Foto: xCassia
Svetski projekti

Kula od domina u Zanzibaru mogla bi bude druga najviša zgrada Afrike

Toranj visine 70 spratova trebalo bi da nakon pandemije ponovno privuče turiste u ovaj deo sveta.

Tanzanija je predstavila planove za izgradnju Domino Towera, druge zgrade po visini u Africi. Naime, njujorška arhitektonska firma xCassia, sa predstavništvom u Dubaiju, krajem avgusta potpisala je ugovor sa tanzanijskom grupom AICL i edinburškim firmom Crowland Management, o projektovanju kule od 70 spratova na polu-autonomnom arhipelagu Zanzibar.

Toranj, čija će izgradnja koštati vrtloglavih 1,3 milijarde dolara, imaće 560 luksuznih soba, teren za golf, kapelu za organizovanje venčanja, kao i privatnu marinu za jahte i kruzere.

Domine posložene jedna za drugom

Domino Tower inspiraciju crpi baš iz domina – odnosno arhitektonska forma je takva da objekat izgleda kao da su se domine posložile jedna za drugom. Kula se prema podnožju postepeno smanjuje i uvija sama u sebe formirajući uvalu i pristanište za jahte usred Indijskog okeana.

Jean-Paul Cassia, osnivač arhitektonske firme xCassia izjavio je da je ideja za projekat nikla još davne 2009. godine u Parizu, kada je jednom prilikom igrao domine sa svojim pokojnim ocem i svoja dva sina.

„Sanjao sam o izgradnji ovog projekta više od jedne decenije.“, rekao je on.

Foto: xCassia

Izgradnja Domino Towera odnela bi 60% celokupnog godišnjeg budžeta Tanzanije.

Međutim, da li će projekat zaista biti izveden i dalje je neizvesno. Naime, izgradnja Domino Tower odnela bi 60% celokupnog godišnjeg budžeta zemlje, koji iznosi približno 3,17 milijardi dolara za 2021/2022. godinu, piše Archpaper.

Svakako, projekat je u skladu sa planovima Zanzibara da razvija nove hotele i druge turističke atrakcije u okviru strategije „Blue Economy“, kojom se pokušavaju privući međunarodna ulaganja. Međutim, da li su planovi realni i vredni rizika, pokazaće vreme.

Veštačko ostrvo

Sa druge strane, upitna je i sama lokacija imajući u vidu da bi se kula gradila na veštačkom ostrvu. Naime, postavlja se pitanje kako bi objekat reagovao na poplave i konstantni porast nivoa mora usled globalnih klimatskih promena.

Domino Tower zapravo i nije prvi put originalno predstavljena ideja. Krajem prošle godine, malo izmenjena verzija predstavljen je plan izgradnje zgrade na vijetnamskom Ha Long Bay sa 99 spratova i visine 540 metara. Vesti od daljem razvoju ubrzo su prestale da se objavljuju, a ostaje da se vidi da li će i ovaj objekat u Zanzibaru doživeti istu sudbinu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *