Armadillo Houses na Kopaoniku su vikendice za iznajmljivanje; Foto: Evozome Design
Građevinarstvo, Kuća godine 2022

Armadillo Houses – Montažne kuće na Kopaoniku od sibirskog ariša

Postupak proizvodnje ovih futurističkih vikendica za iznajmljivanje potpuno je prefabrikovan. Pogledajte kako su one organizovane i koliko koštaju.

Interesovanje za montažnim kućama ne prestaje. Sudeći po statistici našeg portala, njihova popularnost samo raste. Šta više, može se reći da je potražnja za montažnim kućama dostigla svoj istorijski vrhunac.

Mogrokorska montažna kuća od drveta, montažna kuća u Kosjeriću, naselje montažnih kuća u Sloveniji, E-kuće iz Čačka i kontejner kuće iz Bačkog Petrovca samo su neki od projekata o kojima smo pisali. Njihova čitanost je rekordna.

Hibridni rad postao je nova normalnost. Za godinu dana, prema statistici portala nekretnine.rs – kupoprodaja kuća i vikendica porasla je za čak 40%. Naročito su tražene nekretnine na planini i u okolini velikih gradova. Nova situacija je dovela do ubrzanog razvoja objekata za privremeni boravak u prirodi.

Mesto prozora – tradicionalni projektantski obrazac interpretiran na savremen način; Foto: Evozome Design

Potražnja za kućama i vikendicama dostigla je svoj istorijski vrhunac.

Potražnja za malim montažnim kućama u prirodi je velika. Na to nam ukazuju i rezultati konkursa Mini Home i konkursa Mikro Eko Kuća. Naročito su tražena rešenja koja se mogu brzo i lako sagraditi. Međutim, velika potražnja prouzrokovala je i velike probleme.

U masovnoj proizvodnji tipičnih rešenja najčešće su dostupne kuće skromnog oblikovanja. Ekološki standard, energetska efikasnost i dugotrajnost ovih objekata su upitni. Njihove arhitektonske i vrednosti svedene su na najmanju meru. Ponuda na tržištu ne pokriva atraktivna i celovita rešenja. Teško je pronaći rešenja visokog standarda kvaliteta, oblikovanja i organizacije.

Naime, montažne kuće imaju prednosti i mane. Bez obzira na to, svojom originalnom arhitekturom i geometrijom Armadillo Kuće probijaju sve poznate standarde komfora i atraktivnosti. Dobroj arhitekturi ne treba reklama.

Dobroj arhitekturi ne treba reklama.

Popularni članci na portalu Gradnja:

Kuće inspirisane prirodom

Razbijajući kalupe modula tradicionalne kuće, tim arhitekata i umetnika iz studija Evozome Design gradi geometrijski progresivne jedinice za stanovanje. U svojim futurističkim vizijama, mladi autori snažno su inspirisani biomimikrijom i parametarskim modelovanjem.

„Svaki naš objekat projektujemo imajući na umu uticaj na životnu sredinu koja arhitektura može imati“ – navode projektanti. Principi cirkularne ekonomije se ozbiljno razmatraju. Celokupni životni vek Armadillo montažnih kuća je uzet u obzir, projektovan i modelovan za minimalan ekološki uticaj.

„Kupola Evozomea sastoji se iz potpuno simetričnih zonohedrona koji rotacijom formiraju kupolu, odnosno trodimenzionalnu strukturu koja se naziva ‘zome’… Ova struktura omogućava kreiranje potpuno funkcionalnog prostora lake konstrukcije, koji ne samo da omogućava poglede ka prirodi i funkcionalnu strukturu za boravak, već u planinskim kontekstima omogućava bolje održavanje toplote i lakše zagrevanje prostora, nego što je slučaj sa pravougaonim objektima“ – navodi Milja Mladenović.

Kada je u pitanju odnos objekta i tla, arhitekte se oslanjaju na principe balkanske vernakularne arhitekture planinskog i dinarskog tipa. Armadillo kuća se može montirati na betonsko ili kameno postolje, ali i na sistem ekoloških temelja sa šrafovima WeasyFIX.

Kupola Evozomea sastoji se iz potpuno simetričnih zonohedrona; Foto: Evozome Design

Biomimikrijom postignuti su bolje održavanje toplote i lakše zagrevanje prostora.

Povezani članci o kućama i vikendicama:

Vikendica za iznajmljivanje od 33 m2

Kroz fleksibilnu osnovu i otvorenu opnu, Armadillo kuće uvode jedan neposredniji odnos čoveka i prirode. Kombinacijom različitih elemenata postignuto je nezaboravno korisničko iskustvo, ali i višestrukost stambenog prostora.

Vikendica je organizovana u sistemu fleksibilnog plana. U njenom središtu nalazi se servisno jezgro. Ovaj blok se sastoji od kupatila, kuhinje i plakara koji su međusobno grupisani u funkcionalnu celinu.

Oko centralno postavljenog jezgra omogućena je kružna veza. Pored značajne upotrebne vrednosti, ovaj način organizacije pruža i nesmetane vizure prema prirodi i nebu.

Prizemlje je organizovano kao dnevna zona. Tu se međusobno nadovezuju ulazni deo, dnevni boravak, trpezarija za 4 osobe, kuhinja i ostava. U prizemlju je svoje mesto našao i zidni krevet na rasklapanje.

Galerija je organizovana kao noćna zona. Radi optimizacije prostora, bračni krevet postavljen je iznad centralnog jezgra. Posebna atrakcija u noćnoj zoni je lanterna na vrhu kupole. Ovako postavljena, krovna lanterna pruža pogled iz kreveta ka nebu i zvezdama.

Kao takve, Armadillo kuće skrojene su po meri i želji digitalnih nomada i hibridnog rada u prirodi.

Vikendica je skrojena po meri i želji digitalnih nomada i hibridnog rada u prirodi.

Prefabrikacija i montaža

Konstruktivni sistem Armadillo kuća izrađen je od drveta i LLD elemenata. Primera radi, pod kuće je izolovana drvena konstrukcija. Završna obrada poda je tretirani sibirski ariš.

Konstrukcija zidova je od austrijskog bora, a termoizolacija od ovčije vune.

Krovni elementi futurističkog dizajna su od 3D Alucobonda. Panoramski stakleni krovovi u obliku zvezde izrađeni su od duplog kaljenog Stopsol stakla. Trougaoni prozori u donjem delu omotača  i ulazna vrata su od aluminijumske stolarije.

Konstrukcija zidova je od austrijskog bora, a krovni elementi od 3D Alucobonda; Foto: Evozome Design

Konstruktivni sistem Armadillo kuća izrađen je od drveta i LLD elemenata.

Grejanje i hlađenje kuća i vikendica:

Koliko Armadiilo kuće koštaju?

Armadillo Houses izgrađuju se u dve veličine. Prva je veća i ima 33 m2. Namenjena je boravku 2 do 4 osobe. Druga je manja i ima 20 m2. Namenjena je boravku 2 osobe.

Obe kuće se mogu izdavati, ali se u njima može i stanovati. Garancija kvaliteta iznosi 10 godina.

Struktura cene izgradnje veće jedinice (od 33 m2) je sledeća:

 • Armadillo struktura: 47.360 evra
 • Comfor enterijer: 21.000 evra
 • Ekološki temelji: 2.020 evra
 • UKUPNO: 70.380 evra

Takođe, potrebno je još uračunati troškove isporuke i montaže, koji zavise od lokacije. Na osnovu prethodnih iskustva, ove cene za Srbiju iznose:

 • Montaža kuće: 4.850 evra
 • Montaža enterijera: 3.120 evra
 • Transport DAP: 1.000 evra
 • UKUPNO: 8.970 evra

Montaža Armadillo montažne kuće u Srbiji bi vas koštala 79.350 evra. Navedene cene su bez PDV-a.

Kako ih naručiti?

Armadillo kuće su potpuno prefabrikovani objekti, koji se radionički proizvode. Njihova montaža vrši se direktno na samom gradilištu i traje par dana.

Kapacitet proizvodnje iznosi 40 objekata godišnje. U proseku, od porudžbine do isporuke prođe od 3 do 6 meseci. Evozome Design proizvodi kuće i za evropsko tržište – najviše za Francusku.

Ukoliko želite da poručite Armadillo kuću ili da se raspitate oko detalja, to možete učiniti direktnim pozivom na broj 069 525 8835.

 

Faktografija

 • naziv objekta: Armadillo Houses
 • mesto: Kopaonik
 • namena: vikendica za izdavanje
 • klijent: privatni
 • autori projekta: Evozome Design
 • godina: 2021.
 • površina: 33 m2
 • spratnost: prizemlje i galerija
 • cena: od 79.350 evra + PDV
 • rok isporuke: od 3 do 6 meseci

Grafički prilozi

Fotografije

Urednik je izdvojio za Vas:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

16 komentara

 1. Arhitektinja

  Svetski, a naše!

 2. Ranko Radovic

  Čak 95.000 za montažnu kuću od 33 kvadrata?! To je skoro 3.000 eura/m2. Jeftinije je kupiti stan u Beogradu na Vodi. Skočio nam standard.

  1. Dejvid

   Inače,iznajmljivanje ove vikendice je 40k po noćenju za dvoje. Na bookingu je rezervisana sve do oktobra 2023,a danas je 25.12.2022. E,sad vidite čistu računicu za koliko će je isplatiti vlasnici!!

 3. aXXo

  uopće me nisu dojmile.. a tek novcana suma?!ma dajte

  1. Dragan Marković

   Oblikovno su jako atraktivne i efektne. Naročito mi se dopada laterna u kupoli. Ona daje posebni šmek. Što se tiče cene, ona je dimenzionisana za evropsko tržište. I po materijalu i po oblikovanju, reč je o premium proizvodima.

 4. Anton

  Oblkovno vrhunske. Cena je toliko visoka da za obican narod ovo nema nikakvog smisla graditi.

  1. Dragan Marković

   Pa, zavisi kako gledaš na stvari. Primera radi, u pomenutoj Francuskoj, prosečna plata u privatnom sektoru je 2.400 eura, a u Srbiji 600. Za ljude iz drugih zemalja (Norverška, Švajcerska, Nemačka…), navedena cena je isto kao da kod nas naručiš montažnu kuću vrhunskog dizajna za 700-800 eura po kvadratu. Za srpski standard su ove kuće dosta skupe. Za evropski standard – više nego dostupne.

   Mislim da Evozome Design, pre svega, targetira strana tržišta, manje nego domaća.

   1. Anton

    jeste. U pravu si ako se ovo odnosi i na inostranstvo.

 5. miki

  hmmmm … originalno nije da se ne lažemo! već viđeno davno slično! vrlo interesantno mora se reći ali i preskupo i za svetske standarde provereno! ne daju skandinavci i nemci tek tako svoj novac koga imaju na izvolte al dobro, svi mi koji ih poznajemo znamo o čemu se radi, neka druga priča od srbije! ovo je za bogate avanturiste koji bi da potroše 2.5 hiljade evra za ovakve egzibicije koje već zanimljivo postoje na kopaoniku i izdaju se za oko 1000evra za 7 dana! iskreno nikad nisam čuo za profesora milana zarića u originalu ili umetnički pr.dr.milan zürich-a plandemiologa, domen je iz crne gore, on je iz srbije ,a živi u švajcarskoj tako da … ipak ću da se držim naših arhitekata i proverene priče!

 6. Nenad

  Nerealna cena totalno pa ovi imaju zaradu na 80.000 sigurno minimum 50.000

  1. miki

   da da da jako čudno i nerealno da 33 kvadrata platiš 80 iljada eura u srbiji za bungalov hahaha

   1. Ranko Radovic

    Miki, vidiš da te tržište demantuje. Na Kopaoniku su napravljene 2 jedinice, ultra su popularne i tražene. Ne treba im reklama. Cena sigurno nije mala, a opet su termini rezervisani. Svi mediji i portali pišu o njima – prava su senzacija.

    1. miki

     dragi rahmetli ranko ,ja nisam ni rekao da ne postoje platežno sposobni ,pa nije moguće ni tržište da me demantuje i karić je napravio mega jelenu na dedinju za svadbe, a žeks ultra pravi harem još veći do njega! ovde se komentariše cena, sam objekat i ništa treće! uskoro se otvara luis vuiton u bgdh2o vidim tvoj duh u redu na otvaranju!

  2. Dragan Marković

   Ne razumem komentar. Vi smatrate da je bolje raditi više za manji profit?

   1. miki

    ako ne razumete i ako je pitanje bilo posvećeno meni evo odgovora! prvo zapitajte se , mladi ste , gde je na mapi srbija po razvoju bilo čega u evropi? od industrije pa dalje, koliki je bruto dohodak po glavi stanovnika, razvijenost države, infrastrukture i ekologija, zašto ne dolaze svetski muzičari u beograd i sl.nakon toga moj predlog je da se iz opanaka prvo uđe u neku srednju klasu odeće, pa i u srednju klasu kabina, bungalova i arhitekrure, a onda u nešto skuplje! srbija ni u arhitekturi nema kontinuitet preskočila je i gotiku i renesansu i barok i odmah uskočila u jezivu modernu, pa brutalizam ! valjda je to mentalni sklop nesrećnih srba da imamo stravičan kontrast bogatih i sirotinje što se vidi na ovom primeru! na karaju ako je srbija toliko poželjna ne vidim japance, nemce i amerikance kako kupuju ovakve bungalove i doseljavaju se,pa čak ni srpsku braću ruse već vidim grupu koja uništava naše planine apartmanima i sl.glupostima! mislim da oni imaju mnogo više novca od jednog đanija koji je simbol beograda na vodi i moderne srbije! pozdrav

 7. Dixy

  Deluje interesantno. Ne svidjaju mi se stepenice za galeriju i ne svidja mi se manjak prostora oko kreveta na galeriji. Cena bez komentara.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *