Terasa je pristupni plato, ali i mesto gde se može bovariti za vreme letnjih meseci.; Render: Ritam Arhitektura
Domaći projekti, Izdvojeno

Domaći modularni bungalovi za sve one koji žele da žive i rade u prirodi

Ova tipska prefabrikovana kabina zvana SKLONIŠTE 21-42 pruža mogućnost modularnog udvajanja i kreiranja prostora i do 42 metara kvadratnih.

Ideja o maloj montažnoj kući nije novina. Takvih projekata na našem tržištu ima puno, o čemu svedoči i veliki broj domaćih proizvođača montažnih kuća.

Ali, izgradnja modularne prefabrikovane jedinice koja se može kombinovati na više različitih načina (tako formira složenije prostorne strukture) je tehnički izazovan poduhvat. Uprkos tome, tim arhitekata upustio se upravo u jedan ovakav projektantski izazov.

Prema rečima autora iz biroa RITAM Arhitektura, koji su poznati po projektu rekonstrukcije zgrade zajednice stanara u Šangaju, SKLONIŠTE 21-42 je bungalov koji je namenjen digitalnim nomadima i svima onima koji žele da vikend, odmor i radno vreme provedu u prirodi.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Inspiraciju za ovaj projekat arhitekte su potražile u tradicionalnoj balkanskoj arhitekturi; Render: RITAM Arhitektura

Bungalov je projektovan tako da može biti dupliran u cilju stvaranja veće jedinice od 42 m2.

„Namena kabine nije u potpunosti predodređena, već je zanimišljena kao fleksibilni prostorni okvir. Korisnik po potrebi svojoj kabini  može promeniti namenu u studio, radionicu ili drugi fleksibilni prostor“ – navode arhitekte.

Osnovna jedinica se prostire na površini od 21 m2 (okvirne dimenzije 3 x 7 metara). Kao takva, ona je pravi izbor za pojedince, parove ili roditelje sa decom. No, udvojena – ona pruža mnogo više.

Projektovana je sa namerom da može biti duplirana u cilju stvaranja veće jedinice od 42 m2, a sve u nameri da zadovolji potrebe različitih grupe korisnika.

Udvajanje jedinica korisnicima pruža veće mogućnosti; Aksonometrija: Ritam Arhitektura

Neo-tradicionalna arhitektura

Slično kao Neovajat, SKLONIŠTE 21-42 je projektovano u novom tradicionalnom stilu. U oblikovanju ove tipske prefabrikovane kabine arhitekte su se u značajnom meri oslonile na iskustva tradicije i lokalnog graditeljstva.

„Glavna tema ovog projekta je reaktivacija prostornog koncepta tradicionalne srpske planinske kuće kroz funkciju, program, materijalizaciju i samoodrživost“ – naglašavaju projektanti.

Kroz promišljenu re-intepretaciju principa balkanske vernakularne arhitekture, cilj arhitekata bio je da se otkriju univerzalne kvalitete udobnosti koji bi bili ponovljeni primenom savremenih tehnika gradnje.

Drvo kao materijal dominira u enterijeru; Render: RITAM Arhitektura

Konstrukcija ove montažne kuće je u celosti izvedena od punog drveta, sa ispunom od termoizolacije.

Konstrukcija ove montažne kuće je u celosti izvedena od punog drveta, sa ispunom od termoizolacije. Sistem drvenih rogova i spregova formira nepravilnu geometriju kosog krova – čiji se nagib može prilagoditi nadmorskoj visini (očekivanoj količini snežnih padavina).

Drvo kao osnovni materijal se koristi i za oblaganje površina u enterijeru. Dominiraju svetli i mat tonovi u kombinaciji sa komadnim nameštajam od punog drveta.

Fasadna stolarija je takođe od drveta, a paljeno drvo našlo je svoje mesto kao završna obrada ventilisane fasade. Jedino je krovna obloga od antracit sivog lima.

Drvo je iskorišćen za oblaganje poda, zida i plafona; Render: RITAM Arhitektura

Skladno upakovano

Ova kabina jeste male kvadrature, ali je funkcionalno skladno organizovana. ​U okviru raspoložive kvadrature (21 m2), kabina objedinjuje sve neophodne sadržaje za udoban boravak u prirodi.

Centralni deo predstavlja otvoren prostor, u čijoj osi se nalazi otvoreni kamin. Namera arhtekata je da ovo bude deo kabine predviđen za različite oblike aktivnosti – rad, obedovanje i slično.

Sa desne strane u odnosu na ulaz, nalazi se ugradni bračni krevet, a ispod kojeg se nalazi prostor za odlaganje stvari. Sa desne strane, u formi „mokrog čvora“, svoje mesto su našli kuhinja, toalet i kupatilo, ali i ugradni plakar za odlaganje garderobe. No, provetravanje ovog dela objekta ostaje upitno.

Svaki kvadrat ove kabine je pažljivo promišljen; Render: RITAM Arhitektura

Terasa kao laka platforma

Ideja da je kuća u prirodi međurazmera čoveka i prirode najbolje se ogleda u brisanju granice između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora. U ovom slučaju, to podrazumeva da sve centralni deo kolibe ima direktan pristup prostranoj terasi.

„Projektovana kao otvorena laka platforma, terasa formira jedinstvenu celinu odvojenu staklenim kliznim panelima, odajući utisak da se kvadratura korisnog prostora zapravo duplira“ – navode arhitekte.

Kao takva, terasa je glavni pristupni plato, ali i mesto gde se može bovariti za vreme letnjih meseci.

Skloništa 21-42 spaja modularnu gradnju sa tradicionalnom balkanskom arhitekturom; Render: Ritam Arhitektura

Serijska proizvodnja

Prednosti prefabrikovane, modularne i montažne gradnje jeste brza proizvodnja u velikim serijama.

S druge strane, principi tradicionalne arhitekture prilagođeni su lokalnoj klimi i podneblju.

SKLONIŠTE 21-42 je idejno rešenje prefabrikovane tipske kolibe koje pokušava da spoji najbolje od oba sveta.

Međutim, papir trpi sve. Da li će ovaj projekat poput Buzzoffski kabina ili Armadillo kuća ugledati svetlost dana, ili je ipak reč o još jednom konceptualnom rešenju – videćemo.

Galerija rendera

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. orijen

  Divan koncept. Želim ga kao projekt. Kako da stupim u vezu sa projektantom? A trebsm i pomoć oko rekobstrukcije vikendice sličnih dimenzija…

  1. Dragan Marković

   Kolege iz RITAM Arhitekture, za ovaj ili neki drugi projekat, možete kontaktirati putem maila [email protected] ili pozivom na broj +381 64 4785143

 2. Jelena

  Ovo je divno! Bilo bi lepo postaviti ga negde na uzvišenju iznad reke, napraviti veliki trem, staviti Luna tendu i nekoliko ligeštula, i mislim da bih tako mogla da živim od proleća do jeseni. Uz dobru internet vezu, moglo bi i da se radi sa zadovoljstvom. Meni bi i ona manja varijanta bila sasvim dovoljna.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *