Velika koncertna dvorana u Muzičkoj i Baletskoj školi u Novom Sadu; Foto: Gradnja.rs
Domaći projekti

Kako izgleda prva Gradska dvorana u Novom Sadu

Muzička i Baletska škola Isidor Bajić u Novom Sadu spremna je da od januara 2021. primi ukupno 2.000 đaka ali i da ugosti sugrađane u novoj koncertnoj dvorani.

Uz prisustvo zvaničnika, danas je predstavljena prva Gradska dvorana u Novom Sadu u okviru nove Muzičke i Baletske srednje škole. Na Bulevaru cara Lazara, na placu između ulica Šekspirove i Balzakove, smestio se novi gradski orijentir – narandžasto-sivi objekat za buduće muzičare i baletane.

Objekat na 15.000 kvadrata na četiri nivoa ima sportski teren na otvorenom, veliku koncernu dvoranu sa 428 mesta i dve manje sa 250 odnosno 180 mesta. Projektovao ga je Mašinoprojekt Kopring a radove je izvela M Enterijer Gradnja iz Beograda zajedno sa Intec doo i Hidrozavodom dtd iz Novog Sada.

Javnosti je prvi put predstavljen enterijer velike koncertne dvorane koja nije u potpunosti završena ali se može nazreti da je u pitanju prostor koji ispunjava sve potrebne uslove za održavanje koncerata i predstava. Utisak nije bio potpun jer su sedišta i bina pokriveni zaštitnom folijom zato što su završni enterijerski radovi još uvek u toku.

Pogled ka bini; Foto: Gradnja.rs

Velika koncertna dvorana nalazi se u okviru nove Muzičko Baletske škole u Novom Sadu.

Zavesa je spremna! Foto: Gradnja.rs

Pogledajte kako izgleda koncertna dvorana:

Ulazni hol

Ulazni hol za sada izgleda dosta svedeno i belo. U ulaznoj partiji izdvaja se linijska šinska rasveta koja prati krivudave forme plafona i spiralnog stepeništa.

Linijska rasveta i beli enterijer; Foto: Gradnja.rs
Stakleni paviljon i čelična konstrukcija; Foto: Gradnja.rs

Fasada

Objekat Muzičko i baletske škole je obložen ventilisanom aluminijumskom fasadom sa igrom narandžastih, belih i tamno-sivih polja. Bojama je postignuta vizuelna dinamika na inače prilično kubusnoj formi. Razigravanje oblika postignuto je i kružnom nadstrešnicom od istog materijala koja je oslonjena na kose stubove.

Objekat škole obložen je ventilisanom aluminijumskom fasadom sa igrom narandžastih, belih i tamno-sivih polja.

Ispod haube, objekat je bogat naprednim energetsko efikasnim rešenjima poput povezanih bunara za potrebe toplotnih pumpi koje će smanjivati račune za grejanje i hlađenje.

Fotogalerija

Velika koncertna dvorana u Muzičkoj i Baletskoj školi u Novom Sadu; Foto: Gradnja.rs
Velika koncertna dvorana u Muzičkoj i Baletskoj školi u Novom Sadu; Foto: Gradnja.rs

Fotografije: Gradnja.rs

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. miki

  ovo je spolja blagi užas tiha jeza ,ovo je cirkus od arhitekture! unutra jako dobro ,sasvim pristojno koliko se da videti!

 2. Boban

  Najljubaznije pozivam gospodu mikija i Zorana da nam se predstave nekim svojim radovima. Primećujem da im ništa nije dovoljno dobro, a to u meni budi želju da naučim nešto od takvih veličina.

  Dakle, ili nek nam navedu neke svoje radove – dela u kojima su se ostvarili, ili neka prestanu da „pljuckaju“ jer nikoga ne zanima mišljenje neostvarenih likova.

  Kritičara imamo i previše, stvaralaca, nažalost, nedovoljno. U svim oblastima, pa i arhitekturi i građevinarstvu.

  1. Zoran

   Imam svoj kriterijum, imam glavu – mislim njome, pratim dešavanja u svetu arhitekture, povezujem, istražujem, zaključujem.
   Znam. U skladu s tim mogu i da komentarišem.
   Kada je vredno -pohvalim, bez uvijanja.
   Kada nije dobro – pokudim, bez uvijanja.
   Nema tu šta da se nekio vređa.
   Može se diskutovati o svemu.
   Slobodna zemlja.
   Slobodna arhitektura….valjda.

   Srdačno…

   1. Boban

    Mogućnost ostavljanja komentara i jeste data da bi se komentarisalo, to niko ne osporava, naprotiv, bilo bi odlično kada bi se mnogo više komentarisalo. Ali, komentari tipa „blagi očaj“ ništa ne govore o tome šta Vam se konkretno ne dopada, zbog čega ste stekli tako negativno mišljenje o ovom, ili o bilo kom drugom projektu.

    Komentarišite, molim Vas. Ali, na nivou koji priliči nekome ko ima glavu, kriterijume i prati dešavanja.

    Nisam ni na koji način uključen u ovaj projekat, kao projektant, izvođač ili baletan. Samo mi se manir komentarisanja ne dopada.

    1. Zoran

     Aha, pa da, jeste da sam trebao malo vise napisati. Jednostavno me poneo utisak u momentu.
     Hoce mene to tako, kada vidim nesto sto ne prija oku ni promil.
     A ovaj objekat je upravo takav, gledajuci fasade.
     Bojim se da cu suvise otici u spitting (prim.aut) ovakvog resenja fasada, tako da, ovaj put samo zelim da kazem da ne vidim nikakvu lepotu, osim nabacanih elemenata koji su trendi (u stvari vise i nisu, samo su izvikane i vec vidjene zilion puta), ponavljane, neuklopljene, neinventivne….bas kao i fasada/e nove zgrade RTV-a. Puko kopiranje ili prenosenje sa nekog drugog objekta za mene ne predstavlja arhitekturu. Nema tu osecaja, nema (bre) nicega..
     Bas se rastuzim kada vidim takvo nesto. A ovo nisu kuce nekog investitora, vec kuce od velikog znacaja za zajednicu. Za mene – neprimereno nekome ko je studirao, preobdeo noci i noci, ulagao hiljade evra u pribor, stanovanje, skolarine, putovanja… (mozda i znate o cemu govorim) da bi na kraju iznedrio ovakvo nesto. itd itd itd itd…
     Srdacno
     Zoran

     1. Boban

      Konačno komentar koji ima sadržaj, smisao i poentu. Hvala Vam na tome.

      Da li se neko slaže sa tim komentarom ili ne, to je već njegovo viđenje. Svako može, ukoliko želi, da dopiše svoj utisak, ali je veoma poželjno da to bude na nivou kulturnih ljudi koji iznose argumente i informacije.

      Tada opcija postavljanja komentara dobija na težini, a sami komentari mogu dovesti da onaj ko ih čita proširi svoje vidike, neko za milimetar, neko mnogo više, zavisno od samog komentara ali i čitaoca.

      Otišao sam mnogo u širinu, i daleko od ovog projekta. Samo sam hteo da iznesem svoju molbu da se komentarisanje podigne na viši nivo. To nema mnogo veze sa gospodinom Zoranom, opšta je stvar i proteže se na sve članke.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *