Poslovna zgrada Digital Hive jedna je od najpametnijih u Srbiji
Domaći projekti

Pametni sistem za digitalnu košnicu u Subotici osmislili su domaći programeri

Upravljanje i održavanje poslovne zgrade Digital Hive u Subotici vrši se pomoću Smart Pierre aplikacije domaće proizvodnje.

Na svega jedan kilometar od gradske kuće u Subotici, nalazi se Digital Hive – poslovno središte tri domaće IT kompanije: ICB Tech, ErdSoft i Studio Present. U ovoj digitalnoj košnici, preko 50 IT stručnjaka ima mogućnost rada u okruženju najvišeg komfora. „Želeli smo da imamo zgradu modernog izgleda, ušuškanu u prostor punom zelenila, sa mini jezerom i terasom u zadnjem delu – a sve sa ciljem podizanja lestvice u kreiranju najboljih mogućih  uslova za rad“ – navode iz kompanije DotLab koja je razvila smart house sistem implementiran i u ovom objektu.

Digital Hive je slobodnostojeći objekat koji se nalazi u zadnjem delu duboke parcele, okružen sa svih strana jednoporodičnim kućama. Površina objekta iznosi 800 m2 i funkcionalno je podeljena u dva trakta, međusobno spojena stepenicama. U prizemlju, desno od ulaza, nalaze se zajedničke prostorije. Tu je sala za sastanke koju je moguće proširiti na deo u kom se nalazi kuhinja, trpezarija i neizbežni Sony PlayStation kutak. Objekat poseduje i prostorije namenjene za dnevni boravak dece, ali i prostor za igru mališana na otvorenom. U ostatku objekta nalaze se tri kancelarije – za svaku IT kompaniju po jedna.

Objekat je sa svih strana okružen jednoporodičnim kućama

Digital Hive je objekat od 800 kvadrata okružen bogato uređenim jezercetom i raznorodnim zelenilom.

Konstruktivni sistem je kombinovani – masivan sa dodatkom slobodnostojećih pravougaonih AB stubova (30×40) u sredini rastera. Fasada je demit, a krovni pokrivač rešen pomoću jednovodnog kosog krova. Prozori su 310 cm visine i različitih širina, ali je njihov raspored neravnomeran – ima ih u dovoljnom broju samo na prednjoj fasadi. Ovim razmeštajem, pojedini delovi enterijera nisu u odgovarajućoj meri osvetljeni i provetreni, što nije povoljno. Pored doga, objekat baš i nije toliko reprezentativan kao što se na prvi pogled čini. Prema rečenom, konstruktivno rešenje i arhitektonsko oblikovanje ovog objekta su skromni.

Bašta i jezero u okviru objekta; Foto: Dragan Marković

Smart House sistem za ovu zgradu u Subotici osmislili su njeni korisnici.

Za razliku od arhitekture, velika pažnja posvećena je parternom uređenju. U zadnjem delu dvorišta, nalaze se dve velike terase koje su povezane malim, ali bogato uređenim jezercetom i raznorodnim zelenilom. Pristupni plato je, takođe, atraktivno oblikovan i uređen. Prema svojoj raznolikosti, dvorište je pravi mali raj. Ali, to nije sve.

U planu je da se Digital Hive zajednica proširi na susednu parcelu i to sa novim objektom rekreativne namene. U tom objektu će svoj mesto pronaći – teretana, sauna i đakuzi, ali i podrum vina. Međutim, najbitnije od svega, Smart House sistem za ovu zgradu osmislili su domaći programeri.

Tableti i telefoni umesto ključeva i prekidača

Zgrada je u potpunosti opremljena Smart Pierre sistemom kontrole i održavanja. Naime, ova „digitalna košnica“ nema nijedan fizički prekidač, već se sve funkcije (od otvaranja vrata, do paljenja svetla i klima-uređaja) vrše preko pametnog telefona, tableta ili automatski. Na primer, svu spoljnu i unutrašnju rasvetu moguće je podesiti da radi samostalno ili manuelno – a sve putem mobilnog uređaja. Takođe, postoji mogućnost formiranja različitih scenarija korišćenja.

Namera developera bila je da (u jednom paketu) osmisle potpuno automatizovano rešenje. „Cilj je maksimalno iskoristiti tehnološke inovacije i izgraditi visoko funkcionalan sistem, koji neće zahtevati velike dodatne investicije. Povezivanje u sistem vrši se standardnim signalnim kablovima i svi uređaji koji su povezani u sistem mogu međusobno da komuniciraju“ – navode stručnjaci iz DotLab-a. Dakle, jednom aplikacijom na telefonu postoji mogućnost upravljanja celokupnom zgradom, sa bilo koje lokacije.

Automatizacija iz ruke

Smart Pierre sistem sam prepoznaje kvalitet vazduha unutar prostora i na osnovu povratnih informacija uključuje ili isključuje dotok svežeg vazduha. Pre dolaska zaposlenih, Smart Pierre aktivira grejanje/hlađenje po ranije podešenim opcijama. Nakon odlaska zaposlenih, aplikacija uključuje alarm, gasi klimatizaciju, podešava temperaturu i pali noćni režim rasvete. Kroz centralizovan sistem kontrole i održavanja korisnici prostora imaju priliku da pratite i optimizuju svoje troškove za grejanje, klimatizaciju i hlađenje.

S druge strane, video nadzor je integrisan tako da se uvek mogu pratiti kamere sa bilo kog mesta, preko bilo kog mobilnog uređaja. Zatim, zaposleni imaju različite nivoe pristupa, a u skladu sa tim i različite korisničke naloge. Primera radi, osoba zadužena za servere ima pristup ovoj prostoriji i otključava je pomoću svog pametnog telefona. Polivanje trave (prskalice) je podešeno da se automatski aktivira u određeno doba dana, a senzor vlažnosti i temperature daje potrebne informacije za uključenje/isključenje. No, postavlja se pitanje kako se u zgradu ulazi/izlazi kada nestaje struja i šta se događa kada im se isključi internet.

Od obične do pametne zgrade

Cilj Digital Hive poslovnog koncepta jeste da zaposlenima omogući idealne uslove za rad, bez potrebe da oni razmišljaju o održavanju – čak ni najmanje. Naime, Smart Pierre kontroliše sve mehaničke radnje i omogućava zaposlenima da se više fokusiraju na svoj posao. Kao takva, ova pametna zgrada poslužila je kao primer dobre prakse i demonstracije svih mogućnosti primene mobilnih uređenja i aplikacija u održavanju poslovnih objekata. Drugim rečima, primena Smart Peirre sistema učinila je da Digital Hive u Subotici postane jedan od najatraktivnijih poslovnih prostora u Srbiji.

Faktografija:

  • objekta: Digital Hive
  • namena: poslovni prostor
  • mesto: Subotica
  • adresa: Somborski put 33a
  • korisnici: ICB Tech, ErdSoft i Studio Present
  • arhitekta: Livija Cikos Pajor
  • odgovorni projektant: Andraš Pletikosić (Roprojekt)
  • površina: 800 m2
  • godina: 2019.
  • aplikacija: Smart Pierre (DotLab)

Osnova

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *