Aleksandar Saša Zeljić je partner u Gensleru
Dešavanja

Naš arhitekta Aleksandar Saša Zeljić podigao je drugu najvišu zgradu na svetu

Jedna od najuspešnijih svetskih arhitekata s naših prostora – Aleksandar Saša Zeljić – biće gost i predavač na ovogodišnjem Balkanskom Arhitektonskom Bijenalu.

Aleksandar Saša Zeljić je partner u čuvenoj arhitektonskoj firmi Gensler, koja broji preko 6.000 zaposlenih u preko 50 zemalja širom sveta, gde sa svojim timovima radi na kreiranju inovativnih rešenja za klijente širom planete. S više od dvadeset godina iskustva rada na kompleksnim i nagrađivanim projektima, uključujući Šangajski toranj (Shanghai Tower), Finansijski centar u Manili i Fulton West u Čikagu, Saša projektuje inspirativne prostore za život i rad.

Fokusiran na kvalitet, performanse zgrada i iskustveni doživljaj prostora, Sašin rad i projekti prepoznati su sa brojnim nagradama. Projekat za čikaški ABC State Street Studio dobio je 2007. godinu nagradu AIA Chicago Distinguished Building. Sašin dizajn s Genslerom za bolnicu Yishun u Singapuru osvojio je 2013. godine nagradu AIA Chicago za samoodrživost. Finance centar u Manili osvojio je 2015. godinu nagradu za najbolju poslovnu zgradu u jugoistočnoj Aziji.

Šangajska kula; Foto: Gensler/Shen Zhonghai

Sašin rad s Genslerovim timom na Šangajskom tornju prepoznat je 2016. godine kada je osvojio nagradu u kategoriji za najbolju visoku zgradu na svetu.

Sašin rad s Genslerovim timom na Šangajskom tornju prepoznat je 2016. godine od AIA Chicago sa Distinguished Building Award, a iste godine Shanghai Tower osvojio je nagradu od Council of Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) u kategoriji za najbolju visoku zgradu na svetu. Svi ovi projekti su poznati po svojim inovacijama i kvalitetu i podigli su nacionalni i međunarodni profil Genslera, kompanije u kojoj Saša radi u prethodnih 15 godina.

U profesionalnoj zajednici Saša snažno doprinosi organizacijama kao što su Ujedinjene Nacije i International Council for Caring Communities (ICCC). Saša je takođe služio kao predsedavajući u ogranku Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) u Čikagu, a autor je mnogobrojnih stručnih radova i prezentacija koje je predstavljao na konferencijama širom sveta.

Saša je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a stekao je master diplomu na Univerzitetu Ilinois u Čikagu gde i sada živi.

Gost na BAB 2019.

Aleksandar Saša Zeljić – biće gost i predavač na ovogodišnjem Balkanskom Arhitektonskom Bijenalu. Četvrti pod redu BAB biće održan u Bioskopu Balkan u saradnji s Fondacijom Saša Marčeta, u periodu od 14. do 21. novembra 2019. godine. Tema ovogodišnjeg Bijenala je Dekodiranje Balkana. U okviru BAB biće održana arhitektonsa i dizajnerska izložba.

Arhitektonska izložba

Stručni žiri na čelu sa dr Sonjom Radović Jelovac dodeli će nagrade u tri kategorije: (1) urbani dizajn, (2) arhitektura, (3) konkursi i nerealizovani projekti. Članovi žirija za arhitektonsku izložbu biće još i dr Ebru Erdönmez (Turska), dr Ileana Tureanu (Rumunija), dr Haris Piplaš (Bosna i Hercegovina), dr Alen Žunić (Hrvatska), dr Vladimir Anđelković (Srbija), Saša Begović (Hrvatska), Goran Vojvodić (Srbija) i Relja Ivanić (Srbija).

Dizajnerska izložba

Stručni žiri na čelu sa Nikolom Novakovićem dodeliće nagrade u dve kategorije: (1) dizajn enterijera i (2) dizajn nameštaja. Članovi žirija za dizajnersku izložbu biće još i Ksenija Đorđević (Srbija), Nika Županc (Slovenija), Nataša Perković (Bosna I Hercegovina) I Regular Studio (Hrvatska)

Jedan autor ili biro može priložiti najviše dva plakata za izlaganje na dizajnerskoj izložbi. Projekat je moguće poslati do 4. novembra.

Više informacija na http://www.bab.rs

Tekst: Nebojša Glišić

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *