Maglin je zamišljen kao epicentar hibridnog rada i digitalnih nomada
Domaći projekti

Maglian – Prvo coliving i coworking naselje u Srbiji (video)

Na Divčibarama je podignut planinski centar skrojen po meri startup zajednice, digitalnih nomada i gejming industrije.

Maglian je savremeni prostor za rad, život, zabavu i odmor u prirodi. Ovo simpatično naselje nalazi se usred šume, na planini Maljen, udaljeno oko 90 minuta vožnje od Beograda.

Kampus je zamišljen kao centar hibridnog rada i aktivnog odmora. Njegova misija je da postane dopuna i alternativa stanovanja u gradu i rada u kancelariji. Pre svega, zamišljen je kao centar okupljanja digitalnih nomada i zadovoljenju njihovih potreba.

„Cilj projekta Maglian je da odgovori na novonastalu potražnju IT kompanija i digitalnih nomada za prostorom za rad van kancelarija i stvaranje zajednice profesionalaca iz IT sektora“ – navodi Aleksandar Marković iz kompanije Autology.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Maglian na Divčibarama je zamišljen kao centar hibridnog rada i aktivnog odmora.

Programski, radi se o nesvakidašnjem projektu. Ova inicijativa pokušava da uspostavi integraciju između rada, odmora i prirode.

Površina parcele na kojoj se kompleksa nalazi iznosi čak 2 hektara, a izgrađeni objekti zauzimaju svega 7% površine. Ostatak placa čini uređeni park, namenjen za sport, upuštanje i rekreaciju.

Coliving i coworking

Trenutni kapaciteti kampusa iznose oko 3.200 m2. Korisnicima je na raspolaganju 56 smeštajnih jedinica, dva poslovna prostora za timove do 20 zaposlenih, co-working prostor za pojedince i manje timove sa 30 radnih mesta.

Tu su još i kancelarijska sala sa 30 sedećih mesta, ali i restoran sa baštom u šumi i vinski bar. U okviru parka, planira se izgradnja veštačkog jezera.

„Prostor namenjen radu dizajniran je tako da podstiče koncentraciju, efikasnost i produktivnost. Multifunkcionalnost prostora takođe obezbeđuje sve uslove za kvalitetnu, svrsishodnu interakciju, kao i onsajt i onlajn komunikaciju“ – navodi se na zvaničnoj internet stranici.

Hibridni rad i planinski turizam

Maglian je (za sada) sastavljen od tri istovetna objekta. Reč je o zgradama kompaktne osnove, kosog krova i sličnog oblikovanja. Arhitektura je svedena, bez upečatljivih detalja – kako u enterijeru, tako i u eksterijeru.

Na prvi pogled, ne može se reći da se radi o nekoj vanserijskoj arhitekturi. No, programska postavka objekta, kao i način kako se oni međusobno dopunjuju su više nego posebni. U središtu sadržaja i kapaciteta jeste ideja napuštanje stroge podele na radno i slobodno vreme u pravcu njihove integracije.

U prvom i drugom objektu se nalaze apartmani i co-working prostor. U trećem objektu je recepcija, restoran, vinski bar, digital kafe i zen centar. Tu su još i welness i spa, saune, sobe za masaže, konferencijska sala, coworking prostor i određeni broj ekskluzivnih soba.

„Svaki od ovih objekata namenjen je za određeni segment u poslovanju IT industrije. Jedan je za startup zajednicu. Drugi je za digitalne nomade. Treći je za kompanije. Svaki objekat ima svoj coworking prostor“ – navodi Marković za naš portal.

Oblikovno, objekti izgledaju slično ali je namenski potpuno drugačiji

Centralna ideja je napuštanje stroge podele na radno i slobodno vreme u pravcu njihove integracije.

„Svaki element Maglian kampusa projektovan je u skladu sa principima biofilne arhitekture, dovodeći goste u direktan kontakt sa prirodom. Takvo iskustvo nude i smeštajne jedinice sa svojim prostranim terasama koje izlaze ka šumi, ili sa svojim baštama na platformama sa garniturama za boravak i rad u prirodi“ – navodi se na zvaničnom sajtu.

Objekti i smeštaj su opremljeni po standardu od 4 zvezdica. Svaka smeštajna jedinica je jedinstveni dizajnerski projekat i lako se prilagođavaju specifičnim potrebama različitih gostiju.

Što se tiče smeštajnih jedinica, postoje četri vrste apartmana. Korisnicima su na raspolaganju standard, mini, master i garden master apartmani.

Iako je Maglian po svim kriterijumima pionirski poduhvat, čini se da je propuštena prilika da se napravi kampus atraktivne autorske arhitekture. Da li je pojas od Beograda do Novog Sada bilo prikladnije mesto za projekat ovog tipa – znaćemo u godinama koje su pred nama.

Maglin je zamišljen kao klaster objekata u moru zelenila

Da li ste već pročitali?

Raj za digitalne nomade

Rad, život i odmor u prirodi vrednosti za koje se osnivači Maglian kompleksa zalažu. Iako je otvoren za posetioce, izgradnja ovog kompleksa je još uvek u toku.

Kada se završi, Maglian će se prostirati na 8.000 m2. Imaće ukupno 72 smeštajnih jedinica, sa oko 150 kreveta – navode investitori. Coworking prostor zauzimaće više od 1.000 m2. Početak gradnje hotela od 4 zvezdica planiran ja za 2023. godinu.

Kao što smo videli, u centru ovog projekta jeste zadovoljenje potreba specifične zajednice korisnika. Ovu zajednicu, pre svega, čine digitalni nomadi, programeri i freelanceri. Hibridni rad postaje nova normalnost i sve češći zahtev.

Za nove korisničke potrebe potrebno je osmisliti odgovarajući prostorni okvir. Maglin je mesto gde priroda, rad i odmor postaju jedno.

Preporuka urednika:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *