Most koji se savršeno uklopio u prirodno okruženje
Konstrukcije

Konzolna rešetka od bambusa za most koji prkosi gravitaciji

Rešetka konstrukcija od lokalnih materijala deluje pomalo dramatično iako se ovde zapravo radi o jednoj veoma stabilnoj konstrukciji.

Reka širine desetak metara prolazi kroz kinesko selo Taoyuan blokirajući slobodan prolaz meštana ka poljoprivrednim zemljištima. Kako bi se omogućilo slobodno kretanje od njiva, bilo je potrebno izgraditi novi pešački most preko reke. S obzirom na to da je obližnja planina obiluje bambusima, arhitektonska firma Atelier Lai smatrala je da je ovaj lokalni materijal idealan za izgradnju novog mosta. Međutim, postojala su brojna ograničenja.

Baza mosta, odnosno temelj, postavljen samo sa jedne strane reke izveden je od betona, a spoj sa bambusom je ojačan čeličnim limovima.

Uzimajući materijal iz prirode, arhitekte nisu samo koristile lokalne resurse već su i konstrukciju osmislili spram lokalnih zanatskih metoda gradnje.

Za razliku od drugih vrsta drveta, bambus je daleko žilaviji materijal, a zahvaljujući primenjenoj tehnologiji obrade ovog materijala mogla se postići potrebna zakrivljenost luka i to tako da on bude fleksibilan.

Samo jedan oslonac

Problem u oslanjanju javio se zbog prisustva dva drveta sa jedne strane obale reke. Da bi se most oslonio na obe strane bilo bi potrebno ukloniti okolno drveće što nije bila opcija. Izabrano je rešenje koje podrazumeva konzolno oslanjanje mosta i izvođenje temelja samo sa jedne strane reke, kako se ne bi uticalo na život postojećeg drveća.

Baza mosta, odnosno temelj, postavljen samo sa jedne strane reke izveden je od betona, a spoj sa bambusom je ojačan čeličnim limovima i betonskom ispunom u unutrašnjosti štapova bambusa, a dodat je i obruč od nerđajućeg čelika kako bi se izbeglo pucanje bambusa.

Rešetkasta konzola od bambusa

Izvođenje savijene čelične ili betonske konstrukcije iziskuje velike troškove. S druge strane savijena konstrukcija od bambusa ima racionalnu prednost u odnosu na ove popularne građevinske materijale.

Kroz modelovanje i konstrukcijske proračune ovog mosta od bambusa može se videti da je momenat savijanja svakog bambusovog štapa ravnomerno raspoređen kroz ceo element, dok se aksijalna sila postepeno povećava. Tako je racionalnom rešetkastom konzolom dobijen most koji je oslonjen samo s jedne strane, piše ArchDaily.

Ovako dobijena struktura mosta deluje pomalo dramatično iako je ovo jedna veoma stabilna konstrukcija.

Momenat savijanja svakog bambusovog štapa ravnomerno je raspoređen kroz ceo element.

Ograda je suptilno integrisana u telo mosta i ujedno čini najviši konstruktivni element mosta.

Tako je dobijen most koji nije samo ispunio potrebnu funkciju, već se i svojim izgledom, izborom materijala i tehnikom gradnje u potpunosti uklopio u okruženje.

Dijagram

Presek kroz most

Detalji spojeva elemenata od bambusa

Foto:  Xuguo Tang, Yilong Zhao, Atelier Lai

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *