Izdvojeno, Svetski projekti

Seine Musicale novi je arhitektonski simbol Pariza

Jedro koje kruži oko drvene sferične konstrukcije proizvodi struju za koncerte koji se u njoj održavaju.

Po projektu arhitekata Šigeru Bana i Žana de Gastinja, u Parizu je nedavno otvorena dvorana za održavanje muzičkih i kulturnih događaja koja pritom promoviše ekologiju i održivost. Naime, njena sferičnu strukturu okružuje mobilno jedro od solarnih panela koje prati položaj Sunca i proizvodi struju potrebnu za funkcionisanje centra La Seine Musicale.

Šestougaonici od lameliranog drveta čine matricu konstrukcije koja pomalo liči na košnicu.

 

Na prvi pogled, staklena fasada centra La Seine Musicale deluje kao odustajanje Šigeru Bana od drvenih konstrukcija po kojima se proslavio. Međutim, drvo je osnova ovog objekta i od njega je napravljena celokupna ljuskasta struktura. Zapravo, šestougonici od lameliranog drveta čine matricu konstrukcije koja pomalo liči na košnicu. Oko sferične konstrukcije kruži trouglasta struktura nalik jedru koje se pomera zajedno sa Suncem. Fotovoltrični paneli okačeni na jedro proizvode struju koja pokriva većinu energetskih potreba ove kulturne institucije.

Solarno jedro najprepoznatljiviji je deo objekta i sigurno će postati simbol zapadnog dela Pariza.

Po osnovama Žana Novela

La Seine Musicale podignuta je u pariskom kvartu Boulogne-Billancourt čiji je prostorni plan zacrtao Žan Novel. Ovaj kulturni centar pažljivo prati upute slavnog francuskog arhitekte i dodatno ga oplemenjuje. Multifunkcionalni kulturni centar ima veliku koncertu salu s 4.000 mesta, malu salu za izvođenje klasične muzike s 1.150 mesta, a tu su i prostori za probe, snimanje kao i brojni propratni sadržaji neophodni za funkcionisanje umetnika i izvođača.

Le Seine Musicale otvoren je u maju ove godine.

Galerija slika

Osnove i preseci

Foto: Didier Boy de la Tour via Shigeru Ban

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *