Lokacija u Palm Springsu na kojoj će biti izgrađena kuća po Andovom projektu; Foto: Google Earth
Svetski projekti

Tadao Ando i Kengo Kuma projektuju kuće za Kim Kardašijan

Kumina kuća od stakla i drveta gradi se na nepoznatoj lokaciji, dok je Ando dizajnirao dvospratnu vilu u Palm Springsu koju neki porede sa svemirskim brodom.

Kim Kardašijan angažovala je vodeće japanske arhitekte Tadaoa Andoa i Kengoa Kumu da joj projektuju dve kuće za odmor u SAD – „zen“ vilu u Palm Springsu i  letnjikovac na jezeru za proslavu 4. jula.

Zvezda TV rijalitija podelila je detalje o ovim projektima tokom nedavnog intervjua za časopis Vogue, u kojem je govorila o svojoj „ljubavnoj vezi sa arhitekturom, posebno japanskom“.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Tadao Ando; Foto: Christopher Schriner via Wikimedia Commons.

„Svemirski brod“ od betona

Kuma, koji je dizajnirao nacionalni stadion obložen drvetom za Olimpijske igre u Tokiju 2020, radi na „kući na jezeru od stakla i drveta“ na nepoznatoj lokaciji, gde Kardašijan kaže da planira da provede Dan nezavisnosti sa svojom porodicom, prenosi Dezeen.

U međuvremenu, u jednoj privatnoj zatvorenoj zajednici južno od Palm Springsa u Kaliforniji, arhitekta Ando, dobitnik Pritzkerove nagrade za arhitekturu, dizajnira dvospratnu vilu zakrivljenog trouglastog oblika koji se poredi sa svemirskim brodom.

Konačan rezultat će biti „betonski, sivih tonova i zaista zen“, otkrila je Kardašijanova.

Kengo Kuma; Foto: JC Carbonne

„Uzeli smo kostur stare kuće iz Japana i ugradili ga u našu kuću, koja je time dobila drugačiju energiju, energiju ratnika.“

U intervjuu za Vogue, Kardašijan je objasnila da je njena ljubav prema arhitekturi počela tokom sedmogodišnjeg renoviranja doma u Kalabasasu, koji je delila sa reperom Kanjeom Vestom pre nego što je podnela zahtev za razvod prošlog februara.

Par je zajedničkim novcem kupio kuću 2014. godine, osmislivši je u saradnji sa belgijskim dizajnerom Akselom Vervortom i arhitektom Vinsentom Van Dujsenom kako bi stvorili zgradu tako monohromatičnu i oskudno nameštenu da ju je Kardašijan u šali opisala kao „minimalistički manastir“.

Jedini izuzetak je kuća za goste, koja dolazi u obliku tradicionalnog samurajskog doma koji je isporučen čitavim putem preko Tihog okeana.

„Zaista sam inspirisana japanskom kulturom“, objasnila je Kardašijan u intervjuu za i-D. „Naša kuća za goste je zapravo stara samurajska kuća koju je nekada posedovao moj trgovac umetninama Aksel Vervordt“.

„Uzeli smo kostur stare kuće iz Japana i ugradili ga u našu kuću, koja je time dobila drugačiju energiju, energiju ratnika“, dodaje rijaliti zvezda.

Unutrašnjost „minimalističkog manastira“ nekadašnjeg para; Foto: Jackie Nickerson (Architectural Digest)

Odložen početak gradnje

Kardašijan je nedavno stekla puno vlasništvo nad kućom u Kalabasasu kao deo tekućeg brakorazvodnog postupka, dok je Vest kupio samački dom u Malibuu koji je dizajnirao Ando 2013. godine.

Iako je prijava za planiranje sopstvene nekretnine Kardašijanove po Andoovom dizajnu podneta u novembru, početak gradnje je odložen pošto je lokalno veće zatražilo više informacija kako bi utvrdilo da li zgrada ispunjava protivpožarne propise i pravila za izgradnju bazena.

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *