Foto: Hufton+Crow
Svetski projekti

Kengo Kuma projektovao muzej inspirisan obalskim pejzažom Škotske

Istureno odeljenje čuvenog muzeja liči na dve obrnute piramide koje su odvojene u prizemlju, a zatim se uvijaju kako bi se spojile na spratu gornje galerije.

Master plan koji zauzima 240 hektara površine priobalja reke Tej, kao i njenog ušća, 30-godišnji je razvojni projekat koji je otpočet 2001. godine u srcu nekada užurbane pomorske infrastrukture škotskog grada Dandija.

Studio japanskog arhitekte Kengoa Kume uspeo je da kroz upečatljivu formu muzeja dizajna Victoria & Albert Dundee srce grada ponovo poveže sa rekom, odražavajući vreme kada su brodogradnja i trgovina tekstilom bili njegova ekonomska žila.

Pored muzeja nalazi se i novi parkovski javni prostor u kom se može čuti muzika uživo ili videti raznovrsni događaji, a tu je i RRS Discovery, istraživački brod koji je sagrađen u Dandiju, a koji je plovio na Antarktik od 1901. do 1904. godine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Uz muzej se nalazi i istraživački brod koji je početkom 20. veka sagrađen u Dandiju; Foto: Hufton+Crow

Forma inspirisana obalskim liticama

Kako su iz studija Kengo Kuma & Associates objasnili za ArchDaily, forma muzeja je inspirisana liticama koje se mogu videti na severoistočnoj obali Škotske.

Obloga je izvedena od prefabrikovanih betonskih elemenata koji se protežu horizontalno oko zakrivljenih betonskih zidova, kreirajući šare koje se menjaju tokom dana, ali i smene godišnjih doba.

Šare na fasadi menjaju se tokom dana, ali i smene godišnjih doba; Foto: Hufton+Crow

Muzej izgleda kao dve obrnute piramide koje su odvojene u prizemlju, a zatim se uvijaju kako bi se spojile na spratu gornje galerije.

Za muzej V&A Dundee može se reći da u najvećoj meri izgleda kao dve obrnute piramide, koje su odvojene u prizemlju, a zatim se uvijaju kako bi se spojile na spratu gornje galerije.

Na ovaj način stvara se otvoreni luk u centralnom delu muzeja, koji ponovo povezuje grad sa rekom, uokvirujući pogled na reku Taj, a ujedno se pozivajući na komemorativni Kraljevski luk koji je izgrađen u blizini, sa idejom da se poželi dobrodošlica u grad kraljici Viktoriji i princu Albertu 1844. godine.

Otvoreni luk u centralnom delu muzeja ponovo povezuje grad sa rekom; Foto: Hufton+Crow

Horizontalno i vertikalno uvijanje strukture

Muzej ima jedinstvenu i složenu strukturu, sa spoljašnjim zidovima koji se uvijaju i horizontalno i vertikalno, stvarajući oblike poput talasa ili trupa broda.

Inženjerska firma Arup, koja je bila uključena u projekat od početne faze, blisko je sarađivala sa arhitektama, građevinskom firmom AM Construct UK i projekt menadžerima Turner & Townsend, kako bi zajedno transformisali Kuminu viziju u stvarnost.

Spoljašnji zidovi stvaraju oblike poput talasa ili trupa broda; Foto: Hufton+Crow

Koristeći se 3D modelima i alatima za analizu, tim je prepolovio debljinu zidova i zamenio čelični skelet u unutrašnjosti mnogo tanjim ojačanim šipkama.

Prvobitni Kumini planovi uključivali su zidove debljine do 60 centimetara, koji bi sadržali ogromne čelične elemente u unutrašnjosti.

Eksperimentišući sa oblikom zgrade, koristeći se 3D modelima i alatima za analizu, tim je prepolovio debljinu zidova i zamenio čelični skelet u unutrašnjosti mnogo tanjim ojačanim šipkama.

Naime, zgrada funkcioniše na sličan način kao i ljuštura, s obzirom na to da neprekidna i međusobno povezana struktura, te krov, zidovi i podovi rade zajedno kako bi zgrada bila stabilna.

Složenost strukture iskorišćena je kao prednost; Foto: Hufton+Crow

Jačanje zgrade po principu origamija

Iako su se krivine i pregibi zidova mogli smatrati problemom, inženjeri su razmatrali kako ove složenosti mogu pomoći u jačanju zgrade, na isti način na koji se origami oslanja na činjenicu da papir postaje čvršći kada se presavije.

Da bismo razumeli kakav bi uticaj ovi detalji imali na celokupnu strukturu, 3D i modeli analize bili su od vitalnog značaja.

Integrisani model cele zgrade kreiran je kao alat za koordinaciju, što znači da su arhitekte, inženjeri i izvođači koji su bili uključeni u izgradnju mogli zajedno da proučavaju digitalnu verziju onoga što su nameravali da grade.

Strukturalni model

Najveća napregnutost u jednoj gredi jednaka je sili koju bi pružilo 40 autobusa na sprat.

Izvedena konstrukcija ostala je verna izvanrednom dizajnu koji je i pobedio na konkursu. Izvedena zgrada se sastoji iz dva odvojena dela spojena na gornjem spratu, gde ogromne čelične grede povezuju spoljašnje zidove sa dva jezgra.

Najveća napregnutost u jednoj gredi jednaka je sili koju bi pružilo 40 autobusa na sprat. Dok je donji deo podeljen na dva dela, odvajajući javne površine od prostorija za isporuku, tehničkih prostorija i prostorija za osoblje, gornji nivo pruža veoma velike i kontinuirane galerijske prostore.

Donji deo muzeja podeljen je na dva dela: Foto: Hufton+Crow

Sala koja odiše gostoljubivošću

Muzej Viktorije i Alberta u Dandiju ima ukupnu površinu od 8.445 kvadrata i uključuje glavnu salu, centar za učenje, auditorijum, izložbene prostore i stalnu galeriju škotskog dizajna. U zoni prizemlja objekat je izveden kao dve odvojene strukture, da bi se spojile na drugom spratu.

Posetioci u muzej ulaze preko velike glavne sale, prostora koji je ispunjen svetlošću i koji je arhitekta zamislio da odiše gostoljubivošću i koji će biti živopisno mesto, pogodno za druženje uz kafu, a tu su i prodavnice i slični sadržaji za posetioce. Zahvaljujući staklenom liftu posetioci se penju na više spratove i to sve uz dramatične poglede na okruženje.

Velika glavna sala je živopisno mesto ispunjeno svetlošću; Foto: Hufton+Crow

Beli beton pomešan je sa školjkama dagnji, održivim nusproizvodom lokalne prehrambene industrije u Velikoj Britaniji.

Zanimljivo je da beli beton – koji se koristi u kafiću, restoranu i na blagajni prodavnice – odaje počast ugroženoj slatkovodnoj bisernoj školjki reke Taj.

Beton je naime pomešan sa školjkama dagnji, održivim nusproizvodom lokalne prehrambene industrije u Velikoj Britaniji, a zatim je dobijeni beton izlivan u prilagođene oblike i poliran kako bi do izražaja došli njegovi beli, crni, sivi i plavi tonovi.

Međusprat na prvom spratu uključuje i prostoriju za piknik, koju škole mogu rezervisati tokom nedelje i koja je slobodna za korišćenje porodicama tokom vikenda.

Beli beton odaje počast ugroženoj slatkovodnoj bisernoj školjki; Foto: Hufton+Crow

Izložbeni prostor od 1.100 kvadrata

Gornji sprat ima pogled na glavni hol, a kroz restoran i na reku Taj, a ovaj nivo krase podovi obloženi evropskim hrastom, dok je bambus korišćen za pod u restoranu i za zidove „izletišta“. Takođe, na višem nivou je smešten skup prostora za učenje, dizajniran da pruži raznovrstan program za sve koji bi da učestvuju u razvoju kreativnosti.

U neposrednoj blizini je i dizajnerski studio, gde dizajneri mogu da dele razvojni proces sa posetiocima, a tu je i višenamenska sala za konferencije i raznovrsne događaje zajednice, kao i restoran sa spektakularnim pogledom kroz prozore od poda do plafona.

V&A Dundee se može pohvaliti najvećim muzejskim standardnim privremenim izložbenim prostorom u Škotskoj, na površini od 1.100 kvadrata, a tu je i Galerija škotskog na površini od 550 kvadrata.

Grafički prilozi

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata
Preseci kroz objekat
Preseci kroz objekat
Izgledi fasada objekta
Izgledi fasada objekta
Strukturalni model
Strukturalni model

Foto-galerija

Foto: Hufton+Crow
Foto: Hufton+Crow
Foto: Hufton+Crow
Foto: Hufton+Crow
Foto: Hufton+Crow
Foto: Hufton+Crow
Foto: Hufton+Crow
Foto: Hufton+Crow
Foto: Hufton+Crow
Foto: Hufton+Crow
Foto: Hufton+Crow
Foto: Hufton+Crow
Foto: Hufton+Crow
Foto: Hufton+Crow
Foto: Hufton+Crow
Foto: Hufton+Crow
Foto: Hufton+Crow
Foto: Hufton+Crow
Foto: Hufton+Crow
Foto: Hufton+Crow
Foto: Hufton+Crow
Foto: Hufton+Crow
Foto: Hufton+Crow
Foto: Hufton+Crow

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    fenomenalno! spektakularna građevina! vrhunska arhitektura u 21.veku!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *