Bambus ima veoma efikasan poprečni presek i impresivnu nosivost; Foto: ReNüTeq
Materijali

Bambus na steroidima: Ovaj materijal je čvršći od bilo kog drveta na tržištu

SEB se može primeniti ne samo za izradu stubova i greda, već i za pravljenje zakrivljenih elemenata kao i fasadnih zavesa i portala.

Koliko god to pretenciozno zvučalo, sada sa sigurnošću možemo reći da je bambus jedan od najperspektivnijih materijala za budućnost građevinske industrije. Šta više, pojedini eminentni naučnici i stručnjaci tvrde da ako bismo želeli da osmislimo idealan građevinski materijal, on bi najviše ličio na bambus.

To je zato što ova biljka raste veoma brzo, prisutna je u mnogim zemljama širom sveta, ima veoma efikasan poprečni presek i impresivnu nosivost. Ali pored strukturalne upotrebe u svom sirovom obliku, bambus je takođe i materijal koji omogućava visok nivo obrade, a samim tim i dostignuće sa koji ćemo vas upravo upoznati.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Strukturalno projektovani bambus; Foto: ReNüTeq

Lamele za primenu u strukturalnim zgradama

Strukturalno projektovani bambus (Structural Engineered Bamboo – SEB) napravljen je od sirovog bambusa koji pod pritiskom i toplotom formira lamelirani kompozit, sa kojim će vas upoznati Luk D. Šuet, osnivač i izvršni direktor ReNüTeq Solutions, kompanije iz Sent Luisa u Misuriju, SAD, koja radi sa ovom tehnologijom konstruktivnih materijala.

U slučaju njegove firme, proces priprema lamela i gotov proizvod su patentirani posebno za primenu u zgradama i to pod nazivom Radial Laminated Bamboo (radijalno laminirani bambus) – objasnio je Šuet.

Glavne primene SEB-a su kao strukturalni sistemi, kao sistemi strukturalnog zakrivljenja zgrada i kao okviri od poda do plafona.

SEB se može primeniti ne samo za izradu stubova i greda, već i za pravljenje zakrivljenih elemenata kao i fasadnih zavesa i portala.

Iako je upotreba slična, navodi se da je sa strukturalnog stanovništva SEB mnogo čvršči od bilo kog sistema masivnog drveta na tržištu.

Gotov proizvod nosi naziv Radial Laminated Bamboo (radijalno laminirani bambus); Foto: ReNüTeq

Zadržava oblik i pod većim pritiskom

Modul elastičnosti ReNüTeqovog SEB-a je više od 4 miliona PSI, što je više nego duplo od bilo kog lepljenog drvenog proizvoda.

Što se tiče sila zatezanja, SEB je više od 10 puta čvrši od bambusa, a veća gustina koju SEB ima je idealna za pravljenje spojeva.

Bambus je, na ćelijskom nivou, zatvoreniji od drvenih vlakana, što ga čini mnogo stabilnijim na vlagu i temperaturne promene.

S obzirom na to da je SEB 40% gušći, ima i bolje protivpožarne karakteristike od drveta, jer je njegova stopa karbonizacije mnogo sporija.

„Bambus je, na ćelijskom nivou, zatvoreniji od drvenih vlakana, što ga čini mnogo stabilnijim na vlagu i temperaturne promene. SEB je za više od 28% stabilniji od masivnog drveta u promenljivim uslovima, što ga čini optimalnim i za strukturalne i za staklene sisteme“, objasnio je Luk D. Šuet.

SEB ima i bolje protivpožarne karakteristike od drveta; Foto: ReNüTeq

Proizvodi kiseonik dok raste

Pored svoje strukturalne upotrebe, bambus takođe ima i prednosti u pogledu uticaja na životnu sredinu. Šuet objašnjava da plantaža bambusa proizvodi 37% više kiseonika od tradicionalnih šuma.

„Guadua bambus ne samo da zadržava ugljenik, već i proizvodi kiseonik dok raste. Drvena konstrukcija se smatra održivom u poređenju sa betonom i čelikom, ali to nije ni blizu slučaja održivosti kada je reč o bambusu“, dodaje osnivač američke kompanije.

Kada se drvo ukloni, koren izumire i gubi se kvalitetna gornja površina zemljišta, te je ponovni rast bilo kog oblika vegetacije ograničen.

Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir je kvalitet zemljišta, koji se ne pominje uvek. Kako objašnjava Šuet, korenski sistem bambusa Guadua ostaje netaknut tokom rasta i berbe.

Kada se, sa druge strane, seče drvo, korenski sistem odumire i izaziva nestabilnost zemljišta, čemu je posledica erozija gornjeg sloja zemljišta. Ekstremni slučajevi ovoga desili su se  u Indiji, Aziji, Africi i Centralnoj i Južnoj Americi.

Kada se drvo ukloni, koren izumire i gubi se kvalitetna gornja površina zemljišta, te je ponovni rast bilo kog oblika vegetacije ograničen.

Foto: ReNüTeq
Rešenje za zastakljivanje 2; Foto: ReNüTeq

Širenje svesti od ogromnog značaja

Jedina prepreka SEB-u, prema Šuetovim rečima, i dalje leži u pristupu saznanjima o rešenjima i primerima zgrada koji su već izvedeni uz primenu ovog materijala.

Širenje svesti o ključnim prednostima bambusa u pogledu performansi i održivosti u odnosu na druge strukturalne građevinske materijale od ogromnog je značaja za njegovu buduću upotrebu.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *