Lakhta Centra II biće visok 703 metra
Svetski projekti

Spiralna kula u Rusiji biće druga najviša zgrada na svetu

Lakhta Center II svojim zašiljenim dizajnom odaje počast crkvama u Sankt Peterburgu, ali pritom i lomi vetrove koji su na ovim visinama izuzetno siloviti.

Kina trenutno gradi drugi najviši neboder na svetu, međutim rekord će možda biti oboren i to sa megagrađevinom u Rusiji. Naime, škotska firma Kettle Collective predstavila je idejno rešenje kule koja bi mogla da ostvari ovaj ambiciozni plan. U pitanju je Lakhta Center II u Sankt Peterburgu spiralnog dizajna koji će dostići visinu od čak 703 metra.

Ime ove zgrade vam možda zvuči poznato, a to je iz razloga što je prvi Lakhta Center u ovom ruskom gradu, sa svojih 462 metra, najviša zgrada u Evropi. Ovu Gaspromovu zgradu projektovao je Tony Kettle koji je tada radio u RMJM, a sada ima svoj biro pod imenom Kettle Collective. Lakhta Center II gradiće se nedaleko od prve kule koja je trenutno 14 najviša zgrada na svetu.

Vrh na visini od 703 metara

Kula ima spiralnu formu i zašiljen vrh koji odaje počast crkvama u Sankt Peterburgu, ali pritom i lomi vetrove.

Lakhta Center II je dizajniran tako da ima spiralnu formu i zašiljen vrh koji odaje počast nadaleko poznati crkvama u Sankt Peterburgu, ali pritom lomi vetrove koji su na ovim visinama izuzetno siloviti.

Megastruktura ima 150 spratova, dok će njen poslednji sprat biti na visini od 590 metara što će će predstavljati najviši vidikovac na svetu – viši čak i od onog u Burdž Khalifi. Naravno, ova zgrada u Dubaiju sa svojih 828,8 metara ostaje najviša izgrađena građevina na svetu.

Atrijumi kroz tri etaže i zelenilo

Kula će imati poslovno-stambeni sadržaj sa kancelarijskim prostorima, stanovima i prodavnicama sa enterijerom u kojem će dominirati atrijumi kroz tri etaže kao i ozelenjene zone koji će ubiti monotoniju čelika i stakla. Kretanje kroz kulu biće omogućeno kroz multifunkcionalna vozila na električni pogon.

„Novi Lakhta centar biće obrazac održivog dizajna za visokogradnju“, kaže Tony Kettle. „Imaće najbolji mogući niskoenergetski dizajn, kao i živopisne atrijume koji će biti srce novog poslovnog okruga. Dizajn je i estetski i funkcionalan, jer će smanjiti značajne sile vetra koje će uticati na strukturu, zauzvrat smanjujući količine nosećih elemenata.“

Noćni izgled Lakhta Centra II

Od kvazara do dubokog svemira i nazad

„Kula je rođena iz smele ideje koja je inspirisana energijom u svim svojim oblicima, od spiralnih talasa generisanih oko dubokih svemirskih kvazara do spirala talasne energije. Spoljni omotač zgrade stvoren je od spiralnih stubova koji formiraju otvoreni organski spiralni dijagrid, dok je struktura urezana nizom spiralnih atrijuma koji se dele sa vertikalnim javnim prostorima.“ – dodaje arhitekta.

Nema sumnje da je u pitanju veoma smeo dizajn, ali je veliko pitanje da li će se zgrada izvoditi baš ovako kako vidimo na renderima. Iz Kettle Collectivea kažu da je projekat još u ranoj fazi dizajna, tako da se još uvek može menjati.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Zoran

    Neko nesta treba da opere? Ne vidim smisao izgradnje ovoga..

Ostavite odgovor

Obavezna polja *