Korten čelik se odlično uklopio u stari zamak; Foto: BoysPlayNice
Svetski projekti

Novo koje poštuje staro: Rekonstrukcija češkog zamka iz 14. veka

Helfštin je drugi zamak po veličini u Češkoj, odmah posle onog u Pragu, a ovom hrabrom rekonstrukcijom njegova vrednost će još više porasti.

Pozicioniran na brdu, visoko iznad doline reke Morave na jugoistoku Češke, zamak Helfštin iz 14. veka predstavlja značajnu kulturnu baštinu ove zemlje. Nažalost, 2014. godine zamak je morao biti zatvoren za posetioce zbog ozbiljne opasnosti po sigurnost posetioca jer su se zidovi urušavali. Međutim, to je bila prilika da se pristupi temeljnoj rekonstrukciji ovog vrednog istorijskog spomenika iz perioda renesanse.

Jedan od primarnih zahteva nadležnih u regiji Olomouc bio je da obnova zamka uključi i izgradnju novog krova. Ipak, Institut za nacionalno nasleđe insistirao je na očuvanju građevine u derutnom stanju, te je izgradnja krova bila dozvoljena samo delimično i mogao je visinski da se postavi samo do nivoa obodnih zidova.

Foto: BoysPlayNice

Renesansa renesansnog zamka

Arhitektonska firma Atelier-r, koja potpisuje projekt, rekonstrukciju zamka započela je korišćenjem drona koji je zabeležio na hiljade fotografija, zahvaljujući kojim je bilo moguće sprovesti 3D mapiranje postojećih zidova kao i planirane modifikacije.

Arhitekte za ArchDaily ističu da su želeli da urade više od onoga što je bio projektni zadatak tehničke rekonstrukcije. Naime, nastojali su da upotpune izgled istorijske građevine elementima savremene arhitekture koji će doprineti praktičnoj upotrebi zamka, kao i dodatnoj estetskoj privlačnosti.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Arhitekte su nastojale da upotpune izgled istorijske građevine elementima savremene arhitekture.

Kako bi posetioci mogli bolje da se upoznaju sa ovom istorijskom građevinom, arhitekte su ubacile nove pešačke rute povezujući prizemlje sa do sada nepristupačnim višim nivoima zgrade. Dodatni savremeni elementi jasno su prepoznatljivi i mogu se videti, a primenjene su tri vrste materijala, odnosno po jedan za svaki nivo. Tako je krov izveden u kombinaciji stakla sa čeličnim gredama, stepenište i mostovi su od korten čelika, dok su staze u prizemlju od poliranog betona.

Foto: BoysPlayNice

Stakleni krov

Ravni stakleni krov umetnut je između starih zidova zamka, oslonjen na čelične grede, tako da omogućava čist pogled na nebo, što je i bila primarna ideja tokom odabira krovnog materijala.

Arhitekte su se opredelile za peskirano staklo iz više razloga. Jedan od primarnih razloga je zato što je jednostavno za održavanje, ali i pogodno za širenje prirodne svetlosti u unutrašnjosti. Jedini deo zamka koji je pokriven potpuno transparentnim staklom je prostor kapele, jer u ovom delu stakleni krov simbolizuje nebo.

Foto: BoysPlayNice

Jedino je kapela pokrivena potpuno transparentnim staklom jer u ovom delu stakleni krov simbolizuje nebo.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Pasarele od kortena

Nivo nekadašnjeg krova, sada je postao nova ruta za razgledanje. Za pešačke mostove je bilo presudno odabrati materijal koji je bezvremenski, te je korten bio idealan izbor. Korten je posebna legura gvožđa koja podleže koroziji, ali „sazreva“ na takav način da se idealno uklapa uz patinirane stare istorijske zidove. Zanimljivo je da je Helfštin zamak poznat po svojoj tradiciji izrade gvožđa, te je sasvim logičan bio odabir ovog materijala koji s vremenom izgleda bolje.

Foto: BoysPlayNice

Helfštin zamak poznat je po svojoj tradiciji izrade gvožđa, te je sasvim logičan bio odabir kortena.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Betonske staze

U prizemlju je izvedena mreža staza i prostora za okupljanje od prefabrikovanih betonskih ploča. Prostor između poliranih betonskih elemenata i starih zidina u nivou tla je zasut šljunkom.

Foto: BoysPlayNice

Prošlost i sadašnjost

„Naš koncept je zasnovan na poštovanju istorijske građevine i teži velikim naporima da se sačuva autentičan karakter zamka. Zamak je dobio atraktivnu rutu za razgledanje koja posetiocima omogućava da saznaju više o istoriji građevine i uživaju u slikovitim pogledima sa pasarele na gornjem nivou zamka koji je nekada bio krov. Savremena arhitektura se ovde ne takmiči sa istorijskom građevinom, već stvara kohezivnu celinu u kojoj svi elementi, i stari i novi idu ruku pod ruku.“, rekle su arhitekte iz Atelier-r.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Grafički prilozi

Prvi sprat
Prvi sprat
Drugi sprat
Drugi sprat
Presek 1
Presek 1
Presek 2
Presek 2
Situacija
Situacija

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. miki

  meni ovaj način, kombinacij materijala fantastičan, sličan materijal je korišten za renoviranu česmu na kališu!

 2. arhitekta

  kod ovakvih stvari
  taj korten uvek dobro izgleda!

 3. Rjurik

  Svaka im cast! Ovo je zaista put spoja novog i starog. To nisam skoro video u Srbiji, bar ovako skladno i sa ukusom uradjeno.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *