Hotel Autograph Collection na Visu; Foto: 3LHD
Regionalni projekti

Komiža na Visu dobija Autograph Collection hotel po projektu 3LHD

Na mestu postojećeg hotela Biševo gradiće se novi luksuzni hotel ali sa značajno smanjenim uticajem na okolinu i vidljivošću s mora.

Investicijom od 52 miliona evra u izgradnju novog ekskluzivnog hotela u Komiži i dovođenjem Marriottovog lifestyle brenda Autograph Collection po prvi put u Hrvatsku, investitor Modra špilja sa PBZ Croatia osiguranje, pokrenuće transformaciju ponude celog ostrva Vis, piše Poslovni dnevnik.

Na mestu glomaznog betonskog objekta sadašnjeg Hotela Biševo s dve zvezdice, Komiža će do 2025. godine dobiti hotel od pet zvezdica koji će se u potpunosti uklopiti u prirodnu okolinu i vizuru grada, kao i šetalište uz more.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Važan segment u hotelu biće wellness koji će biti inspirisan Modrom pećinom na ostrvu Biševo.

Brend Autograph Collection spada u takozvanu “premium distinctive” grupu Marriott hotela, što je po nivou luksuza u sredini (između luxury i select hotela), a po sadržajima i stilu radi se o jedinstvenim hotelima koji ističu lokalnu kulturu i priču. Pod brendom Autograph Collection posluje stotinak hotela na pet kontinenata, a najviše ih je u Evropi i Centralnoj Americi kao i Karibima. Sada dolazi i u Hrvatsku.

Na realizaciji ovog projekta koji se kuva zadnjih godinu dana, uz investitora, angažovani su arhitektonski studio 3LHD, agencija Bruketa&Žinić&Grey kao konsultantska kompanija Hotel&Destination Consulting.

3LHD je inače poznati biro koji potpisuje projekte neke od najluksuznijih hotela na Jadranu poput rovinjskog Grand Hotela ili Lone.

Hotel će imati 5 zvezdica; Foto: 3LHD

Reinterpretacija gradića

Idejno rešenje koje podrazumeva izgradnju potpuno drugačijeg koncepta hotela na mestu postojećeg, s gotovo jednakim brojem soba, ali značajno smanjenim uticajem na okolinu i vidljivošću s mora.

Važan segment u komiškom hotelu biće wellness koji će biti inspirisan Modrom pećinom na ostrvu Biševo, s nizom unutrašnjih i spoljašnjih bazena i sadržaja koje okružuje mediteranski vrt, još jedna važna komponenta projekta.

Hotel koji se sastoji od nekoliko manjih objekata povezanih toplim hodnicima, na savremen način će reinterpretirati urbanizam samog gradića s dvorištima. 3LHD je pod zemlju smestio svu infrastrukturu, uključujući i garažu. Hotel će imati ukupno 133 smeštajne jedinice.

Dodatnih 28 rezidencija planirano je da se kaskadno smeste iznad lokalnog puta i prirodno nadovežu uz postojeće objekte u Komiži. Uz nekoliko spoljašnjih i velik infinity bazen s roof top barom neposredno uz šetalište kraj mora, deo soba imaće privatne bazene.

Postojeći hotel Biševo; Foto: 3LHD

Zeleni projekat za 2025.

Projekat će biti maksimalno “zelen”, u skladu s mogućnostima ove udaljene lokacije, tako da će se u njega ugraditi dobar deo lokalnih materijala. Tražiće se rešenja koja će biti održiva u budućem održavanju objekata.

“Vis kao vulkansko ostrvo ima sopstvene izvore vode, što je jako važno za održivost projekta, kao i najveću ostrvsku solarnu elektranu na Jadranu.”, kaže Radaković.

Zatvaranje cele konstrukcije buduće investicije trebalo bi biti dovršeno u idućih pola godine, što je preduslov za početak gradnje koja bi mogla početi već na proleće ili na jesen 2023. godine, i za to je predviđeno 18 do 24 meseca.

Objektivno bi tako novi Autograph Collection Vis mogao biti na tržištu za sezonu 2025. predviđa investitor.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    sjajno će biti, raj na zemlji koji obožavam zaslužuje !

Ostavite odgovor

Obavezna polja *