Rekonstrukcijom hale dobiće se 17.000 kvadrata zelenog prostora; Foto: Zabrikise
Domaći projekti

Rekonstrukcijom hale Novkabela do novog IT centra u Novom Sadu

Industrijska hala Užara pretvoriće se u oazu za IT stručnjake sa standardima maksimalne energetske efikasnosti.

Kompanija Schneider Electric u Novom Sadu sledeće godine prelazi u novu poslovnu zgradu u nekadašnjem industrijskom kompleksu Novkabel. Ova zgrada će ispunjavati najviše ekološke i energetske zahteve, što će mu obezbediti status „CO2 neutralne zgrade„.

Prožimanje prirode i radnog prostora

Hala Užara nekadašnjeg Novkabela biće rekonstruisana i revitalizovana kako bi postala moderni poslovni centar, po projektu beogradskog studija Zabriskie u saradnji sa kompanijom Novaston Project Management, koja učestvuje u celom procesu, od pronalaženja adekvatne lokacije, zatim uvezivanja investitora i klijenata, do projektovanja i realizovanja striktnih i najviših ekoloških i energetskih zahteva.

Ovo će to biti prvi savremeni poslovni objekat u Srbiji, dobijen ne greenfield gradnjom već rekonstrukcijom industrijske hale. Takođe, ono što ga čini jedinstvenim jeste činjenica da će objekat ispunjavati standard Zero CO2 emisije i standarde maksimalne energetske efikasnosti.

“Ovakav poslovni prostor nikoga neće ostaviti ravnodušnim upravo zbog prožimanja prirode, otvorenih parkovskih površina i radnog unutrašnjeg prostora ali i zbog autentičnih ambijentalnih vrednosti odn. izvesne monumentalnosti koju sama vrsta objekta i njegova nekadašnja namena sobom nosi.” – kaže Milena Katić, koautorka i direktorka projekta iz studija Zabriskie.

Najviši ekološki i energetski zahtevi što će zgradi obezbediti status „CO2 neutralne zgrade“; Foto: Zabriskie

Ovo će to biti prvi savremeni poslovni objekat u Srbiji, dobijen ne greenfield gradnjom već rekonstrukcijom hale.

Jedna od važnijih tema, koja je bila u fokusu Zabriskie tima, jeste pitanje građenja kontinuiteta vrednosti, u našem društvu često prekidanog različitim pokušajima socio-kulturnih i političko-ekonomskih tranzicija.

Celi kompleks je dobro funkcionalno koncipiran – on ima praktičnu uvezanost, gradaciju i hijerarhiju funkcionalnih celina od kojih je najdominantnija monumentalna, parkovska, pešačka promenada koja taj skoro nesagledivi industrijski kompleks prevodi u izrazito human i čovekomeran prostor.

Tretiranje Novkabela kao spomenika

Iako proizvodne hale Novkabel kompleksa nemaju realne arhitektonske vrednosti, odluka je bila da prvu halu kompleksa, koja je predmet rekonstrukcije, tretira kao spomenik – sve u cilju obnavljanja svesti o važnim vrednostima. “Iz istog razloga u našem fokusu je bilo i potenciranje i oživljavanje nekadašnje prožetosti radnog prostora i zelenih površina.” – kaže Ivan Zuliani glavni arhitekta i jedan od koautora.

Celokupna funkcionalna organizacija je proistekla iz ideje da se zelenilo, prozračnost i svetlost u najvećoj mogućoj meri integrišu u radni prostor, a da se istovremeno obezbede i najviši standardi u pogledu energetske efikasnosti i svih aspekata komfora savremenog radnog prostora za više od 1.000 zaposlenih.

“Tako smo po obodu unutrašnjosti hale, uz samu fasadu, u širini od tri metra, oformili zeleni prsten, sa raznovrsnim rastinjem. U funkcionalnom smislu, ambijentalni i svetlosni kvalitet zelenog obodnog prstena, omogućio je uspešan razvoj naše ideje da se lepota unutrašnjeg prostora hale sačuva i istakne u maksimalnoj mogućoj meri, jer su zone za rad raspoređene samo po obodu hale, uz zeleni prsten.” – kaže Milka Gnjato, kreativni direktor studija Zabriskie.

U fokusu je bilo i potenciranje i ožiljavanje nekadašnje prožetosti radnog prostora i zelenih površina; Foto: Zabriskie

Po obodu unutrašnjosti hale, uz samu fasadu, u širini od 3 metra, oformljen je zeleni prsten, sa raznovrsnim rastinjem.

Središnji prostor hale je ostao slobodan u punoj visini i rasterećen od predefinisane funkcije, sa ciljem da i prostorno i funkcionalno bude  koncipiran kao unutrašnji trg.

Celi prostor hale dodatno su oplemenili četiri unutrašnja atrijuma zamišljena i projektovana kao zelene otvorene bašte u kojima zaposleni mogu da provode pauze ili da rade. U centralnom delu je smešten amfiteatar koji se napaja iz središnjeg trga i koji kad nije u funkciji predavanja predstavlja njegov vertikalni produžetak.

“Kako bismo se nadovezali na postojeće kvalitete zelenih površina ili tačnije rečeno postojećeg parka, ulaznu zonu smo formirali tako da se kretanje zaposlenih od parking zone ka glavnom ulazu odvija preko pešačkih staza integrisanih u prošireni, reorganizovani, dešavanjima obogaćeni postojeći park.” – kaže Milena Katić, koautorka i direktorka projekta iz studija Zabriskie.

17.000 kvadrata zelenog prostora

Osnovna prednost ovako formiranog radnog prostora jeste integracija izuzetnih površina kvalitetnog zelenila u radni prostor, prozračnost, svetlosni, zvučni, mikro-klimatski i ambijentalni komfor, prvi ovakve vrste u Srbiji.

“Prednost je i lako razumevanje unutrašnjeg prostora, potpuna transparencija i jasno snalaženje u prostoru od 17.000 m2 otvorenog plana, ostvareni logičnom izmenom ambijenata i čitkom hijerarhijom intenziteta korišćenja prostora. Sve savremene vrednosti načina funkcionisanja firme kao što je Schneider Electric, koje predstavljaju jedan od najprogresivnijih i najhumanijih pristupa načinu poslovanja, i samim tim i najinspirativnijih, integrisane su u ovo rešenje.” – zaključuje Ivan Zuliani glavni arhitekta i jedan od koautora.

Data centar

Rekonstruisani objekat nekadašnje hale Užare biće opremljen i najsavremenijim sistemima iz proizvodnog programa kompanije Schneider Electric u oblasti elektroenergetike. Takođe, biće izgrađen moderan Data centar po najstrožim bezbednosnim standardima, jer se u Novom Sadu, između ostalog, kreira ADMS (Advanced Distribution Management Software) – napredni softver za upravljanje elektronergetskim
mrežama širom sveta.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. arhitekta

  a u kakvom stanju je fabrika sada
  to bi bilo interesantno videti

 2. iceman

  Sve je ovo lepo al lako je to raditi kada imas para, i sem toga stvarno osim tim zaposlenima tamo , ne znam kome sta donosi ovo..

  1. Dragan Marković

   U kom smislu? Pa, fabrika neće više da propada.

 3. Milica Popovic

  O kakvim zaposlenim, pa tamo nema zaposleni fabrika pusta kao na pustom ostrvu

 4. Branko

  Raduje me sto se desavaju promene na bolje, jer sam radio u NFK. Dobro je da ce poslovni prostor biti uredjen I zaustavljeno propadanje. Svaki drustveno koristan rad je dobro dosao, a narocito u sferi IT tehnologija.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *