Novi apartmanski objekat na Kopaoniku; Foto: Relja Ivanić
Domaći projekti, Izdvojeno

Apartmanski objekat na Kopaoniku / Lazar Kuzmanov

Na Kopaoniku je nikao novi objekat koji formom i materijalima odaje počast arhetipskoj planinskoj kući, ali koji svojim savremenim oblikovanjem jasno daje do znanja da se radi o arhitekturi 21. veka.

Po projektu novosadskog arhitekte Lazara Kuzmanova, u zoni Nacionalnog parka Kopaonik i to u njegovom centralnom delu u neposrednoj blizini skijališta i hotela, podignut je apartmanski objekat spratnosti 3Pe+Su+P+1+2Pk, čija lokacija je uslovila njegov koncept i oblikovanje.

Funkcionalni razmeštaj u objektu je takav da postoji ukupno 21 apartman, a za potrebe stacioniranja vozila predviđena je garaža na tri podzemna nivoa gde je nalaze 21 parking mesta i auto-lift kojim se pristupa sa ulaznog platoa i saobraćajnice sa gornje strane parcele.

Drvena šindra dominira fasadom; Foto: Relja Ivanić
Objekat se nalazi u neposrednoj blizini skijališta; Foto: Relja Ivanić

Formu definiše kontura krova obloženog šindrom i kameni bazis koji se vizuelno doživljava kao postament i težište objekta.

Polazna ideja za arhitektonsko oblikovanje potiče od arhetipske forme planinske kuće s dvovodnim krovom paralelnim s izohipsama terena karakteristične za područje Kopaonika.

Formu definiše kontura krova obloženog drvenom šindrom i masivni kameni bazis u suterenskom delu koji se vizuelno doživljava kao postament i težište objekta. U skladu s lokalnom graditeljskom tradicijom korpus sprata i zabatni zidovi su u beloj boji s drvenim poljima oko prozora.

 

Usklađivanje s okolinom

Kako bi se naglasila forma krova kao glavnog motiva objekta i deo sprata ima istu materijalizaciju kao i potkrovlje, a prozori imaju drvene okvire koji pored estetske imaju i zaštitnu funkciju. Dvovodni krov i kameni bazis su blago „prelomljeni“ a sve u cilju postizanja skladnije forme koja tim potezom postaje vizuelno kvalitetnija, atraktivnija i u duhu vremena u kojem se gradi a istovremeno i usklađena s okolnim objektima.

Dvovodni krov i kameni bazis su blago „prelomljeni“; Foto: Relja Ivanić
Objekat je spratnosti 3Pe+Su+P+1+2Pk; Foto: Relja Ivanić

Crteži

Faktografija:

  • Apartmanski objekat na Kopaoniku
  • Poslovno stambena zgrada 3Po+Su+P+1+2Pk
  • Ulica Kod uspinjače, Kopaonik
  • Autorski tim: Lazar Kuzmanov, d.i.a., Miljan Cvijetić, d.i.a., Marina Pejić, d.i.a.
  • Arhitektonski studio Kuzmanov and Partners, Novi Sad
  • Projekat: 2016.godine
  • Realizacija: 2019.godine
  • Investitor: Big red 4est doo, Novi Sad
  • Fotografija: Relja Ivanić
Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *