Kalatravin paviljon za UAE na EXPO 2020; Foto: Calatrava
Svetski projekti

28 pokretnih krila štite Kalatravin paviljon od peščanih oluja

Svako krilo paviljona Ujedinjenih Arapskih Emirata na Svetskoj izložbi može se otvoriti u roku od tri minute pokrivajući ugao od 110 do 125 stepeni.  

Španski arhitekta Santjago Kalatrava imao je pune ruke posla za ovogodišnji EXPO 2020 koji će se, zbog pandemije, otvoriti godinu dana kasnije, odnosno 1. oktobra 2021. godine.

Pored toga što radi paviljon Katara sa jedrima i palmama, ovaj čuveni arhitekta projektovao je i paviljon Ujedinjenih Arapskih Emirata čiji je najveći grad – Dubai – domaćin ovogodišnje Svetske izložbe.

Paviljon od 15.000 kvadrata je, kako kažu iz biroa Kalatrave, “simbolička interpretacija toka kretanja”, odnosno on je dizajniran tako da ima prepoznatljive zaobljene konzolne nosače koji ne samo da prave hlad već i kreiraju prostore i stapaju objekat s pejzažom.

Međutim, krov ovog paviljona krije brojne zanimljivosti.

28 pokretnih krila pokreće 46 dizalica; Foto: Calatrava

Svako od 28 krila može se otvoriti u roku od tri minute pokrivajući ugao od 110 do 125 stepeni.

Hibridni krov se sastoji od ljuske i portala sastavljenog od 28 konzolnih krila. Svako krilo može se otvoriti u roku od tri minute pokrivajući ugao od 110 do 125 stepeni. Celu ovu mašineriju pokreće 46 hidrauličih dizalica koji omogućavaju rotaciju krila kao i podizanje celog krova.

Zaštićeni od peščanih oluja

Kalatravin paviljon potpuno je okrenut održivosti pa će unutrašnjost krova krasiti fotovoltrični paneli koji se proizvode u Emiratima. Ovde pokretna krila imaju još jednu ulogu. Naime, kada su zatvorena ona će štititi panele od kiše i peščanih oluja, a kada se otvore pružaće panelima maksimalnu osunčanost kako bi proizveli dovoljnu količinu električne energije za napajanje celog paviljona.

Još jedan arhitektonski element krasiće krov paviljona, a to je Oculus skylight. Ovaj element postavljen je na visini od 27,8 metara i zauzima oblik logoa Svetske izložbe EXPO 2020. Pored toga što pruža svetlost u unutrašnjost paviljona, Oculus je okružen rešetkama koje se otvaraju u slučaju požara.

Noćni dizajn paviljona; Foto: Calatrava

Pokretne tribine

I tu nije kraj. U srcu paviljona smešten je auditorijum s pokretnom platformom. Ova platforma nosi tribine zajedno s gledaocima s jednog sprata na drugi tokom audio-vizuelnih projekcija.

Zbog svega ovoga, paviljon Ujedinjenih Arapskih Emirata biće obavezna stanica za sve posetioce EXPO-a jer će kreirati impresivno iskustvo za sva čula. Posetioci će moći da uživaju ne samo u arhitektonskom doživljaju već i u filmskim projekcijama koje će dočarati istoriju, kulturu i vizionarske inovacije ove bogate zemlje.

Kad ste već ovde….

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Ana

    Kalatrava je zaista jedan vrhunski arhitekta i uvek nas iznenadi izvanrednim arhitektonskim objektima.

  2. miki

    ovo je fascinantno! čovek od 70 godina pravi ovakve vizuelne stvari koje imaju i funkciju i lepotu, potpuno bez teksta, neverovatno!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *