse počinju da opadaju.

„Trenutno možemo da pokrenemo male uređaje, poput LED lampi ili kalkulatora, a ako bismo, na primer, želeli da napajamo laptop, trebao bi nam otprilike jedan kvadratni metar drveta debljine oko jedan centimetar i oko dve litre vode. Za jedno prosečno domaćinstvo bilo bi nam potrebno mnogo više materijala i vode od toga, tako da je potrebno sprovesti još istraživanja“, dodala je Li.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *