Objekat The Whale gradi se u Norveškoj; Rendering: Mir
Svetski projekti

U Arktičkom krugu gradi se spektakularan objekat u obliku kita

Na mestu koje je poznato kao najbolje za posmatranje kitova tokom njihovih migracija, gradi se impozantan objekat nazvan The Whale.

Arhitektonska firma Dorte Mandrup pobedila je na konkursu čuvene biroe poput BIG-a i Snohette i prema njihovom projektu izvešće se novi turistički centar u Norveškoj. Planirano je da se on gradi u Andenesu, odnosno, u najsevernijem delu ostrva Andoja, koje se nalazi 300 kilometara unutar Arktičkog kruga.

U neposrednoj blizini ostrva nalazi se zona s velikom dubinom zvanom Bleiksdjupa, kroz koju prolaze kitovi zbog čega se ovo područje smatra jednim od najboljih na svetu gde se ovi morski sisari mogu videti u svom prirodnom staništu.

Objekat je osmišljen kao struktura koja suptilno izranja iz okolnog pejzaža poput peraja kita.

Objekat je osmišljen uz samu ivicu okeana, kao struktura koja suptilno izranja iz okolnog pejzaža poput peraja kita. Blago zaobljena struktura krova poziva na kretanje po samom vrhu objekta, te će odavde posetioci imati neometan pogled na okean, planine, ponoćno sunce, pa i Severnu svetlost (Aurora Borealis). Krov će kao završnu oblogu imati kamen koji će vremenom prirodno patinirati i tako ojačati vezu između objekta i prirode.

Veze prostora i prirode

Unutar objekta biće organizovani izložbeni prostori, kancelarije, kao i kafići i prodavnice. Zahvaljujući velikim prozorima stvoriće se veza između izložbenog prostora i okolne prirode kojoj je ovaj objekat i posvećen.

„Ne samo da ćemo kreirati arhitekturu u jednom izvanrednom pejzažu, već ćemo biti u prilici i da učestvujemo u jačanju znanja o kitovima i očuvanju morskog života. Ova prilika dolazi zajedno sa velikom odgovornošću, koja je izuzetno motiviše i nadahnjuje.“, rekle su za Designboom arhitekte iz biroa Dorte Mandrup.

Biro Dorte Mandrup učestvovao je na konkursu sa još 37 timova, ali je njihov projekat 1. novembra proglašen kao pobednički. Iako ova lokacija poseti već 50.000 posetilaca godišnje, veruje se da će objekat The Whale dodatno turistički ojačati ovu regiju na severu Norveške. Planirano je da objekat bude otvoren za javnost 2022. godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *