Bajkovito naselje bez reda i poretka nalazi se u blizini argentinske prestonice; Foto: Campanopolis
Svetski projekti

Campanopolis: Selo izgrađeno bez trunke arhitektonskog znanja

Zajedno sa grupom zidara iz okolnih sela, argentinski biznismen podigao je naseobinu mešovitih stilova u potpunosti izgrađenu od recikliranih materijala. 

Za razliku od današnjice, ako se vratimo u prošlost, činjenica je da su mnoge zgrade, kuće, spomenici, pa čak i čitavi gradovi izgrađeni intuitivno bez urbanističkog planiranja i učešća renomiranih arhitekata.

Srednjovekovno selo pod nazivom Campanópolis nalazi se na oko 30 kilometara od Buenos Ajresa i predstavlja primer arhitekture bez arhitekte, a zanimljivo je da su njegove konstrukcije više skulpturalnog karaktera, ali ipak sa arhitektonskom formom.

Ovo je, u stvari, prvo naselje sa srednjovekovnim duhom u Latinskoj Americi, koji čini istorijski, ekološki, kulturni i tematski park.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Čitavo naselje sačinjava istorijski, ekološki, kulturni i tematski park; Foto: Campanopolis

Selo niklo na nekadašnjem smetlištu

Antonio Kampana, vlasnik lanca supermarketa i proizvođač konzervirane hrane, kupio je 1977. godine 200 hektara ruralnog ravničarskog područja, ispunjenog šumama, rekama, potocima i jezerima, sa idejom da na toj lokaciji izgradi vikendicu i poljoprivrednu firmu, piše ArchDaily.

Ipak, 1985. godine, nakon što mu je dijagnostifikovan rak, odlučio je da baš na ovoj lokaciji – koja je zapravo godinama bila i smetlište izgradi ovo posebno selo.

Zajedno sa grupom zidara iz okolnih sela, Antonio je uplovio u proces projektovanja i izgradnje i to bez ikakvog arhitektonskog znanja, te je kao rezultat toga nastalo naselje mešovitih stilova.

Snimak lokacije pre intervencije argentinskog biznismena; Foto: Campanopolis

Kompleks se nalazi u jednom od najvećih rezervata prirode u provinciji Buenos Ajres.

Kompleks koji čine srednjovekovne konstrukcije sa kaldrmisanim prolazima kao da nas vraća u evropsko selo iz petnaestog veka, s tim što u Campanopolisu jedna kraj druge koegzistiraju kućice iz bajke i holandska vetrenjača, lokomotiva sa vagonima i kolonijalna kapela itd.

Kao jedna od najzanimljivijih struktura sela može se izdvojiti Museum of Bars (srp. Muzej rešetaka), gde su izložene različite vrste ograda od kovanog gvožđa, lusteri, vitraži, antički predmeti, ali i razna umetnička dela.

Očuvanje prirode bio je jedan od najvažnijih aspekata uzetih u obzir prilikom izgradnje kompleksa, s obzirom na to da se nalazi u jednom od najvećih rezervata prirode u provinciji Buenos Ajres, sa više od 100.000 različitih vrsta drveća i biljaka.

Svoje mesto u selu dobila je i holandska vetrenjača; Foto: Campanopolis

Sačuvani  objekti od velike istorijske vrednosti

Imajući ovo u vidu, celokupan Campanópolis izgrađen je recikliranjem i ponovnom upotrebom materijala ostalog nakon rušenja.

Na ovaj način sačuvani su objekti od velike istorijske vrednosti, kao što su tribine odbačene nakon rekonstrukcije stadiona FK Argentinos Juniors, elementi ostali nakon rušenja produžetka Avenije 9. jul, kao i oni iz 19. veka nakon renoviranja hipodroma u Palermu.

Celokupan Campanópolis izgrađen je recikliranjem; Foto: Campanopolis

Campanópolis možda i namerno nije izgrađen sa namerom da bude useljiv.

Ipak, postavlja se pitanje zašto ovo selo nikada nije bilo naseljeno? Nagađa se da bi možda intervencijom arhitekata ili urbanista došlo do stvaranja useljivih prostora, a možda sam Campanópolis namerno nije izgrađen sa tom namerom, da bude useljiv.

Može se čak pretpostaviti da strukture nastale na ovakav način stvaraju zapravo arhitekturu iz mašte koja ima tendenciju da privuče više posetilaca nego eventualnih stanovnika.

Campanopolis je pravi primer arhitekture bez arhitekte; Foto: Campanopolis

Foto-galerija

Bajkovito naselje bez reda i poretka nalazi se u blizini argentinske prestonice; Foto: Campanopolis
Bajkovito naselje bez reda i poretka nalazi se u blizini argentinske prestonice; Foto: Campanopolis

Fotografije: Campanópolis

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *