Domaći projekti, Izdvojeno

Nikla nova pijaca u Negotinu oko drvoreda starih platana

Moćne nadstrešnice od čelika u savršenom su skladu s još moćnijim drvećem.

Po projektu beogradskog studija RAUM ugrađena je potpuna rekonstrukcija centralne gradske zelene pijace u Negotinu na mestu stare. Iako je glavni zadatak bio da se prošire postojeći kapaciteti pijace i da se osavremeni njen izgled, najvažnija karakteristika ovog projekta jeste što su autori zadržali drvorede moćnih platana.

Najvažnija karakteristika ovog projekta jeste što su autori zadržali drvorede moćnih platana.

 

Drvoredi starih platana nadopunjuju pijačne nadstrešnice kojih sada ima dve. Pored formiranja nove nadstrešnice, pijaca je proširena i cvetnom pijacom, mlečnom halom, trgovačkim lokalima, a projekat je predvideo i parterno uređenje s potrebnim mobilijarom kao što su česme, ograde i prostori za odlaganje smeća.

Pored formiranja nove nadstrešnice, pijaca je proširena i cvetnom pijacom, mlečnom halom, trgovačkim lokalima…

 

Nova pijaca u Negotinu rađena je u prefabrikovanom čeliku i u modularnoj koordinaciji. Naime, gotovi čelicni elementi stubovi, grede i rebra dovezeni su iz radionice i montirani su na licu mesta. Osnovni modul je 11×11 metara, koji se multiplicirao i zatim su (parametarski) rotirani nagibi i visine krovnih ravni. Time se postigla dinamičnost prostora, a pritom je repetativnost izbegnuta.

Krovni pokrivač je trapezasti čelicni lim, dok je objekat mlečne hale izveden u polikarbonatu. Pijačne nadstrešnice su sa bočnih strana otvorene tako da se objekat ventiliše prirodno.

Posebna pažnja posvećena je detaljima pa su tako, na primer, svi horizontalni i vertikalni oluci skriveni u ivičnim gredama i stubovima.

[accordion title=“Faktografija“ close=“0″]Godina projektovanja: 2013.

Izvedeno: 2016.

Autori: Studio RAUM, Beograd

Površina lokacije: 11.400 m2

Fotografije: Relja Ivanić[/accordion]

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *