Rešenje pasarele preko stubova starog mosta Franca Jozefa
Izdvojeno, Konkursi

Pobedničko rešenje za novi pešačko-biciklistički most u Novom Sadu

(Osvežena vest 24. decembra 2019. – ubačene fotografije druge i treće nagrade)

Na konkursu za idejno rešenje pešačko-biciklističkog mosta na stubovima nekadašnjeg mosta Franca Jozefa pobedu je odnelo rešenje koje potpisuju Fedor Jurić, Ivan Šuić i Ognjen Graovac.

Uprava za građevinsko zemljište (UGZI) završila je izbor arhitektonskog rešenja za novi biciklističko-pešački most preko Dunava za koji je Grad Novi Sad raspisao nagradni konkurs.

Pristiglo je ukupno pet rešenja od kojih je odabran pobednički rad, kao i druga i treću nagradu i jedan otkup.

Prva nagrada na arhitektonsko-urbanističkom konkursu za pešačko-biciklistički most u Novom Sadu

U obrazloženju žirija navodi se da se radi o „elegantnom i transparentnom rešenju mosta koji uspešno podseća na stari most“.

Prvo mesto odneo je autorski tim: Fedor Jurić, mast.inž.arh. (autor), Ognjen Graovac, mast.inž.arh. (autor), Ivan Šuić, mast.inž.arh. (autor), Martina Milošević, dipl.inž.arh. (odgovorni projektant), Milka Gnjato, dipl.inž.arh. (konsultant) i Ivan Zuliani, dipl.inž.arh. (konsultant). Većina navedenih arhitekta je iz studija Zabriskie koje je nedavno pobedio na konkursu za zgradu Ansambla Kolo na Kosančićevom vencu.

Kao obrazloženje za pobedu ovog predloga kaže se da se radi o „elegantnom i transparentnom rešenju mosta koji uspešno podseća na stari most“, kao i da se uklapa u celokupan ambijent i ne narušava vizuru Petrovaradinske tvrđave.

Pogled iz drona
Most spaja Novi Sad i Petrovaradin

Solarni kolektori na mostu

Rešenjem je predviđena pešačka staza širine 6 metara sa daščanim popločanjem kao i biciklistička staza široka 3 metra od tartana. Između njih su dodatni sadržaji u širini od 1,5 metara koji sadrže klupe za sedenje, zelenilo i solarne kolektore.

Detalji konstrukcije
Topološka optimizacija

Prva nagrada konkursa. Novi most je predviđen isključivo za pešake i bicikliste.

Druga nagrada

Druga nagrada je pripala grupi autora koju čine Marija Stanojević, Vladimir Mihajlov, Ivan Tadić, Milan Čučković i Duško Bobera. Za njihov predlog komisija je navela da se radi o replici mosta Franca Jozefa sa segmentima kojima se omogućava korišćenje u natkrivenom prostoru.

Druga nagrada
Druga nagrada
Druga nagrada
Druga nagrada
Druga nagrada
Druga nagrada
Druga nagrada

Treća nagrada

Treća nagrada i milion dinara pripalo je timu koji čine Isidora Kisin, Uroš Marković, David Jaćimović, Ivana Ćirović, Tatjana Mrđenović i Marko Stojanović, a njihov rad je opisan kao „parabola feniksa“ sa izuzetno hrabrim i smelim predlogom konstrukcije.

Treća nagrada
Treća nagrada
Treća nagrada
Treća nagrada
Treća nagrada
Treća nagrada
Treća nagrada
Treća nagrada
Treća nagrada
Treća nagrada
Treća nagrada
Treća nagrada

Otkup

Komisija je otkupila i rad tima u kojem su Anđela Karabašević, Vladislav Sudžum, Ana Petrović, Marijana Filipović i Nikola Milanović.

Otkup

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. miki

    deluje potpuno socijalno za 21.vek ali srpska arhitektura i ne zna za bolje! u svakom sl.dobro je da stanovnici dobijaju konačno svoj most i što nije nametljiv,pretenciozan već običan klasičan paorski most a sad što kao da prelaziš tisu negde u nedođiji a ne divan dunav u lepom novom sadu …..! nešto se htelo ali je novac sigurno u pitanju i mi smo tu uvek na slepačenju tamo gde treba!

  2. Zeleni

    Pitam se samo ….???….sta dobiva Sremska strana sa tim mostom ? Ja cu izgleda i dalje morati da palim automobil , posto je biciklom ”nemoguca misija” stici do Novog Sada

Ostavite odgovor

Obavezna polja *