Ptice vide refleksiju neba na fasadi kao pravo nebo i idu pravu prema njoj
Materijali

Novi neboderi u Njujorku moraju imati staklo sigurno za ptice

Usvojen je zakon kojim se definišu propisi za fasade u cilju smanjenja broja stradanja ptica usled zaletanja u objekte.

Gusto naseljen grad, sa mnoštvom nebodera, kakav je Njujork može predstavljati veliku opasnost za ptice koje, zbunjene staklenim fasadama, udaraju u njih. Prema istraživanju New York City Audubon, u Njujorku godišnje 230.000 ptica udari u zgradu što za posledicu često ima i smrt. Kako bi se izbegla ova veoma negativna pojava, grad je poradio na bird-friendly zakonu.

Savet arhitektama je da na staklene fasade nanose linije ili tačke kojim se neće narušiti estetika zgrade, ali će se napraviti značajan korak za sigurnost ptica.

Naime, gradsko veće usvojilo je nacrt zakona kojim se ažuriraju građevinski propisi u skladu sa projektantskim i građevinskim zahtevima koji imaju za cilj da zgrade u Njujorku učine sigurnim za ptice selice. Izmenama će se uvesti zakon da fasade svih novih zgrada iznad 23 metra, kao i sve površine iznad krovnih terasa na bilo kojoj visini, budu izvedene od materijala koji su bird-friendly, poput stakla sa šarom ili teksturom kako bi se transparentne površine učinile vidljivijim za ptice koje lete velikom brzinom.

Predlog ne uključuje adaptaciju postojećih objekata, ali se zahteva da sve buduće obnove na objektima budu u skladu sa novim zakonom.

Tačke i linije na staklu

Severna Amerika već je izgubila 3 milijarde ptica, tačnije 29% ptičije populacije, u periodu od 70-tih godina do danas, kako zbog klimatskih promena, gubitka staništa i insekata, tako i zbog nesrećnih slučajeva sa fasadama zgrada.

„Pticama su oči pozicionirane sa strane i svako oko gleda drugačije stvari. Ptice imaju veoma malu percepciju dubine. Takođe, ptice nisu evoluirale na način da staklo prepoznaju kao barijeru, što znači da ako u staklenoj fasadi sagledaju refleksiju neba ili drveta u staklu, one će samo nastaviti da lete prema njemu.“, istakla je za Citylab Christine Sheppard, aktivistkinja za divlju prirodu.

Sheppard i njena organizacija, kao i druga društva koje se bore za očuvanje ptica, savetuju arhitektama da na staklenim fasadama nanose linije ili tačke kojim se neće narušiti estetika zgrade, ali će se napraviti značajan korak za sigurnost ptica.

Dobar primer

Kao uspešan primer Sheppard navodi Javits Convention Center na Menhetnu, koji je u periodu od 2005. do 2009. godine bio odgovoran za smrt oko 500 ptica. Međutim, tokom obnove u 2014. godini, na zgradu su postavljeni transparentni paneli zahvaljujući kojim je smrtnost ptica uzrokovana udarom u ovaj objekat smanjena za 90%.

Javits Convention Center, foto: David Sundberg

Ako može Njujork…

Tokom 2011. godine San Francisko je bio prvi veliki američki grad koji je usvojio standarde izgradnje objekata koji su se odnosili na sigurnost ptica. Ipak, grad je postavio ove standarde na dobrovoljnu osnovu. Nakon San Franciska još nekoliko manjih gradova Kalifornije i Minesote su počeli da primenjuju ove standarde.

Sheppard se nada da će mnogi gradovi nakon Njujorka usvojiti standarde izgradnje prilagođene pticama i dodaje: “Ako Njujork može to da uradi, drugim gradovima neće biti tako lako da kažu da to je stvar previše komplikovano i da to ne mogu da izvedu. Sprovođenje ove mere ne može biti komplikovanije i teže nego u Njujorku.“

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *