UPHILL – Za arhitekte iz Beograda vođenje gradilišta na poluostrvu Luštica bio je veliki izazov
Izdvojeno, Kuća godine 2020, Regionalni projekti

Arhitekta kao koinvestitor: Vila UPHILL na kamenom brdu iznad Tivta

Šta se dogodi kada se tim mladih arhitekata upusti u preduzetničke vode? Saznajte kako to izgleda kada arhitekta postane investitor na sopstvenom projektu.

U autentičnom mediteranskom ambijentu, gde bura duva i sa otvorenog mora i iz zaliva, gde se sva mesta nazivaju po porodicama koje tu žive vekovima, MADA Studio prisutan je već više godina kao autor više porodičnih kuća. Međutim, luksuzna vila UPHILL iznad Tivta posebna je iz mnogo razloga. Naime, na ovom projektu tim mladih inženjera koji čine Nikola Andonov, Aleksandar Ristović i Stefan Stojanović oprobao se u ulozi koinvestitora – što je bila nesvakidašnja odluka.

Na crnogorskom primorju svi uglavnom teže da budu što bliži magistrali i obali. Neočekivano, mlade arhitekte su odlučile da se otisnu u brda. Rezultat njihove inicijative je luksuzna vila sa bazenom sa čije terase se pruža sjajan pogled na Bokakotorski zaliv.

Mladi arhitekti u investitorskim vodama – Aleksandar Ristović, Nikola Andonov i Stefan Stojanović

Nova, a kao da je stara

Ceo poduhvat počinje pronalaskom ruševine u gustom rastinju preko helikopterskog snimka. Bili su to ostaci stare kamene kuće, nastale u zemljotresu koji je pogodio Crnu Goru 1979. godine. Za mlade arhitekte to je bila prilika koja se ne propušta.

„Istraživanjem u starim austrougarskim kartama i dokumentima, došli smo do zaključka da je tu nekada stajala kamena kuća (na petougaonoj bazi), sa dva pešačka prilaza i velikom prednjom baštom. Samim tim, najveći deo glavnog objekta bio je definisan konzervatorskim uslovima i podacima sa terena. Ono gde se pojavila značajna sloboda je u definisanju uloge pomoćnog objekta, kao i rešavanju partera, koji je usled visinskih kota i konfiguracije terena dao značajnu crtu identitetu celog projekta“ – ističe Nikola Andonov, jedan od osnivača MADA Studija.

Pogled od „milion dolara“ čeka svog kupca

U skladu sa tradicijom, fasada objekta obložena je kamenim blokovima dobijenih sa lica mesta.

Uzimajući u obzir specifičnu poziciju kuće na uzvišenom kamenom brdu poluostrva Luštica, kontekst rada podrazumevao je niz mikro-klimatskih uticaja. Pored soli, sunca i vetra, elementi lokalnog konteksta bili su vezani za kamen koji se dobija iz samog terena na kome se kuća gradi. Taj kamen se jednako koristi za zidanje kuće, kao i za zaštitu u vidu zida međaša, koji razgraničava pojedinačna imanja i štiti gazdinstvo od upada divljih životinja.

Kuća je u celosti nova, ali deluje kao da je rekonstrukcija stare. U skladu sa viševekovnom tradicijom crnogorskog graditeljstva, istinski vođeni savremenim stremljenjima u pogledu oblikovanja i održivosti, arhitekte su fasadu objekta u potpunosti obložili kamenim blokovima dobijenih sa lica mesta.

„Tehnikom unapred planiranih detalja trudili smo se da kući damo bezvremeni doživljaj“ ističe Andonov. Koliko je ovo tehnika zidanja nesvakidašnja govori i činjenica da su arhitekte majstore za izradu kamene fasade mogli da pronađu jedino u susednoj Albaniji.

Pored smeštajnih kapaciteta, tu su još vinski podrum, sauna, teretana, prostrane terase  i bazen na otvorenom

Arhitekte su ponosni na jednu od najdužih konzola na objektu stambene namene na mediteranskom primorju.

O svemu se vodilo računa. Uzimajući u obzir burnu seizmičku prošlost, novoizgrađena kuća morala je u sebi da sadrži značajnu količinu armiranog betona. Ali, to nije uticalo na njeno elegantno oblikovanje. No, ono čime su arhitekti posebno ponosni je jedna od najdužih konzola na objektu stambene namene na mediteranskom primorju. Reč je o tankoj prepuštenoj ploči krovne terase od 3,5 metra sa nadvišenjem od 5cm koja natkriva glavni ulaz objekata. Izvođenje, izrada statičkog proračuna i armature za ovu nadstrešnicu bio je veliki inženjerski izazov.

Za arhitekte iz Beograda rukovođenje gradilišta u Crnoj Gori bio je veliki izazov. „Тrudili smo se da kao arhitekti i ko-investitori relativno često obilazimo sâmo gradilište i to jeste imalo svoju svrhu, ali većina stvari i dogovora pravila se preko onlajn sredstava komunikacije. I pored kompletne dokumentacije, ovo je doprinelo velikom broju ad hoc rešenja, ali smo kao uigrana ekipa svaki izazov zaista uspešno prevazišli” – priseća se Andonov. Poteškoće su bile velike, ali su arhitekte uspele da budu na visini zadatka.

Vizija enterijera vile UPHILL

Kako prodati sopstveni projekat?

U cilju da svoju nekretninu predoče što uspešnije najvećem broj potencijalnih kupaca, arhitekte iz MADA Studija opredelile su se za niz digitalnih kanala komunikacije. „Pored uobičajenih stvari koje arhitekti neizbežno, ali i nevoljno rade, prvi put smo pravili websajt od nule, bez pomoći bilo kakve poznate platforme“ – navode iz MADA Studija. Podrška u ovom poduhvatu arhitektama bili su iskusni programeri i kopirajteri.

Naime, pomoću drona, snimljen je promotivan video, kao i niz profesionalnih arhitektonskih fotografija. Vizuelnim sredstvima na najdirektniji način predočena je ekskluzivnost Vile i ambijenta u kome se ona nalazi.

Zainteresovani kupci i arhitektonski entuzijasti mogu preuzeti i PDF brošuru u kojoj su, elegantnim grafičkim jezikom, prikazane sve pojedinosti projekta i ključne informacije. Za preuzimanje PDF brošure potrebno je uneti lične podatke, uključujući i e-mail adresu. Na ovaj način, MADA Studio proširuje svoju newsletter listu kontakta potencijalnih klijenata i kupaca, a sve u cilju lakše prodaje svojih usluga u budućnosti.

Ključ u ruke

Projekat je planiran za prodaju po principu „ključ u ruke“. To znači da su arhitekte i njihovi partneri trenutno u potrazi za kupcem koji bi od njih dobio punu podršku da celu kuću, njen enterijer i njeno okruženje dovede u stanje njegovih preferencija i želja. „Prateći stremljenja u svetu luksuznih nekretnina, zaista verujemo da kupci više ne traže gotove proizvode, već male bisere koje mogu da kroje prema sebi i svojim realnim potrebama” – zaključuje Andonov. Po svemu sudeći, radi se o jedinstvenom zdanju i obliku poslovanja koji nismo imali prilike da vidimo na regionalnoj arhitektonskoj sceni.

Kadrovi snimljeni dronom prenose nam svu lepotu Bokakotorskog zaliva

Arhitektura i biznis – Stvaranje nove regionalne scene

U nedavnom intervju za naš portal, dr Alen Žunić izjavio je da arhitekta više nije onaj koji čeka da ga povremeno angažuju, već bi trebao da sam traži, inicira i dogovara projekte, i koji krajnje može biti istovremeno i investitor svojih zamisli. Može se reći da je ta ideja manifestacija nove regionalna arhitektonske scene, u kojoj arhitekta nije samo projektant već investitor, preduzetnik i menadžer.

Pored biroa kao što su ZABRISKIE i Kontra Studio, projektom luksuzne vile UPHILL u Crnoj Gori, MADA Studio postao je deo nove generacije ambicioznih arhitekata koji profesiji pristupa proaktivno i preduzetnički, iz ugla biznisa i finansija. To je jedno dragoceno iskustvo. Naime, uloga arhitekte-preduzetnika nam može pomoći da kao inženjeri bolje razumemo kako je to biti investitor, koje su njegove želje i očekivanja, ali i zašto su neki kompromisi u projektovanju i izvođenju nužno neophodni.

Faktografija:

 • naziv objekta: UPHILL – Ancient Stones. New Horizons.
 • mesto: Meštrovići, Tivat (Crna Gora)
 • investitor: grupa ko-investitora
 • autori: MADA Architecture Studio
  autorski tim: Nikola Andonov, Aleksandar Ristović i Stefan Stojanović
 • godina projektovanja: 2016-2018.
 • godina izgradnje: 2019.
 • površina: 196m2 stambenog prostora, 192m2 garaže i dodatnih sadržaja
 • dvorište: 487m2 zadnje i prednje bašte sa bazenom
 • spratnost: Su+P+1
 • fotografija i renderi: UPHILL 
Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

6 komentara

 1. Marko

  Archipreneurs – buducnost profesije, odlicna proaktivna akcija kolega, svaka cast!

  1. Dragan Markovich

   Slažem se 😀

   Kad ne možeš da ih pobediš, pridruži im se.

   Kontra Studio u Nišu radi najbolju stambenu arhitekturu i svi žele da kupe stan od njih. ZABRISKIE, s druge strane, takođe sazida stambenu zgradu koja se proda za par meseci bez reklame.

   Ljudi su željni kvaliteta. Dosta im je sranja privatnih investitora koji nude lažan kvalitet, a sav profit spucaju na splavove i starleta.

   Živimo u uzbudljivim vremenima..

   1. Marko

    Kontra studio u Niskim uslovima zaista radi dobre stvari, kolege iz Zabriskie studija se bore sa zahtevima investitora koji su uzasni + ipak su ti stanovi trzisno projektovani, sve dok je fasada kraca od dubine stana nema tu kvaliteta… Poslovni prostor im izgleda super, MIA na dorcolu je druga prica zaista…

    Ne znam za projekat sa dobrim stanovima, koji bi mogao da se poredi sa npr blokom 23, da je izveden u beogradu u poslednjih 10 godina.

  2. Nikola Andonov

   Drage kolege, hvala na rečima hvale i podrške!

   Definitivno je archipreneurship ideja vodilja, a mi se sa njom tek upoznajemo. Čvrsto verujem da će se u bliskoj budućnosti približiti razmišljanja archipreneura i tradicionalnih investitora, tako da će jedan od rezultata biti i pravljenje i sprovođenje svežije regulative, koja je trenutno prilično arhaična i na mnogim mestima slepa.

   Isto tako, iskreno se nadam da će sjajna ekipa Gradnje nastaviti sa inicijativom osnaživanja i promovisanja atipičnih poduhvata i projekata.

   Pozdrav svima!

   1. Dragan Marković

    Tema regilative je jako važna i osetljiva tema..

 2. Mira

  Nova, a kao da je stara…..sve je rečeno…..

Ostavite odgovor

Obavezna polja *