Prepoznatljiv testerast krov kao novi orijentir grada; Foto: Igor Conić
Domaći projekti, Izdvojeno

Novi reper Novog Sada: Dom zdravlja s krovom inspirisanim panoramom Adica

Posetili smo gradilište Doma zdravlja Adice koji će zahvaljući svojoj testerastoj formi krova postati vizuelni orijentir Novog Sada. 

U novosadskom naselju Adice u toku su radovi na izvođenju Doma zdravlja površine oko 1.000 metara kvadratnih po projektu biroa DBA na čelu sa arhitektom Đorđom Bajilom.

Koncept arhitektonske forme objekta je panorama Adica, kao naselja sa skoro isključivo jednoporodičnim objektima s dvovodnim krovovima.

Tako je nastao testerasti objekat koji će zahvaljujući svojoj formi i koloritu postati novi vizuelni reper ovog novosadskog naselja koji do sada nije imao Dom zdravlja.

Koncept arhitektonske forme objekta je panorama Adica, naselja sa skoro isključivo dvovodnim krovovima.

„Ovo jeste simbolika da na neki način novi objekat smestimo u postojeći kontekst, a da istovremeno pomalo isprovociramo reakcije.“, kaže za naš portal Bajilo i dodaje da to i treba da bude misija objekata primarne zdravstvene zaštite – da svi pričaju o njemu i da svi znaju gde je.

Projektanti su želeli da objekat privuče pažnju građana, pa je zbog toga njegova arhitektonska forma razigrana. Zahvaljujući uvučenom prizemlju, kompaktna struktura iznad deluje kao da lebdi, a taj utisak je dodatno pojačan konzolnim prepustima na bokovima. Prizemlje je u svojoj osnovi blago zatalasano, a ispred njene valovite fasade predviđena je kontinualna žardinjera sa zelenilom i zalivnim sistemom.

Krov je obložen Fundemax pločama; Foto: Igor Conić

Pet „dvovodnih krovova“

Naravno, najdominatniji deo objekta je gornja etaža koja je izvedena od Fundermax ploča u puder boji koja celom objektu daje prepoznatljivu notu. U podužnom smislu, objekat je dobio pet „dvovodnih krovova“ dok je fasada ispresecana fenestracijom s naglašenim vertikalama sa spoljnom stolarijom kompanije Alumil.

Izazovi u projektovanju i izvođenju

“Ležeći oluci na spoju kosina krova bili su veoma kompleksan detalj za izvođenje”, kaže Đorđe Bajilo za naš portal i dodaje da se Fundermax ploče na krovu su samo maska. “Ispod se nalaze slojevi krovne membrane i izolacije, a voda teče neometano ispod ploča do ležećih oluka.”

Parcela ograničena s jedne strane crkvom u izgradnji, a sa druge vrtićem, formirana je i spram pozicije dalekovoda koji se nalazi u neposrednoj blizini. “Rađena je studija uticaja dalekovoda kako bi se objekat postavio na bezbednoj udaljenosti”, kaže Bajilo.

Velika visina

U unutrašnjosti objekta zatekli smo majstore koji rade na završnim radovima. Postavljena je instalacija, formirani su zidovi i u većem delu objekta izvedena je cementna košuljica. Enterijerom će dominirati velika visina prostora od oko 3,4 metra kao i stepenišni krak koji prati valovitu fasadu.

„Broj ordinacija i lekara će u potpunosti odgovarati trenutnim ali i budućim potrebama žiteljima Adica – najbrže rastućem naselju u Novom Sadu“ – kaže Bajilo.

Veliko dominantno stepenište u prizemlju; Foto: Igor Conić
Unutrašnji radovi u završnoj fazi; Foto: Igor Conić

Otvaranje doma zdravlja Adice planirano je za februar 2022. godine.

U toku su završni radovi na izvođenju objekta; Foto: Igor Conić

Grafički prilozi:

Situacija
Situacija
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata
Fasade
Fasade
Preseci
Preseci

Faktografija

 • naziv objekta: Dom zdravlja „Adice“
 • investitor: Gradska uprava za imovinu i imovinske poslove Grada Novog Sada
 • lokacija: Smederevska ulica, br.parcele 2478/43 K.O. Veternik
 • autor: Đorđe Bajilo
 • projektni tim: Tatjana Kaurin
 • površina parcele: 2.076 m²
 • površina objekta: 1.037 m² (bruto površina)
 • konstrukcija: Branka Simanić
 • hidrotehnika: Dragana Kozomara
 • termotehnika: Darko Čarnopiski
 • elektrotehnika: Jelena Tikvicki
 • parterno uređenje: Dragana Spasojević
 • dizajn enterijera: Đorđe Bajilo, Tatjana Kaurin, Mihaela Balaž
 • godina projektovanja: 2019.
 • godina izgradnje: 2021.
 • izvođač: Morava IN Kruševac (1.faza) i NPN Gradnja (2.faza u toku)
 • nadzor: Orbis Novi Sad (1. faza) i Institut za zaštitu na radu, za zaštitu od požara, zaštitu životne sredine, projektovanje i inženjering Novi Sad (2. faza)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

6 komentara

 1. Anton

  Bas izgleda ruzno.

 2. miki

  fantastično! ja sam baš oduševljen, sve pohvale za projekat!

 3. Leopold

  Da li će ceo objekat biti pristupačan i korisnicima invalidskih kolica ili drugih pomagala za kretanje?

 4. One-two

  Zanimljivo rešenje u moru ravnih krovova. Upada u oči ogroman tavanski prostor koji se pojavio a ničemu ne služi. I strah od prokišnjavanja do kojeg će doći pre ili kasnije. Posebno zbog našeg „sagradi i zaboravi“ mentaliteta.

 5. Zoran

  Fino skroz.
  zamisli kako bi dobro bilo da je pedijatrija pod onakvim krovom, da se tako isplanirao prostor, razigrao enterijer za njih ( a i za lekare usput, naravno – deci bi bilo fantazija …iz mnogo razloga.

Оставите одговор

Obavezna polja *