Regionalni projekti

Stari ambar u Sloveniji pretvoren u vikendicu

Slovenački studio OFIS Arhitekti od oronule štale za stoku, napravili su dvospratnu alpsku vikendicu od drveta.

Ova bohinjska atraktivna rezidencija smeštena u oblasti Julianskih Alpa, nudi gostima ugodnu i mirnu oazu. Vikendica rustične spoljašnjosti i modernog drvenog enterijera osmišljena je kao projekat koji će promovisati seosku arhitekturu od drveta – tipičnu za slovenačke ruralne predele.

Alpine Barn Apartment 01

Nažalost, mnoge od slovenačkih farmi i ambara, ne održavaju se i često su devastirane. Jedino prihvatanjem tradicije donete zajedno s našim precima uspećemo da očuvamo narodni jezik arhitekture, ne samo kao nacionalni simbol, već i kao sastavni deo slovenačkog ruralnog načina života.

– rekli su iz studija OFIS Arhitekti.

Eksterijer vikendice od 120 metara kvadratnih, koji se sastoji iz kamene robustne baze i drvenih zidova iznad, ostao je u većoj meri neizmenjen osim delova koji su zahtevali popravku. Primetne su intervencije od niza kružnih perforacija, koje su u formi prozora, za dobijanje što veće količine prirodne svetlosti, piše Designboom.

Alpine Barn Apartment

Za razliku od eksterijera, unutrašnjost je u potpunosti renoviran. Enterijer je dobio potpuno novu drvenu podkonstrukciju i drvenu završnu obradu.

Alpine Barn Apartment 03

Sistem drvenih greda i segmentni ošupljeni delovi, kako fasade tako i pregradnih zidova, daju poseban šarm unutrašnjosti vikendice.

Alpine Barn Apartment 04

Vikendica ima dve spavaće sobe, dnevni boravak, kuhinju, trpezariju, ali i saunu i prostor za skladištenje. Dnevnu zonu i terasu razdvaja stakleni zid koji pruža prekrasan pogled na okolne predele.

Alpine Barn Apartment 05

Rampa koja je nekada korišćena za ulazak stoke i mašina u ambar, saad je glavni ulaz u vikendicu.

Alpine Barn Apartment 06

Foto: Tomaz Gregoric

Pogeldajte još jedan primer pretvaranja ambara u kuću.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *